''Hemşirelere verilen hiç bir sözü tutmadılar''

13 Mayıs 2024

Güncelleme: 13 Mayıs 2024

A
A

Hemşireler Günü etkinliğinde konuşan birlik ve sendika başkanları, Başbakan Üstel'in 148 gündür randevu vermediğini, verilen hiçbir sözü de tutmadığını söyledi. Özel hastanelerde hemşirelerin asgari ücrete çalıştırılmaları kınandı.

ZgotmplZ

12 Mayıs Dünya Hemşireler Günü kapsamında Kıbrıs Türk Hemşireler ve Ebeler Birliği ile Kıbrıs Türk Hemşireler ve Ebeler Sendikası, Lefkoşa Elysium Park'ta etkinlik düzenlendi.

Bu yılın teması "Hemşirelerimiz Geleceğimiz. Bakımın ekonomik gücü" olarak belirlendi. 

Etkinliğe, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Başbakan Ünal Üstel, ana muhalefet CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman, Sağlık Bakanı Hakan Dinçyürek gibi önemli isimler de katıldı ve konuşma yaptılar.

Sorumlu Hemşire Özlem Yorgancı’nın 6 Şubat depreminde hayatını kaybeden Hemşire Bedriye Fidan Yeniçeri anısına hazırlanan sunum etkinlikte izlendi.

Etkinliğin açılış konuşmalarını Kıbrıs Türk Hemşireler ve Ebeler Sendikası Başkanı İbrahim Özgöçmen ile Kıbrıs Türk Hemşireler ve Ebeler Birliği Başkanı Ali Özgöçmen yaptı.

İBRAHİM ÖZGÖÇMEN: BAŞBAKAN'DAN 148 GÜNDÜR RANDEVU ALAMIYORUZ

İbrahim Özgöçmen, hemşirelerin yaşadığı zorlukları vurgulayarak, sağlıkta şiddete ve diğer sorunlara dikkat çekti. Ayrıca, hükümetle yapılan görüşmelerde verilen sözlerin tutulmadığını ve çözüm önerilerine yanıt alamadıklarını belirtti.

 Özgöçmen, hemşirelerin görmezden gelinmeye, küçümsenmeye, aşağılanmaya çalışıldığını savunarak, şiddete maruz kaldıklarını söyledi.

“Sağlıkta şiddet için verilen sözler nerede?” diye soran Özgöçmen, mevsimlik işçi adı altında işe alınan meslektaşlarına saygısızlık yapıldığını kaydetti.

 “Bizlere çözüm önerisi bulun, gelin dediniz.  Bulduk, geldik” diyen Özgöçmen, Başbakan’dan 18 Aralık 2023’te randevu talep ettiklerini, bu talebe 148 gündür yanıt alamadıklarını söyledi.

Özgöçmen, "Başbakanlıkta kendilerine gösterilen muameleyi" de eleştirdi.

“BİZE VERİLEN HİÇBİR SÖZ TUTULMADI”

Geçmişte uzaktan gelen hemşirelerin ulaşımının Sağlık Bakanlığı uhdesinde ve minibüs aracılığıyla sağlandığını, vazgeçilen bu uygulama için eylem yaptıklarını söyleyen Özgöçmen, “Bize verilen hiçbir söz tutulmadı” dedi.

Özgöçmen, risk ödemelerinin de yapılmadığını, kendilerine bu konuda söz verilmesinin üzerinden 1 buçuk yıl geçtiğini söyledi.

 “Nüfusumuz kaçtır?” diye soran Özgöçmen, sağlık yapılanmasının daha düzgün olabilmesi için nüfusun bilinmesi gerektiğini kaydetti.

Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nin olası bir depreme hazır olup olmadığını soran İbrahim Özgöçmen, “İddiam odur ki hazır değildir. Olası bir yıkımda KKTC sağlığı da iflas eder” dedi.

“Bu devlet hepimizindir, sadece size ait değil” diyen Özgöçmen, problemlerin el ele verilmesi halinde çözülebileceğini, bunun için de gerekli randevuların verilmesi gerektiğini söyledi.

Özgöçmen, Kıbrıs Türk Hemşireler ve Ebeler Sendikası’nın bürokratik engelleri aşarak Küresel Hemşireler Birliği’nin 6 kıtadan, 32 ülkeden, 35 sendikaya ev sahipliği yaptığı uluslararası toplantıya katılarak ülkeyi temsil ettiklerini söyledi.

ALİ ÖZGÖÇMEN: ÖZEL HASTANELER ASGARİ ÜCRETLE HEMŞİRE ÇALIŞTIRIYOR

Ali Özgöçmen ise özel sektörde çalışan hemşirelerin düşük ücretlerle çalıştırılmasını eleştirerek, mesleklerinin daha iyi değerlendirilmesini talep etti. Ayrıca, Hemşireler ve Ebeler Birliği'nin üyelerine sunduğu eğitim fırsatlarından bahsederek, mesleklerini uluslararası platformlarda temsil ettiklerini vurguladı.

Özgöçmen, “Hemşirelerin milyonları kazandırdıkları bazı özel hastaneler tarafından asgari ücretle çalıştırılmalarını ve sömürülmelerini şiddetle kınıyoruz.” dedi.

Belediyelerdeki hemşire kadro eksikliği nedeniyle meslektaşlarının faklı kadrolara veya şirketler üzerinden faklı iş kolundan istihdam edilmeye çalışıldığını belirten Özgöçmen, belediyelerde personel yasasına uygun hemşire kadrolarının oluşturulması talebini dile getirdi.

Bu özel gün, modern hemşireliğin kurucusu Florence Nightingale'in doğum günü olarak kabul edilir. Her yıl 12-18 Mayıs haftası boyunca hemşirelik mesleğine dikkat çekmek için çeşitli etkinlikler düzenlenir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar