D'Arblay Street binası, İngiltere'deki Türklerle Evkaf'ı karşı karşıya getirdi

4 Mayıs 2022

Güncelleme: 4 Mayıs 2022

A
A

Londra'daki Kıbrıs Vakıflar İdaresi'ne ait 5 katlı binanın Kıbrıs Türk Ticaret Odası'na kiralanması, İngiltere’deki Kıbrıs Türk Dernekleri Konseyi'nin tepkisine neden oldu.

ZgotmplZ

İngiltere’deki Kıbrıs Türk Dernekleri Konseyi (CTCA), “tarihi toplum merkezlerinin” Evkaf tarafından başka kurumlara kiralanmasından dolayı “tedirgin olduğunu” açıkladı.

İTİRAZLARA RAĞMEN...

Konsey’den yapılan yazılı açıklamada, “Yarım yüzyılı aşkın süredir Kıbrıs Türk diasporasına ev sahipliği yapan, Londra'nın pahalı bir bölgesinde yer alan beş katlı bir bina, Birleşik Krallık'taki Kıbrıslı Türk topluluğunun itirazlarına rağmen Kuzey Kıbrıs kurumlarına ve özel sektör kuruluşlarına kiralandı.” denildi. 

CTCA Başkanlığı'nı 1 Mayıs'ta Fahri Zihni'ye bırakan eski başkan Ayşe Osman, konuyla ilgili açıklamasında; “Raporumuzun dikkate alınmaması, çocuklar, gençler, yaşlılar ve ihtiyaç sahibi Londralı Kıbrıslı Türkler yerine, kendi amaçlarına hizmet eden bir binaya dönüştürülme kararının Evkaf tarafından alınması bizi hem üzdü hem de hayal kırıklığına uğrattı." dedi.

TAHSİS AMACINI AŞTI...

Osman, “Bu bina, yarım asır önce sıradan Kıbrıslı Türklerin alın teriyle kazanılan paralar ve Türkiye Hükümeti’nin yardımlarıyla satın alındı. Lefkoşa'daki Evkaf'a tahsis edilmesinin tek nedeni,  özel kâr için satılmamasını sağlamaktı. Vakfın şartları, binanın geliştirilmesi ve yönetiminin Birleşik Krallık (Kıbrıs Türk) toplumu için, Birleşik Krallık toplumu tarafından yapılacağını açıkça ortaya koydu.” ifadelerini kullandı.

Ayşe Osman şöyle dedi:

“Toplumumuz için Evkaf'tan bir kuruş alınmadı. Londra topluluğumuzun bu binadan en iyi piyasa değeri gelirini aldığını nasıl bileriz? Ne kadar gelirin olacağını bilmeden, önceden nasıl planlama yapabiliriz? Hele de Türk Lirası kurunun bu kadar düşük olduğu bu dönemde, Kuzey Kıbrıs kurumları bu mülkü kiralamak için dünyanın en yüksek kira oranlarını nasıl ödeyebiliyor? Çoğu Kıbrıslı Türk ticaret işletmesi Kuzey Londra'dayken Ticaret Odası neden Londra'nın merkezinde yer 
almak istiyor?”

Açıklamalarda, Evkaf’a karşı eleştirilerde bulunularak konuyla ilgili yanıt ve Evkaf Başkanı ile acil toplantı istendi.

D’ARBLAY STREET BİNASI HAKKINDA

Merkez Londra’da, Soho’da bulunan bina, 1951 yılında Kıbrıs Türk diasporasının katkıları ve Türkiye’deki Menderes hükümetinin maddi desteğiyle, sınırsız mülkiyet (freehold) hakkı Evkaf’ın adına yapılarak satın alınmıştır.

Evkaf, Kıbrıs Türk Cemiyeti’nin binayı kullanmasına ve kendisi adına idaresini üstlenmesine izin vermiştir. Bina kısa zamanda Londra’da sayıları hızla artan Kıbrıslı Türkler için bir merkez olmuş; kültürel etkinliklere, aktivitelere ve siyasi buluşmalara ev sahipliği yapmıştır. Ziyaretçilerin kafeteryasında sıcak Kıbrıs Türk yemekleri yiyebildiği bina, Kıbrıs’tan yeni gelenler için konaklamadan iş bulmaya kadar önemli konularda bilgi aldıkları bir yer olmuştur.

D’Arblay Street binası Kıbrıs Türk siyasi tarihinde de büyük önem taşımaktadır. Aralık1963’te Kıbrıs’ta patlak veren sorunlar sırasında, Ahmet Gazioğlu’nun ilk Birleşik KrallıkTemsilcisi (1964-66) olarak atanmasıyla, bina gayri resmî büyükelçilik olarak hizmet etmiştir. Kıbrıs Türk lideri Rauf Denktaş Londra’ya geldiğinde burada çalışırken, genç gönüllü aktivistler kayıp Kıbrıslı Türkler hakkında bilgi yayar, bülten hazırlar ve Kıbrıs Sorunu yüzünden yerinden edilmiş on binlerce Kıbrıslı Türk’e yardım etmek için yardım seferleri ve siyasi kampanyalar yürütürdü.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar