Kıbrıs tatlısı nasıl yapılır? İşte Kıbrıs tatlısının tarifi...

19 Ekim 2023

Güncelleme: 19 Ekim 2023

A
A

Kıbrıs'ta yaşayanların çoğu bilmiyor, ancak olduğunu söyleyenler de var... Kıbrıs'ın böyle bir tatlısı var mı tartışılmaya devam ediyor. Peki Kıbrıs tatlısı nasıl yapılır? Kıbrıs tatlısı içerisinde hangi malzemeler var?

ZgotmplZ

Kıbrıs'ta varlığı ve aidiyeti tartışma konusu olan ancak lezzeti çoktan sınırları aşmış Kıbrıs tatlısının tadını merak mı ediyorsunuz?

 Kıbrıs tatlısını denemek ister misiniz? Kıbrıs tatlısının eşsiz tarifini sizlerle buluşturuyoruz...

KIBRIS TATLISI TARİFİ İÇİN MALZEMELER:
  • 3 adet yumurta
  • Yarım su bardağı şeker
  • Yarım su bardağı sıvı yağ
  • 1 su bardağı galeta unu
  • 1 su bardağı kırılmış ceviz
  • 1 su bardağı Hindistan cevizi
  • 1 paket kabartma tozu
KREMASI İÇİN:
  • 1 litre süt
  • 1 su bardağı nişasta
  • Yarım su bardağı şeker
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket krem şanti
ŞERBETİ İÇİN:
  • 2 su bardağı su
  • 1,5 su bardağı şeker
  • 1 paket vanilya
KIBRIS TATLISININ YAPILIŞ AŞAMALARI:
  • Kıbrıs tatlısı yapmak için, öncelikle şerbeti yapın çünkü kekin üzerine şerbet soğuk dökülecek. Bir tencereye suyu ve şekeri dökün. Kaynamaya başladıktan sonra altını kısıp, 15 dakika daha kaynatın.
  • Şerbet hazır olunca altını kapatın ve vanilyayı ekleyip, soğuması için bekletin.
  • Keki için; yumurtaları ve şekeri iyice çırpın. Diğer malzemeleri de ekleyip, karıştırın.
  • Yağlanmış bir tepsiye (ben büyük kare borcam kullandım) dökün.
  • 160 derece fırında, 30 dakika pişirin.
  • Fırından çıkar çıkmaz soğuk şerbeti üzerine dökün ve soğuması için bekletin.
  • Kreması için; krem şanti hariç diğer malzemeleri bir tencerede muhallebi kıvamına gelene kadar pişirin.
  • Altını kapatın, toz krem şantiyi ekleyin ve blenderla 5 dakika çırpın.
  • Soğumuş şerbetli kekin üzerine, bu kremsi muhallebiyi dökün.
  • Üzerine bolca Hindistan cevizi (ceviz de olabilir) serpin.
  • Kıbrıs tatlısını, buzdolabında 2-3 saat bekletip servis yapın.
KIBRIS TATLISI ÇEŞİTLERİ NELERDİR? 

Kolay ve çok lezzetli bir tatlı olan Kıbrıs tatlısı, enfes tadı ile kendine hayran bırakıyor.

Hem şerbetli hem de kremalı bir tatlı olan Kıbrıs tatlısı sütlü tatlı ve şerbetli tatlı ayrımını tamamen ortadan kaldırmayı hedefliyor. Kıbrıs tatlısı, ülkemizin pek çok yerinde hemen hemen aynı yapılan bir tatlı çeşididir.

Kıbrıs tatlısı hem tarifi kendine has lezzeti ile sofraların yeni gözdesi olmaya aday bir tatlıdır.

Kıbrıs tatlısı, kolay yapılış şekli ile dikkat çekiyor. Kısa süre içinde şerbetini içine çekerek kolay hazırlanan Kıbrıs tatlısı ile misafirlerinize unutulmaz bir lezzet sunabilirsiniz.

Kıbrıs tatlısının alt kekinde şerbet, üst kısmında ise sütlü muhallebi bulunan Kıbrıs tatlısı, ziyafet sofralarını taçlandırıyor.

İŞTE KIBRIS TATLISININ PÜF NOKTALARI...

Kıbrıs tatlısı, özellikle de şerbetli tatlı seven kişilerin beğenisini topluyor. Kıbrıs tatlısının içinde bulunan ceviz ve Hindistan cevizi Kıbrıs tatlısının en belirgin özellikleri arasında yer alıyor.

Ekmek kırıntısı ya da galeta unu kullanılarak yapılan bu tatlı çeşidinin üzerine koyulan muhallebi ise, tatlının lezzetine lezzet katıyor. Bazı tariflerde tatlının üzerine kremşanti kullanılsa da orijinal tarifinde muhallebi ile yapılan bir tatlı çeşididir.

Eğer galeta ununu evde yapmak istiyorsanız ekmek kırıntılarını kum inceliğine gelene kadar rondodan geçirmeniz gerekir.

Gerekirse ekmekleri fırınlayabilirsiniz. Galeta unu yapımında tuzlu ekmek kullanmamanız gerekir. Aksi takdirde tatlınızı yerken ağzınıza tuz tadı gelebilir.

KIBRIS TATLISI DAHA NEFİS YAPACAK LEZZET ÖNERİLERİ

Kıbrıs tatlısının üzerine kremşanti kullanarak değil de orijinal tarifine uygun olacak şekilde muhallebi dökerek daha lezzetli bir hale getirebilirsiniz. Kıbrıs tatlısında kullanacağınız şerbetin soğuk olması çok önemlidir.

Şerbeti hazırlamak için bir tencereye şeker, limon suyu ve su ekleyerek kaynatmanız gerekir. Kısık ateşte 15 dakika şerbet kaynadıktan sonra keki hazırlayabilirsiniz.

Ardından oda sıcaklığında bekletilmiş olan yumurtaları ve şekeri 5-6 dakika boyunca mikser ile karıştırmanız gerekir.

Ardından sıvı yağ, galeta unu ve Hindistan cevizi yağının yarısını ekleyerek karıştırmanız gerekir. Ardından sütü, vanilyayı, galeta ununu ve kabartma tozunu ekleyerek iyice karıştırmanız gerekir.

Fırın kabını güzelce yağladıktan sonra kek harcına düzgün bir şekilde yaymanız gerekir. Ardından sıcak fırına 175 dereceye ayarlanmış olan bir fırında 20-25 dakika boyunca kızarana kadar pişirmeniz gerekir.

KIBRIS TATLISI SUNUMLARI

Kıbrıs tatlısı, keki ve üstündeki enfes muhallebisi ile zaten iştah açıcı ve hoş bir görünüme sahip olan bir tatlı çeşididir. Tercihen Kıbrıs tatlısını hazırladıktan sonra 1 saat boyunca buz dolabında beklettikten sonra üstünü zevkinize göre Hindistan cevizi ya da yeşil fıstık ile süsleyerek servis edebilirsiniz. Ziyafet sofralarında ve ağır yemeklerin ardından da sunulabilecek hem lezzetli hem de pratik olan bu tatlı, görüntüsü ile de beğeni topluyor.

KIBRIS TATLISININ FAYDALARI VAR MIDIR?

Hafif ve çok lezzetli bir tatlı olan Kıbrıs tatlısı, şerbetli bir tatlı olmasına rağmen diyet yapan kişilerin bile rahatlıkla tüketebileceği çok özel bir tatlı çeşididir. Krema ve kekin birleşimi ile ortaya çıkan bu enfes lezzet, her evde bulunan basit malzemeler ile yapılıyor.

Kıbrıs tatlısının içinde bulunan yumurta, protein bakımından zengin olduğu için günlük protein ihtiyacınızı karşılar. Tatlının içinde yer alan süt ise, büyüme ve gelişmeyi hızlandırmaya yardımcı olur.

Aynı zamanda kemik gelişimine yardımcı olur. Aynı zamanda cildin yıpranmasını ve yaşlanmasını önemli ölçüde önler. Beyin gelişimine de yardımcı olur. Vücutta enfeksiyon oluşumunu önlemeye yardımcı olur ve kemik erimesini geciktirir.

KIBRIS TATLISI KAÇ KALORİ?

Kıbrıs tatlısının bir porsiyonunda yaklaşık olarak 200 kalori bulunur. Şerbetli bir tatlı olmasına rağmen aynı zamanda çok pratik ve çok hafif bir tatlı çeşididir. Bu özelliği sayesinde yaz kış yenilebilir. Diyet yapan kişiler bile aşırıya kaçmamak üzere bu tatlıyı gönül rahatlığı ile tüketebilir.

KIBRIS TATLISI KİLO ALDIRIR MI?

Kıbrıs tatlısı Hafif yapısı ve enfes lezzeti ile dikkat çeken bir tatlı çeşididir. Düşük kalorisi olan bu özel tatlı, aşırıya kaçılmadan tüketildiği zaman kilo aldırmaz. Bu özelliği sayesinde diyet yapan kişilerin bile rahatlıkla tüketebileceği bir tatlı çeşididir. Özellikle de Kıbrıs tatlısı, tatlı krizleri için tercih edilebilecek en güzel ve en hafif tatlılar arasında yer alır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar