Kadına yönelik şiddete karşı yürüdüler, 15 talep sıraladılar

25 Kasım 2023

Güncelleme: 25 Kasım 2023

A
A

Lefkoşa'da kadına yönelik şiddete karşı yürüyüş gerçekleştirilirken, Meclis önünde okunan ortak açıklamada, devlet ve hükümet yetkililerinden 15 talepte bulunuldu.

ZgotmplZ

Bazı siyasi parti ve sivil toplum örgütlerinin oluşturduğu 25 Kasım Organizasyon Komitesi, “25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü" nedeniyle Lefkoşa'da yürüyüş düzenledi.

Yürüyüş Kumsal Park önünden başlayıp, Cumhuriyet Meclisi önünde son buldu. 

Yürüyüş sırasında “Gericilikten Korkma, Geç Kalmaktan Kork”, “Direniş İsteyen Forvete Gelsin”, “Özgürlüğü Seven Defansa Gelsin” sloganlarının yer aldığı pankartlar taşındı; “Kadın Cinayetleri Politiktir”, “Koruma, Aklama, Yargıla” sloganları atıldı.

Eylemde Filistin’de ölen kadın ve çocuklar için mum yakılarak, “Gazze’ye özgürlük” talebinde de bulunuldu ve Filistin’le dayanışma vurgulandı.

Meclis önünde yapılan ortak açıklamada, devlet ve hükümet yetkililerinden şu talepler dile getirildi:

  • Her bölgeye Kadın Sığınma Evleri ve Şiddet Önleme-Danışma Merkezleri açılsın.
  • Polis Şiddete Müdahale Birimi tüm ilçelerde kurulsun ve etkin başvuru alacak şekilde yapılandırılsın.
  • Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Dairesi'nin eksik kalan birimleri açılsın.
  • ‘Alo 183’ İhbar Hattına altyapı kazandırılsın ve vardiyalı sisteme geçilsin.
  • 2011 yılında mevzuatımızın bir parçası olan İstanbul Sözleşmesi'nin (Avrupa Konseyi Kadına Yönelik Şiddet ve Ev içi Şiddetin Önlenmesi) ilgili tüm kurumlar tarafından uygulanması sağlansın.
  • Din İşleri ve Vakıflar İdaresine ayrılan bütçe Sosyal Hizmetlere tahsis edilsin.
  • İnsan haklarına ve toplumsal cinsiyet eşitliğine dair dersler müfredata dâhil edilsin. İlkokuldan başlayarak cinsiyetçi ve ayrımcı ifadeler ders kitaplarımızdan çıkarılsın.
  • Hamile kadınların işten atılmasının yasaklanması başta olmak üzere kadınların doğurganlık hakları derhal güvence altına alınsın. Doğum kontrol yöntemlerine, Smear testlerine, HPV aşılarına erişim ücretsiz hale getirilsin. Kamu hastanelerinde kürtaj hakkına ulaşım sağlansın.
  • Doğum izni yerine her iki ebeveynin de dönüşümlü kullanabileceği şekilde ‘Ebeveyn İzni’ yasallaşsın. Hem kamu hem de özel sektörde kadınların maruz kaldığı cinsiyet ayrımcılığını ortadan kaldırılsın.
  • Özel sektörde sendikalaşmanın önünü açacak düzenlemeler derhal hayata geçirilsin.
  • Kamusal kreşler ve etüt merkezleri yanında nitelikli yaşlanmayı mümkün kılacak yaşlı bakım merkezleri, kamusal aşevleri ve çamaşırhaneler açılsın.
  • Çocuk İzlem Merkezleri kurulsun.
  • Din İşleri Başkanı Ahmet Ünsal derhal görevden alınsın, anayasal düzenimizi tehdit eden faaliyetlerinden ötürü, kendisine verilen istisnai vatandaşlık iptal edilsin.
  • Mülteci ve/veya insan ticareti mağduru olan kadınların, toplumda eşit şekilde muamele görmesi, temel insan haklarına erişimi, onurlu bir yaşam sürdürebilmeleri ve yaşadıkları topluma uyum sağlayabilmeleri için yasal ve kurumsal düzenlemeler uygulamaya geçirilsin.
  • Eğitim Bakanlığı tarikat örgütlenmelerine karşı gereken denetimleri yaparak, çocukların maruz bırakıldığı istismarı engellemek için derhal harekete geçsin. Okullardaki din dersleri, çocukların soyut düşünce yeteneklerinin geliştiği çağlarda, zorunlu değil seçmeli şekilde müfredata dâhil edilsin.

Ortak açıklamaya şu kuruluşlar imza koydu:

"Alevi Kültür Merkezi, Alevi Kültür Vakfı, Anonim Gençlik,  Bağımsızlık Yolu, Baraka Kültür Merkezi, Basın-Sen, BES, CTP Kadın Örgütü, CTP Gençlik Örgütü, ÇAĞ-SEN, Girne Düşünce Derneği, HAKSEN, İnsan Hakları Platformu, Kadın Eğitimi Kolektifi, KAYAD, Kuir Kıbrıs Derneği, KTAMS, K.T. Gazeteciler Birliği, Kıbrıs Sanatçı ve Yazarlar Birliği, KTÖS, KTOEÖS, Kıbrıs Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği, Özgür ve Asi, Sivil Toplum İnisiyatifi Derneği, SOL Gençlik, SOL Hareket, TDP TOCEK, TDP Gençlik Örgütü

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar