İki nakil daha... 8 yılda böbrek nakli yapılan hasta sayısı 57'ye ulaştı

22 Mart 2023

Güncelleme: 22 Mart 2023

A
A

Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nde iki böbrek nakli operasyonu daha gerçekleştirildi.

ZgotmplZ Temsili

Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nde dün ve bugün iki böbrek nakli operasyonu gerçekleştirildi.

Böylelikle KKTC’de 2015 yılından bu yana böbrek nakli yapılan hasta sayısı 57’ye ulaştı.

Böbrek nakilleri konusunda Dr. Burhan Nalbantoğlu Hastanesi Başhekimlik’te basına açıklamada bulunan Sağlık Bakanı İzlem Gürçağ Altuğra, böbrek nakli operasyonlarının gerçekleşmesinde tamamen gönüllük esasına göre tüm yüreğini, emeğini ortaya koyarak, Türkiye’den ülkeye gelen Prof. Dr. Fazıl Tuncay Aki’ye ekip adına teşekkür etti.

Basın açıklamasında, Başhekim Adil Özyılkan, Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Doç. Dr. Deren Oygar, Yataklı Tedavi Kurumları Dairesi Müdürü Dr. Cenk Soydan, Üroloji Uzmanı Dr. Necmi Bayraktar, Nefroloji Uzmanı Dr. Ahmet Behlül ve Türkiye’den gelen Prof. Dr. Fazıl Tuncay Aki de hazır bulundu.

Üroloji Uzmanı Dr. Necmi Bayraktar ve ekibine de teşekkür eden İzlem Gürçağ Altuğra, bugün itibarı ile 57’nci hastaya böbrek nakli gerçekleştirildiğini kaydetti.

Organ nakillerinin sağlanmasının hayati önem taşıdığını vurgulayan Altuğra, organ bağışçılarının, özverili, gönülden davranışlarıyla hastalara umut olduklarını vurguladı. Altuğra, organ nakli biriminin hayata geçmesinde çok büyük katkısı olan Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Duriye Deren Oygar’a da teşekkür etti.

“KKTC HALKINDA ORGAN BAĞIŞI ORANLARI ÇOK YÜKSEK”

Türkiye’den gelen Prof. Dr. Fazıl Tuncay Aki de, KKTC’de böbrek nakillerine 2015 yılında başladıklarını belirterek, organ nakillerinin tıbbın ulaştığı en son noktadan biri olduğunu kaydetti.

Prof. Dr. Fazıl Tuncay Aki

KKTC halkında organ bağışı oranlarının çok yüksek olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Aki, “Ölmüş kişilerden yaptığımız nakillerde dünya standartlarının üzerinde bir başarı elde ettik burada… Normalde yüzde 80-90 greft sağkalımı sağlanırken burada biz yüzde 100 elde ettik. Bunun sebebi de muhtemelen genetik olarak birbirine yakın insanlar arasında nakil yapıldığı için…” diye konuştu.

KKTC halkına çok teşekkür eden Prof. Dr. Aki, bugünlerde burada olmasının sebebinin artık gözlem olduğunu söyledi ve “Hem cerrahi ekibimiz, hem nefroloji ekibimiz son derece başarılı… Hem hasta hazırlığında, hem tedavisinde hem de uzun dönem izlenimde...” dedi.

Prof. Dr. Fazıl Tuncay Aki son olarak, KKTC halkından, organ bağışına olan desteklerine devam etmelerini talep etti.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar