Karpaz'a kaplumbağa araştırma istasyonu

29 Mart 2024

A
A

Karpaz Araştırma İstasyonu, Ronnas Sahili'nde deniz kaplumbağalarının önemli yumurtlama alanlarından birinde açıldı. İstasyon, göçmen kuşlar ve "hür eşekler" gibi çeşitli konuları da içerecek şekilde tasarlandı.

ZgotmplZ

Kaplumbağa yanında, göçmen kuşlar ve “hür eşekler” de dahil pek çok araştırmanın yürütüleceği  Karpaz Araştırma İstasyonu,  deniz kaplumbağaların en önemli yumurtlama alanlarının biri olan Ronnas Sahili’nde  açıldı.

Yapılan projeyle, kaplumbağalarla ilgili sezonluk çalışma yürütülen kamp alanı, altyapısı ve prefabrik binalarıyla 24 kişinin kalabileceği, yıl boyu farklı alanlarla araştırma ve gözlemlemelerin sürdürülebileceği bir istasyona dönüştü.

Proje kapsamında, sezonluk çalışmaların yürütüldüğü kamp alanı, altyapısı ve prefabrik binalarıyla donatılarak 24 kişinin kalabileceği bir araştırma istasyonuna dönüştürüldü.

İstasyonun kurulmasında Kıbrıs Yaban Hayat Araştırma Enstitüsü, T.C. Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Çevre Koruma Dairesi ve Erenköy-Karpaz Belediyesi'nin desteği önemli bir rol oynadı.

Karpaz Araştırma İstasyonu'nun, Karpaz yarımadasının korunmasına büyük katkı sağlaması amaçlanıyor. İstasyon, deniz kaplumbağaları izleme ve koruma çalışmalarına merkezi destek sağlamak için Kıbrıs Deniz Canlıları Merkezi'nin çatısı altında kuruldu.

Her yıl 55-60 farklı ülkeden 300-500 gönüllünün Deniz Kaplumbağaları Koruma ve Araştırma Projesi'ne başvurduğu ancak barınma imkanlarının sınırlı olması nedeniyle sadece 120 gönüllünün kabul edildiği belirtildi.

İstasyonda, deniz kaplumbağaları ve göçmen kuşlarla ilgili araştırmaların yanı sıra kıyıların takibi ve değişiminin izlenmesi gibi çalışmalar yürütülecek. Ayrıca, Kıbrıs'ta bulunan endemik bitki türlerinin korunması da hedefler arasında yer alıyor.

Açılışa Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçisi Metin Feyzioğlu, Başbakan Yardımcısı, Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, TİKA Başkan Yardımcısı Rahman Nurdun, Kıbrıs Yaban Hayat Araştırma Enstitüsü Direktörü Kemal Basat gibi önemli isimler katıldı. Açılış konuşmalarında, projenin önemi vurgulanarak, doğal yaşamın korunması ve sürdürülebilir turizmin teşvik edilmesi gerektiği üzerinde duruldu.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar