Hastane ve cezaevlerinde maske takmak zorunlu oldu: İşte yeni kararlar...

23 Ocak 2024

Güncelleme: 26 Ocak 2024

A
A

Bulaşıcı Hastalıklar Üst Komitesi, koronavirüs varyantlarının ve farklı salgın hastalıklarının artışı nedeniyle bazı kararlar aldı.

ZgotmplZ

Haber Merkezi: M. İrşad Esen

Sağlık Bakanlığı'na bağlı Bulaşıcı Hastalıklar Üst Komitesi, son dönemde koronavirüs varyantlarının görülmesi ve farklı salgın hastalıklarının artması nedeniyle bazı kararlar aldı.

Alınan kararlara göre, bazı yerlerde maske takması zorunlu hale getirilirken bazı tavsiyelerde bulundu.

Maske kullanımı zorunluluğu:

  • Üst solunum yolu şikayetleri olan kişilerin maske takmaları zorunlu hale getirilmiştir.
  • Yaşlı bakım evleri, hastaneler ve cezaevlerini ziyarete giden kişiler, bakım evi çalışanları ve 65 yaş üstü hasta bakımıyla görevli kişiler de maske takmak zorundadır.

Risk grubundaki kişilerin test yaptırmaları:

  • Özellikle risk grubunda olan kişilere (65 yaş üstü kişiler, altta yatan akciğer, böbrek, nöroloji hastalığı olanlar, uzun süre bağışıklık sistemini baskılayan ilaç kullanan kişiler, diyabet hastaları, HIV hastaları, 5 yaş altı çocuklar) üst solunum yolu enfeksiyonu bulunması halinde test yaptırmaları ve tedavilerini alabilmeleri için en kısa sürede doktorlarına başvurmaları gerekmektedir.

Hastalık raporları:

  • Üst solunum yolu şikayeti olan ve doktorları tarafından muayene edilen hastaların hastalık raporları, gerekli görüldüğü takdirde başvurulan hekim tarafından verilecektir.

Kapalı alanların havalandırılması:

  • Kapalı alanların sıklıkla havalandırılması, özellikle sınıflar, restoranlar, spor salonları gibi yerler için önerilmektedir.

Kişisel hijyen kuralları:

  • Kişisel hijyen kurallarına dikkat edilmesi vurgulanmaktadır.

Laboratuvar tanı testleri için sertifika zorunluluğu:

  • Ülkede kullanılan laboratuvar tanı testlerinin (Covid-19, diğer viral testler vb.) CE-IVD sertifikasına sahip olması zorunlu kılınmıştır. Bu, laboratuvar testlerinin belirli standartlara uygun olduğunu ve güvenilir sonuçlar sağladığını gösterir.

Alınan kararlar Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar