"Elektronik sigaralar 'zararı azaltılmış' değil, zararları henüz araştırılmamış ürünlerdir"

11 Şubat 2025

Güncelleme: 11 Şubat 2025

A
A

Prof. Dr. Füsun Yıldız, elektronik sigara ve diğer yeni nesil ürünlerin zararlarının azaltılmadığını, tüm zararlarının henüz araştırılmamış ürünler olduğunu söyledi.

ZgotmplZ

Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği (KTTB), "9 Şubat Sigara Bırakma Günü" dolayısıyla Prof. Dr. Füsun Yıldız tarafından hazırlanan bildiriyi paylaştı.

Her yıl dünyada 8 milyondan fazla insanın ölümüne yol açan tütün bağımlılığının küresel düzeyde önlenebilir bir halk sağlığı sorunu olduğunu belirten Yıldız, “Tütün endüstrisi, bir yandan sigarayı bırakmak isteyen kişileri hedef alarak, sigara bırakma yöntemi olarak lanse ettikleri elektronik sigara, ısıtılmış tütün ürünlerini pazarlayarak, bir yandan da gençleri hedef alarak insanların hayatları pahasına kazançlarını arttırmaya devam etmektedirler. Bütün bu tehlikeler ve tehditler nedeniyle tütün ürünü kullanımının sağlık ve diğer zararları konusunda toplumda farkındalık oluşturmak, tütün ürünü kullananlara bırakmaları yönünde bilinç kazandırmak ve sağlıklı yaşam davranışlarını geliştirmek '9 Şubat Sigara Bırakma Günü' olarak her yıl gündeme gelmektedir.” dedi.

Yıldız, kanser, kalp damar hastalıkları, KOAH gibi pek çok önlenebilir hastalık ve erken ölüm sebeplerinin arasında tütün ve tütün ürünleri kullanımının ilk sırada yer aldığını hatırlatarak, akciğer kanseri başta olmak üzere ağız ve gırtlak, soluk borusu, yemek borusu, mide, bağırsak, karaciğer, pankreas, böbrek, mesane, erkeklerde prostat, kadınlarda meme, rahim ağzı kanseri gibi çok sayıda kanser gelişimine de neden olduğunu söyledi.

"TÜTÜN SADECE KULLANANLARIN DEĞİL DUMANA İSTEMEDEN MARUZ KALANLARI DA HASTA ETMEKTEDİR"

Yıldız, tütünün sadece kullananların değil pasif içicilik yoluyla da bu dumana istemeden maruz kalan yaşlı, bebek, çocuk, herkese zarar verdiğini ve hasta ettiğini vurguladı.

SİGARA BAĞIMLILIĞINDA TEDAVİ

Sigara bağımlığıyla ilgili iki tür tedavi uygulandığını söyleyen Yıldız, şunları söyledi:

"Tütün endüstrisi 'zarar azaltma' yalanı ile elektronik sigara, ısıtılmış tütün ürünlerini sigara bırakma yöntemi olarak lanse etmektedir. Bilim dünyası elektronik sigaranın zararsız bir sigara alternatifi olarak sunulmasına karşıdır. Elektronik sigara ve diğer yeni nesil ürünler 'zararı azaltılmış' değil, tüm zararları henüz araştırılmamış ürünlerdir. Sigara bırakma ürünleri değillerdir.

Tütün kullanımını bırakmak sadece sigara içenlerin sağlığına değil doğaya ve birçok insana da faydalıdır. KKTC’de tütün kullanmaktan vazgeçmek isteyen bireylere yardımcı olmak amacıyla tüm kamu hastanelerinde 'tütün bırakma poliklinikleri' hizmete sunulmalı, Üniversitelerin kampüslerinde tütün satışı yasaklanmalı, tüm üniversiteler 'tütünsüz kampüs' olmalı ve tütün bırakmak isteyen öğrencilere 'tütün bırakma poliklinikleri' açılmalıdır. Elektronik sigaranın yarattığı plastik kirliliği için Çevre Dairesi’nin atıklarla ilgili düzenlemesi güncellenmelidir. O halde hemen karar verin ve bu bağımlılıktan kurtulmak için kanıta dayalı tıbbın sunduğu desteklerle 'Sigara, puro, pipo, nargile, sarmalık tütün, elektronik sigara ve ısıtılmış türün ürünleri' gibi tüm tütün ve tütün ürünlerinden hekiminizin desteği ile kurtulun."

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar