Ertuğruloğlu ve eşi Londra'da "Kadınlar Günü" kutlamasına katıldı

7 Mart 2025

Güncelleme: 7 Mart 2025

A
A

Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu ve eşi Prof. Dr. Oya Ertuğruloğlu Londra'da temaslarda bulunuyor. İkili Dünya Kadınlar Günü nedeniyle düzenlenen etkinliğe katılırken, Ertuğruloğlu, tarihsel süreçte Kıbrıs Türk kadını ile ilgili konuştu.

ZgotmplZ
Dışışleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu (solda) ve eşi Prof. Dr. Oya Ertuğruloğlu (ortada), MYK Haber Londra Temsilcisi Mihrişah Safa ile birlikte.
MYK

Mihrişah Safa - Londra

Dışışleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu ve eşi Prof. Dr. Oya Ertuğruloğlu, Londra’da “Dünya Kadınlar Günü” nedeniyle düzenlenen davette, toplum temsilcileri ile bir araya geldi.

DİMED (Dışişleri Mensupları ve Eşleri Derneği) Başkanı Prof. Dr. Ertuğruloğlu’nun “Tarihsel Süreçte Türk Kadını ve Sürdürebilirlik” konulu konuşması daveti KKTC Londra Temsilcisi Büyükelçi Çimen Keskin’in ev sahipliğinde düzenlendi.

(Soldan sağa) TC Büyükelçisi Osman Koray Ertaş, Sevcan Ertaş, Barones Hooper, Prof.Oya Ertuğruloğlu, Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu ve KKTC Büyükelçisi Çimen Keskin

Kent merkezinde Leicester Square’deki Indigo Hoteli'nde düzenlenen davete T.C Londra Büyükelçisi Osman Koray Ertaş, eşi Sevcan Ertaş,  Barones Hooper, T.C Büyükelçiliği müsteşarları Elvan Hacıefendioğlu, Aslı Yılmaz, 1’inci Katip Pınar Koç, KKTC Dışişleri Bakanlığı'ndan Aysan Mullahasanoğlu Atılgan, Bahar Özbay, Gizem Alpman, KKTC Londra Temsilciliği'nden muavin konsoloslar Esma Eroğlu, Mustafa Erçakıca, İsmail Şahinoğlu, Basın Ataşesi Esra Emin  ile politikacılar, sivil toplum temsilcileri, iş insanları, akademisyenler katıldı.

(Soldan sağa) Maviş Fuchs, Osman Koray Ertaş, Sevcan Ertaş, Prof. Oya Ertuğruloğlu, Mihrişah Safa, Özlem Befeş, Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu ve Servet Hassan
ÇİMEN KESKİN'İN KONUŞMASI

Londra Temsilcisi Büyükelçi Çimen Keskin, konuklara "hoş geldiniz" dediği konuşmasında, bu özel akşamda kadınların gücünü, direncini, başarılarını kutlamak ve kadınların önemli rollerini vurgulamak için bir araya geldiklerini belirterek, şunları dedi:

"Kıbrıs Türk halkının varoluş mücadelesinde, yaşamın her alanında etkin görevler üstlenen Kıbrıs Türk kadını, geleneklerini yaşattığımız büyükannelerimizden - günümüzde her alanda kendini gösteren genç profesyonellere kadar, akademisyenlere, siyasetçilere, girişimcilere, sanatçılara kadar, her zaman ilerlemenin ve azmin simgesi olmuştur.  

Kadınlarımızın iş dünyasından, eğitime, sağlıktan sanata kadar yaşamın her alanında gurur veren başarı hikayeleri vardır.

Ve ne mutlu ki, kadınlarımızın başarı ve azim dolu hikayeleri, gençlerimize daha büyük hayaller kurma  ve daha yüksek hedeflere ulaşma yolunda ilham vermektedir! Bu duygularla, bu özel akşamda tüm kadınlarımıza en içten tebriklerimi sunuyorum.”

KKTC Londra Temsilcisi Büyükelçi Çimen Keskin

OYA ERTUĞRULOĞLU'NUN KONUŞMASI

Alkışlarla mikrofona gelen DİMED Başkanı ve Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu’nun eşi Prof. Dr. Oya Ertuğruloğlu, Kıbrıs’ta kadınlara yönelik eğitim ve çalışma hayatının kısaca tarihçesini anlatarak, 1901 yılında kurulan Hamidiye Sınai Mektebi, daha sonra adı Victoria Kız Lisesi'ne dönüşen bu okulu bitiren kızların öğretmen olduklarını söyledi.

Adada 1930 yıllarına kadar kadınların  hasta bakıcılığı, terzilik, ebelik, şapkacılık, bahçe ve tarla işleri gibi işlerde çalıştığına işaret eden Prof. Ertuğruloğlu, Kıbrıs’ta ilk ve tek kan bankasını kuran Melahat Hacı Bulgur’dan bahsetti.

DİMED Başkanı Prof. Dr. Oya Ertuğruloğlu

DİMED Başkanı konuşmasını şöyle sürdürdü:

“1931-1951 yılları arasında kadınların hayır işleriyle uğraşan dernekler kurduklarını biliyoruz. 1953 yılında Kıbrıs Türk Kadınlar Birliği kurulmuştur. O yıllarda toplum liderimiz olan Dr. Fazıl Küçük’ün eşi Süheyla Küçük önce fahri başkan, daha sonra başkan olarak dernekte görev almıştır. 1940’lı yıllarda erkekler gibi Türkiye’ye okumaya giden  ve meslek sahibi olan kadınların sayısı artmış, 1960’lı yıllara gelindiğinde ise Kıbrıslı Türk kadınlar bir çok kamusal alanda çalışmaya başlamıştır.

Kıbrıs’ta kadın hakları, Türkiye’de yer alan ve kazanılan haklarla eş zamanlı olarak yasalarla güç kazandırılmış, toplumsal alanda sağlanan haklarla kadınların yaşam alanları genişletilmiştir."

Yıllar içinde Türk kadın derneklerinin sayısının arttığına dikkat çeken DİMED Başkanı, 1996 yılında kadınlara karşı her türlü ayrımcılığın önlenmesi sözleşmesi olan CEDAW’ın Meclis'ten geçirildiğini söyledi.

İlgiyle dinlenen konuşmadan sonra davetlilere iftar yemekleri ikram edildi.

(Soldan sağa) Sefire Sevcan Ertaş, Ülkü Alemdar ve Büyükelçi Osman Koray Ertaş

Gecede KKTC Dışişleri Bakanlığı diplomatlarından Ülkü Alemdar, kendi yazdığı şiirlerinden oluşan “Zümrüdü Anka Yolunda” adlı kitabını okuyucularına imzaladı. Kitabın gelirinin DİMED’e verileceği belirtildi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar