Gönyeli SAM'da, gıdaların geri dönüşümü projesi başladı

2 Şubat 2024

Güncelleme: 2 Şubat 2024

A
A

Gönyeli-Alayköy Belediyesi ile Girişimci Kadınlar Derneği işbirliğinde "Kompost Projesi" başlatıldı. Proje kapsamında organik atıklar doğal yollarla ayrıştırılacak ve toprak doğal nemine kavuşacak. Ayrıca, Artisan Mutfağı’nın açılışı da yapıldı.

ZgotmplZ

Gönyeli-Alayköy Belediyesi (GAB) ile Girişimci Kadınlar Derneği (GİKAD) arasında gerçekleşen iş birliği kapsamında, Dünya Gastronomi Nobeli Ödülü sahibi şef Ebru Baybara Demir tarafından desteklenen bir geri dönüşüm projesi hayata geçirildi.

Proje kapsamında, organik atıkların doğal yollarla ayrıştırılması ve gübre olarak kullanılması amacıyla kompost yapımı eğitimi verildi.

Aynı etkinlikte, "Kompost Projesi"nin ikinci bacağı olan Gönyeli Sosyal Aktivite Merkezi'nde Artisan Gönyeli SAM Mutfağı'nın açılışı da gerçekleştirildi.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ve eşi Sibel Tatar, Ekonomi ve Enerji Bakanı Olgun Amcaoğlu, Gönyeli-Alayköy Belediyesi Başkanı Hüseyin Amcaoğlu ve Kıbrıs Türk Girişimci Kadınlar Derneği Başkanı İçim Çağıner Kavuklu'nun katılımıyla projenin tanıtımı yapıldı.

 

Kıbrıs Türk Girişimci Kadınlar Derneği Başkanı İçim Çağıner Kavuklu, kadın gücünün önemine vurgu yaparak, yeşil dönüşüm ve ekonomik projelerle ülkeye katkı sağlamayı hedeflediklerini belirtti.

Gönyeli-Alayköy Belediyesi Başkanı Hüseyin Amcaoğlu, çevre dostu belediyeciliği ön plana çıkarmayı amaçladıklarını ifade etti.

Amcaoğlu, beklenmedik doğa olaylarıyla karşı karşıya olunduğuna da değinen Amcaoğlu, iklim değişikliğine dayanıklı altyapı çalışmalarının önemine vurgu yaptı. Amcaoğlu, “Biz bugünü değil geleceği yönetiyoruz. Geleceğe olumlu izler bırakmak adına bu iki projeye çok değer veriyoruz. Ülkemize ve insanlarımıza hayırlı olsun” diye konuştu.

Ekonomi ve Enerji Bakanı Olgun Amcaoğlu da, Gönyeli’nin adanın merkezi olduğunu belirterek bu projenin ülke için önemli olduğunu söyledi. Amcaoğlu, “Bizim görevimiz, vekaleten almış olduğumuz görevi, bizden sonraki nesle en iyi şekilde devretmek.”

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar da, Gönyeli’nin çok kıymetli ve gelişen bir yer olduğunu vurguladı. “Metehan tarafında gelişmekte olan yerleşim yerlerinde, KKTC’nin bir yıldızı olabilecek yerleşim bölgemizi sonuna kadar sahiplenmek ve halkımıza, gençlerimize ve geleceğe yönelik atılan adımlar çok önemli.” KKTC’nin en değerli coğrafyaya sahip olduğuna da değinen Tatar, Gönyeli’ye hak ettiği değerin verilmesi gerektiğini de belirtti. “Burası küçük bir ada olabilir, ama bu küçük adanın değeri ve anlamı çok büyük. Dünyanın en değerli topraklarından bir tanesinde ve coğrafya olarak büyük ülkelerinde ilgi duydukları bir adadır. Bu kadar kıymetli bir adanın insanına, toprağına ve her türlü canlısına sahip çıkarak, ülkeyi yönetmek durumundayız.” Konuşmaların ardından, Dünya Gastronomi Nobeli Ödülü sahibi Şef Ebru Baybara Demir, proje ile ilgili sunum gerçekleştirdi.

Etkinlikte ayrıca Dünya Gastronomi Nobeli Ödülü sahibi Şef Ebru Baybara Demir, kompost projeleri ile ilgili bir sunum gerçekleştirdi.

ARTİSAN MUTFAĞI’NIN AÇILIŞI YAPILDI

Etkinliğin ikinci ayağında ise Gönyeli Sosyal Aktivite Merkezi’nde Artisan Mutfağı’nın açılışı da yapıldı.

Sosyal Aktivite Merkezi’nde saat 14.00’te gerçekleştirilen açılışta Dünya Gastronomi Nobeli Ödülü sahibi Şef Ebru Baybara Demir, tecrübelerini aktardı. Etkinlikte, fermente mutfak uygulamaları ile gıdaların doğal yollarla mayalanması süreci tanıtıldı, katılımcılara sağlıklı ve probiyotik anlamda zengini besinler elde etme konusunda bilgiler verildi.

Bu yöntemler, sağlıklı beslenmeyi teşvik etmenin yanı sıra gıda israfını azaltarak çevresel sürdürülebilirliği desteklemek için dünyada yaygın olarak kullanılıyor.

 

 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar