Derya, direnişi vurguladı

12 Mart 2024

Güncelleme: 13 Mart 2024

A
A

CTP Kadın Örgütü Başkanı Doğuş Derya, pandemi sonrası ekonomik krizin emek düşmanı politikalarla derinleştiğini ve bunun en çok kadınları etkilediğini belirtti.

ZgotmplZ

CTP Kadın Örgütü Mağusa İlçesi, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü "Özgürlük İrademizde" programı kapsamında, "Popülizm, Ekonomi ve Kadınlar" konulu panel düzenledi.

Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Kadın Örgütü Başkanı Doğuş Derya, pandemi sonrası ekonomik krizin emek düşmanı politikalarla derinleştiğini ve bunun en çok kadınları etkilediğini belirtti. Neoliberal kapitalizmin otokratik yönetimleri doğurduğuna vurgu yaparak, sınıflar arası uçurumun arttığını ve yeni otokratik düzenlerin ekoloji talanı ve ayrımcı politikalarla beslendiğini ifade etti. Kadınların toplumsal cinsiyet düzeninden dolayı iki kez yalnız kaldığını ve feminist mücadelenin önemine vurgu yaptı.

Derya, orta sınıfın eridiğini ve sınıflar arası uçurumun arttığını söyledi. Yeni otokratik düzenlerin ekoloji talanı, ırkçı ve kadın düşmanı politikalardan beslendiğini vurgulayan Derya, "İktidarın olduğu her yerde direniş de vardır" diyerek, “faşizan yönetimlere karşı mücadelenin sosyalist-feminizmi ve iklim adaletini sağlayan bir hatta yürümesi gerektiğini” ifade etti.

CTP Mağusa İlçe Başkanı Mine Karaca, kadınların yaşadığı hak gasplarına ve şiddete dikkat çekti. Kadın istihdamı, liderlik pozisyonlarında temsilin artırılması, çocuk bakımı hizmetlerinin sağlanması ve şiddet mağdurlarına destek hizmetlerinin güçlendirilmesi için çalışacaklarını belirtti.

Prof. Dr. Fatma Güven Lisaniler, neoliberal politikaların ekonomik yoksulluğa ve toplumsal ayrımcılığa yol açtığını, kadınların bu süreçte örgütsüz bırakıldığını ifade etti. Kadınların toplumsal cinsiyet düzeninden dolayı iki kez yalnız kaldığını vurguladı ve dayanışma içinde olmalarının önemine değindi.

Prof. Dr. Sevda Alankuş, popülist siyasetlerin kadın haklarını daralttığını ve neoliberal politikaların yaslandığı ideolojik arka planı ele aldı. Kadınların yürüttüğü feminist mücadelenin önemine vurgu yaparak, çığlık atma ve ezber bozma gerekliliğini vurguladı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar