Çam kese böcekleri ile mücadele gönüllülere kaldı

16 Mart 2024

Güncelleme: 16 Mart 2024

A
A

Ülke ormanlarını istila eden çam kese böcekleri ile mücadele için seferber olan bir grup gönüllü, Salamis Ormanları'na zararlı böceklerin doğal düşmanı baştankara kuşları için kuş yuvaları yerleştirdi.

ZgotmplZ

Haber Merkezi

Her Daim Doğa Dostları Grubu, çam kese böceklerinin popülasyonunu kontrol altına almak amacıyla Salamis Ormanları’na kuş yuvası yerleştirme etkinliği düzenledi.

Taşkent Doğa Parkı, Karpaz Dostları Derneği, Kıbrıs Sulak Alan Topluluğu ve Toplumsal Varoluş Derneği'nin destek verdiği etkinlik başlangıcında konuşan Her Daim Doğa Dostları Başkanı Yusuf Şentuğ, amaçlarının ormanlara musallat olan çam kese böceklerine karşı onların doğal düşmanları olan baştankara kuşların buralarda çoğalmasını sağlayacak olan kuş yuvaları yerleştirmek olduğunu kaydetti.

Daha sonra kuş yuvalarının ağaçlara yerleştirilmesine geçilerek etkinlik tamamlandı.

“ORMANLARA KUŞ YUVASI YERLEŞTİRMENİN YARARLARI NELER?”

Doğal yaşamın desteklenmesi ve ekosistem dengesinin korunması için önemli bir uygulama olan kuş yuvası yerleştirmenin birçok yararı olduğuna dikkat çeken Her Daim Doğa Dostları Grubu,  bu yararları şöyle sıraladı: 

“Biyoçeşitliliği artırır, böcek kontrolünü sağlar, tohum dağılımını artırır, ekosistem hizmetlerini güçlendirir, eko turizmi destekler, doğal dengenin korunmasına yardımcı olur, koruma çalışmalarına destek verir, eğitim ve araştırmayı teşvik eder.”

Hükümet, çam kese böceği ile mücadelede, tüm çağrılara rağmen biyolojik ilaçlama yapılmasına karşı çıkıyor.

ÇAM KESE BÖCEĞİ

Çam ağaçları üzerindeki beyaz pamuksu tırtıl keseleriyle kendini belli eden çam kese böcekleri, aslında bir kelebek türüdür ve bu kelebeklerin tırtılları orman zararlısı böcekler açısından önemli bir yer işgal etmektedirler. Üst üste birkaç yıl bu zararlının tahribatına uğrayan ağaçlarda boy büyümesi gerilemekte ve hacim kaybı olmaktadır... Çam kese böceğinin tahribatı kış aylarında, yani ağacın gelişme dönemi dışında olduğu için herhangi bir ölüm söz konusu değildir. Ancak yoğun ve arka arkaya birkaç sene devam eden tahribat ağacı zayıf düşürerek kabuk böcekleri ve diğer sekonder zararlıların gelmesine zemin hazırlamış olur.

İNSAN VE HAYVANLARA ZARARI VAR MI?

Temas edilmesi halinde kalıcı deri hastalıklarına neden olan çam kese böceği, özellikle alerjik bünyeli bireylerde tehlikeli sonuçlar yaratabiliyor. Nisan ve mayıs aylarında ormanlık alanlarda yuvalanıp çoğalan çam kese böcekleri (tırtılları), insanlar ile hayvanlara temas ettiği anda yaydığı zehir nedeniyle deri hastalıklarına neden oluyor. Tüylü yapısı ve salgıladığı sıvıyla ciltte kızarıklık, deri döküntüsü, kabarıklık oluşmasına neden olan çam kese böceklerine karşı uzmanlar, dikkatli olunması gerektiğini belirtiyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar