Çin uzaylı bir medeniyetten gelen sinyaller tespit etmiş olabilir mi?

16 Haziran 2022

Güncelleme: 16 Haziran 2022

A
A

Birkaç gündür bilim dünyasında heyecan dolu tartışmalara yol açan bulgu gündeme damgasını vururken, uzmanlar muhtemelen durumun böyle olmadığını dile getiriyor.

ZgotmplZ

İnternet, Çin’in yabancı bir medeniyetten gelen sinyalleri yakalamış olabileceğine dair söylentilerle çalkalanıyor. Çin’de bulunan “Gökyüzü Gözü” güneybatı Guizhou eyaletinde bulunan Beş yüz metrelik Diyaframlı Küresel Radyo Teleskopu FAST tarafından gerçekleştirilen gözlemlerin açıklanmasının ardından yeni bir tartışma başladı.

SİNYALLER RADYO PARAZİTLERİ OLABİLİR

Devlet destekli ‘Science and Technology Daily’ (Bilim ve Teknoloji Gazetesi) adlı gazetenin yayınladığı haberde, Pekin Üniversitesi, Çin Bilimler Akademisi Ulusal Astronomik Gözlemevi ve ABD Berkeley’de bulunan Kaliforniya Üniversitesi tarafından ortaklaşa kurulan dünya dışı medeniyet arama ekibinin baş bilimcisi Zhang Tonjie’ye atıfta bulunarak, FAST diğer bir adıyla Sky Eye olarak da bilenen dünyanın en büyük radyo teleskobunun verilerinde yeni sinyaller keşfedildiği belirtildi.

 Haberde, Zang'in ekibinin 2020 yılında iki tane ilgi çekici sinyal kümesi saptadığını dile getirdiği aktarıldı. Görünen o ki, bu yıl ötegezegen hedeflerinden toplanan verilerde yeni bir sinyal tespit edildi.

MAKALE YAYINDAN KALDIRILDI

Bununla birlikte, Zhang’in, bu sinyallerin radyo parazitlerinin ürünü olma ihtimalini de vurguladığı aktarıldı. Takip altındaki FAST gözlemlerinin geniş yığınlar halinde olduğu bildiriliyor.  Haber, tüm dünyada ses getirdikten sonra Science and Technology Daily’deki makale, yayınlanmasının ardından siteden kaldırıldı. Bu da başka tartışmalara yol açtı.

‘Inside Outer Space’ adlı yayın kuruluşu FAST’e ilişkin söylentilerle ilgili bir bakış açısı elde etmek için, ABD’nin Berkeley kentinde bulunan California Üniversitesi Astronomi Bölümü ve Uzay Bilimleri Laboratuvarı’na bağlı Marilyn ve Watson Alberts SETI (dünya dışı zekâ arayışı) Programı Başkanı Dan Werthimer’e ulaştı. Kendisi, Pekin Normal Üniversitesi SETI araştırmacılarıyla birlikte çalışıyor.

BAZI UZMANLAR AYNI FİKİRDE DEĞİL

Wertheimer, FAST’in kaydettiği sinyallerin gelişmiş uzaylılar tarafından üretilme ihtimaline şüpheyle yaklaşıyor.

“Bu sinyaller radyo parazitinden geliyor; uzaylılardan değil, Dünyalılardan yayılan radyo kirliliğinden kaynaklanıyorlar. Bu durum için kullandığımız teknik terim ‘RFI’, yani ‘radyo frekansı paraziti’dir. RFI, cep telefonlarından, televizyon vericilerinden, radarlardan, uydulardan ve gözlemevinin yakınında zayıf radyo yayınları üreten elektronik aletler ve bilgisayarlardan gelebilir” diyor.

Werthimer, “SETI araştırmacılarının şu ana dek saptadığı bütün sinyaller, diğer bir medeniyet tarafından değil, kendi medeniyetimiz tarafından üretilmiştir” diye ekliyor. “Gezegenimizin yüzeyinden SETI gözlemleri gerçekleştirmek gittikçe güçleşiyor. Git gide daha fazla verici ve uydu inşa edildiğinden, radyo kirliliği daha da kötü bir hale geliyor. Kimi radyo bantlarının SETI amacıyla kullanılması artık olanaksız bir hale geldi.”

Werthimer, Dünyalıların en nihayetinde SETI araştırmaları gerçekleştirebilmek için Ay’ın uzak tarafına gitmelerinin gerekebileceğini belirtiyor. “Ayın arka tarafında kurulacak bir radyo teleskobu, gezegenimizin yaydığı tüm bu radyo kirliliğinden korunacaktır” diyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar