Çevre Platformu, ormanların yok olması nedeniyle Lefke'de eyleme başlıyor

29 Şubat 2024

Güncelleme: 29 Şubat 2024

A
A

Çevre Platformu, çam keseböceği ile mücadelenin yetersiz olduğu, uyarılarının sonuçsuz kaldığı gerekçesiyle bugün 16.00'da Lefke'de protesto eylemi yapıyor.

ZgotmplZ

Dört sivil toplum örgütünden oluşan Çevre Platformu, çam ormanlarını yok eden çam keseböceği ile mücadele edilmediği gerekçesiyle bugün eylem yapıyor.

Çevre Platformu adı altında bir araya gelen, Biyologlar Derneği, Dipkarpaz Çevre ve Sosyal Aktivite Derneği, KEMA Vakfı ve Tabipler Birliği, konuya ilişkin açıklama yaptı.

"ÖNLEM ALINMADIĞI İÇİN YOK OLUYOR"

Açıklamada, ormanlık alanlarının her geçen gün peşkeş çekildiğin, imara açılarak katledildiğini ve yanarak/ yakılarak yok edildiğini savunan platform, oksijen kaynağı olan bu değerlerin gün geçtikçe gerekli önlemlerin alınmamasından dolayı yok olmasının veya yok edilmesinin kabul edilemeyeceğini belirtti.

Çevre Platformu açıklamasında şunları kaydetti:

"Bitki örtümüzün yaklaşık %80’i çam ağaçlarından oluşmaktadır. Kızıl Çam ağaçlarının ise en az yangınlar kadar Çam Kese Böceği hastalığı nedeniyle kurumaya yüz tuttuğunu hep birlikte görüyoruz. Bu sorunun hem halk sağlığına hem de ormanlık alanlardaki doğal hayatın devamlılığına zarar verdiği artık yadsınamaz bir boyuta ulaşmıştır. 

"HÜKÜMET 2023'E KADAR HİÇBİR GİRİŞİMDE BULUNMADI"

2020 yılından sonra biyolojik ilaçlamaya son verilerek kaderine terkedilen ormanlarımız bugün göz göre göre kurumakta ve bu ağaçlar üzerinde bulunan zararlı böcekler sayesinde ölmektedir. 2023 yılına kadar hiçbir mücadele etmeyen hükümet yetkililerinin geçen yıl uygulamaya konulan böcek ve kuşlar ile verilen mücadelenin de yetersiz olduğu gözle görülmektedir.

"ÇAĞRILARIMIZ SONUÇSUZ KALDI"

Her türlü uyarı ve diyalog çağrımızın sonuçsuz kalması üzerine tüm paydaşlarıyla birlikte Çevre Platformu eylemlilik surecini başlatmaya karar vermiştir. Bu amaçla en çok zarar gören bölgelerin başında gelen Lefke'den başlıyoruz.

29 ŞUBAT PERŞEMBE LEFKE'DE, 1 MART'TA TARIM BAKANLIĞI'NDA

29 Şubat 2024 Perşembe saat 16:00’de Lefke Çevre ve Tanıtma Derneğinde buluşmaya ve sonrasında, Lefke-Çamlıköy yolun üzerinde protesto eylemini gerçekleştireceğiz.

Gece geç saatlere kadar devam etmesi planlanan eylemin ardından 1 Mart 2024 Cuma günü de saat 10.00'da Tarım Bakanlığı önünde olacağız. Buradaki protesto eyleminde ise bu felakete neden olan Sayın Bakan Hüseyin Çavuş Kelle'ye hediyesini takdim edeceğiz. Yaşanan "dumansız yangın" karşısında ciğeri yanan herkesi mücadelemize destek vermeye çağırırız."

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar