KHYD: Kanserde ilaca erişim aksatılmamalı

5 Şubat 2024

Güncelleme: 5 Şubat 2024

A
A

KHYD Başkanı Kocaismail, kanser hastalarının moralinin iyileşmedeki önemine işaret ederek, bunun için ilaca erişimlerinin aksatılmadan sağlanması gerektiğini belirtti.

ZgotmplZ MYK Haber

Kanser Hastalarına Yardım Derneği, ülkede yılda 700’ün üzerinde yeni kanser vakasının tespit edildiğini, ilaçlara erişim zorlaştıkça, ilaçların gününde alınması aksadıkça hastanın güven ve moralinin yitirilmesiyle iyileşmesinin riske atıldığını belirtti. 

Dernek, hastaların moralli tedavi olabilmesi için ilaca erişimin aksatılmadan sağlanmasını talep etti.

Uluslararası Kanser Kontrol Örgütü (UICC) tam üyesi olan Kanser Hastalarına Yardım Derneği Başkanı Raziye Kocaismail'in 4 Şubat Dünya Kanser Günü nedeniyle yaptığı yazılı açıklamada, UICC’nin temasının bu yıl "eşitlik" olduğu hatırlatılarak, örgütün geçen yıl olduğu gibi bu yıl da tedavilerde zengin ve fakir ülkeler arasındaki ilaca erişim, erken teşhis, erken tedaviye başlamak gibi uçurum denecek kadar var olan farkın kapatılması temasını eşitlik talebiyle bu yıl da sürdürdüğü belirtildi.

Kocaismail, hastaların etraflarına baktıklarında o güne kadar ilgilenmedikleri kanserden birçok insanın tedavi olup iyileştiği örneklerini fark ederek tedaviye güven ve moral ile sarıldığını ancak ilaçlara erişim zorlaştıkça, ilaçların gününde alınması aksadıkça, hastanın güven ve moralinin yitirilmesiyle iyileşmesinin riske atıldığını belirtti.

“Dünyada olduğu gibi bugün ülkemizde de pandemi sonrası kanser konusu ve kanser hastaları geri planda kalmışlardır. En gelişmiş ülkelerde bile kendi ülkemizde olduğu gibi ilaç sıkıntıları, olmuştur ancak fakir ülkelerde ilaca ve tedaviye geç erişim nedeniyle hastaların yüzde 65’i kaybedilmiştir" diyen Kocaismail, artık buna son verilmesi ve hastaların moralli tedavi olabilmesi için ilaca erişimin aksatılmadan sağlanmasını talep etti.

Kocaismail, erken teşhis hayat kurtarıyorsa bunun bir slogan olarak kalmaması, devlet politikası olması gerektiğini vurguladı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar