KEMA: Çam kese böceği mücadelesinde havadan ilaçlamayı kullanmayanları kınıyoruz

21 Mart 2024

A
A

KEMA Vakfı, ülkenin "orman fakiri bir ülke" olduğuna dikkat çekerek, ülkede ağaçlandırma alanlarının bulunduğunu, ancak "siyasi iradenin olmadığını” savundu.

ZgotmplZ

Kıbrıs Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı (KEMA) Mütevelli Heyeti Başkanı İlkay İlseven, “Dünya Ormancılık Günü’’ dolayısıyla yayımladığı mesajında, dünyanın en önemli yenilenebilir doğal kaynaklarından biri olan ormanların son 30 yıldan bu yana büyük bir tahribatla karşı karşıya olduğunu, her yıl 10-15 milyon hektar ormanlık alanın insan eliyle yapılan yanlış müdahaleler sonucu çıplaklaştığını söyledi.

"İVEDİ VE RADİKAL ÖNLEMLER ALMALIYIZ"

İlseven, ülke ormanlarında, “günümüzde yaşanan orman ve arazi yangınları, ormanların ormancılık amaçları dışında kullandırılması ve peşkeş çekilmesi, başıboş keçi otlatması, usulsüz kesimler ve böcek zararları sonucu bu tahribatın büyük boyutlarda seyrettiğinin gözlemlendiğini” belirterek, “küresel ısınmanın da yarattığı olumsuzluklar hesaba katıldığında ülkemizde ormancılık gününün önemi her gün daha da artmaktadır. Orman fakiri bir ülke olmamız nedeniyle bu kötü gidişe artık dur deyip ivedi ve radikal önlemler alarak son vermeliyiz.” ifadelerini kullandı.

"ORMAN ALANLARI PLANLI PROJELERLE ARTIRILABİLİR"

Küresel ısınmanın etkilerini azaltmak yönündeki tedbirlerin başında, ormanların etkin bir şekilde korunması ve ağaçlandırmalarla alanlarının artırılmasının geldiğini ifade eden İlseven, programlı ağaçlandırma projeleri sayesinde 76 bin 771 hektar olan orman alanının 100 bin hektara çıkarılmasının sağlanacağını belirterek, "Ülkemizde bunu gerçekleştirmek için potansiyel ağaçlandırma alanları mevcuttur. Ancak ülkemizde böyle bir iradenin olduğunu söylemek mümkün değildir.” dedi.

"ORMANLARIN KORUNMASINDA YETERSİZ VE ETKİSİZ KALINIYOR"

“Orman alanlarının artırılması bir yana mevcutlar etkin bir şekilde korunamamaktadır” diyen İlseven ayrıca, orman koruması açısından bazı zafiyetlerin bulunduğuna da işaret ederek, gerek orman yangınlarıyla mücadelede, gerekse orman zararlıları ile mücadelede “yetersiz” ve “etkisiz” kalındığını ileri sürdü.

İlseven, çam kese böceği ile mücadelede de “yanlış yöntemler” kullanıldığını ve havadan biyolojik ilaçlamanın 5 yıldır ısrarla uygulanmadığını savunarak, "Salgın halini alan ve evlere kadar girerek insan sağlığını tehdit eden çam kese böceğine karşı etkin mücadele yöntemini uygulamayan idare ve yönetimleri şiddetle kınıyoruz” dedi.

Gelecek nesillere yeşil bir ülke devretmek yönünde tüm yetkililere ve vatandaşlarımıza büyük görevler düştüğünü söyleyen İlseven, "Elbirliği ile ormanlarımızı koruyalım, alanlarını çoğaltalım. 21 Mart Dünya Ormancılık Günü’nün tüm halkımıza kutlu olmasını dileriz.” ifadelerini kullandı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar