Halk Vakfı Yaşam Sitesi yenilenmesinin ardından yeniden hizmete girecek

15 Mart 2024

A
A

Sınırüstü'nde yaşlıların barındığı Halk Vakfı Yaşam Sitesi, büyük bir tadilat gerektirdiği için 15 ay süren tamiratının tamamlanması ile bir hafta içinde devredilecek.

ZgotmplZ

Sınırüstü’nde yetersiz fiziki koşulları nedeniyle toplumda büyük üzüntü yaratan, 31 Ocak 2022’de yaşlılar tahliye edilerek tadilatına başlanan Halk Vakfı Yaşam Sitesi’nin tamirat çalışmasında sona yaklaşıldı. Binanın bir hafta içinde devredileceği belirtildi.

İki-üç ayda bitirilmesi planlanırken, çok büyük tadilat gerektireceği anlaşılan bina, yüzde 70 oranında yenilenmesi nedeniyle yaklaşık 15 ayda tamamlanabildi. Bu orandaki tadilatın bu çapta yeniden bir bina yapmaktan daha maliyetli olduğu bildirildi.

Binanın yapımı sürecinde Kamacıoğlu ailesi, China Bazaar maddi katkı sağlarken, Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği (KTİMB) hem teknik hem maddi katkı sağladı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sadık Gardiyanoğlu, İskele Belediye Başkanı Hasan Sadıkoğlu ile KTİMB Başkanı Cafer Gürcafer Halk Vakfı Yaşam Sitesi’ni ziyaret ederek basına açıklamada bulundular.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sadık Gardiyanoğlu yaptığı açıklamada, Halk Vakfı Yaşam Sitesi iki yıl önce gündeme geldiğinde toplumda infial yarattığını hatırlatarak, “Maalesef sosyal devletçilik konusunda sınıfta kaldığımızın bir ispatıydı. O dönemdeki yönetim hızlı bir müdahaleyle burada bir çözüm aramaya başladı” dedi.

"YASADAKİ DEĞİŞİKLİK İLE BAKANLIĞIN DENETLEME YETKİSİ OLACAK"

“Burası, istenildiğinde, seferberlik ilan edildiğinde başarılacak olan en güzel örneklerden biridir" diyen Gardiyanoğlu, huzurevleri, yurtlar, kreşler denildiğinde ilk akla gelenin Çalışma Bakanlığı olduğunu ancak yasal mevzuatta çok ciddi gerilikler bulunduğundan, Bakanlığın bu tip tesislerde sadece şifaen denetleme yetkisi bulunduğunu kaydetti.

Bu konuyla ilgili yasal çalışmayı tamamladıklarını, Savcılıktan görüş alır almaz Meclis Genel Kuruluna sevkinin yapılacağını, Çalışma Bakanlığının yasadan da aldığı güçle daha aktif denetleyeceğini, kapatma yetkisine de sahip olacağını ifade etti.

Gardiyanoğlu, bu tip yerlerin açma ve kapama yetkisinin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığında olmadığını ifade ederek, “Hiçbir zaman yasada yetkimiz yoktur diye geri çekilmedik, tam tersine her zaman denetleyici ve etkin rol oynadık” dedi.

İskele Belediye Başkanı Hasan Sadıkoğlu, geçmişte yapılan hataların yapılmaması adına uzmanlardan da alacakları destekle yönetimi en iyi şekilde yürüteceklerine inandığını ifade etti.

"BEKLENENDEN ÇOK DAHA BÜYÜK SORUNLA KARŞILAŞTIK"

Süreçle ilgili bilgi veren KTİMB Başkanı Cafer Gürcafer“Biz sorumluluğu alıp da binanın içine girdikten sonra binada yaptığımız araştırmalarda gördük ki, bina tamamen erimiş. Bütün elektrik sistemi çökmüş, erimiş, bütün su sistemi çökmüş, bütün taşıyıcı iskelet sistemi çökmüş. Her taraftan rutubet almış, küf almış. Biz sorumluluğu aldığımızda bunların hepsini yapmadan teslim etmemiz mümkün değildi. İşin doğrusunu yapmak için kolları sıvadık” dedi.

Gürcafer, bir hafta içerisinde binayı teslim etmeyi planladıklarını, binanın çok uzun yıllar sağlıklı bir biçimde hizmet verecek yaşlı bakımevine dönüştürüldüğünü sözlerine ekledi.

BİNADA YAPILAN ÇALIŞMALAR

KTİMB İmar, Şehir Planlama ve Sektörel Hizmetler Müdürü Fazıl Taneri ise binanın yenilenmesiyle ilgili bilgi verirken, 2009’da çelik sistemle yapılan binanın dış etkenlere ciddi şekilde açık olduğunu belirlediklerini, hem tavanda hem zeminde, duvarlarda nem bulunan bir sonuçla karşılaştıklarını kaydetti

Taneri, tamirat süresinde; elektrik sisteminin değiştirildiğini, panel duvarlar, zarar gören çelik taşıyıcı sistemlerin değiştirildiğini, elektrik sisteminin tamamen yenilendiğini, ilaveten yangın ve ses sistemi  ilave edildiğini, dış cephe sorunlarının tamamen giderildiğini, temellerin altına su girişinin engellendiğini, çatının neredeyse yeniden ele alındığını, yeni binada olması gereken tüm işlemlerin  yüzde 70’ini yeni baştan 1600 metre kareyi bulan tesiste uyguladıklarını söyledi.

Taneri, binanın en az iki üç yıl garantisi bulunduğunu, yıllık periyodik bakımları yapılırsa tesisin sorun yaşamayacağını dile getirdi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar