Bugün Dünya Çocuk Günü

1 Haziran 2024

A
A

1925 yılında Cenevre'de düzenlenen Dünya Çocuk Refahı Konferansı'nda kabul edilen bildirge ile birçok ülkede kutlanmaya başlanan 1 Haziran Dünya Çocuk günü için, ülkede de çeşitli etkinlikler düzenlenerek, çocukların eğlenmesi sağlanıyor.

ZgotmplZ

Bugün 1 Haziran Dünya Çocuk Günü…

Dünyada savaşlar ve açlık yüzünden çocukların öldüğü, göç yollarına düştüğü, temel haklardan ve eğitimden yoksun kaldığı gerçeği ortadayken buruk kutlanan bu gün, çocukların haklarını ve refahını korumaya ve geliştirmeye yönelik küresel kararlılığın altını çizmeyi amaçlıyor.

DÜNYA ÇOCUK GÜNÜ'NÜN TARİHÇESİ

1 Haziran Dünya Çocuk Günü 1925 yılında Cenevre'de düzenlenen Dünya Çocuk Refahı Konferansı sırasında belirlendi ve birçok ülkede kutlanmaya başlandı.

54 ülke katılımıyla gerçekleşen Konferans’ta Çocukların Korunmasına Dair Cenevre Bildirgesi kabul edilmiştir. Dünya Çocuk Günü adıyla çocuklar arasında ortak duygular oluşmasını, ulusların barış içinde yaşama özlemlerinin pekişmesini amaçlar.

Bildirge esas olarak yoksulluk, çocuk işçiliği, eğitim gibi dünya çocuklarının refahını ilgilendiren konulara odaklanmaktadır. 

Konferanstan sonra pek çok ülke, çocukların sorunlarına ilişkin olarak kamuoyunun dikkatini çekmek, çocuklara mutluluk getirmek ve çocuk konusunda teşvik etmek üzere bir günü çocuk günü olarak belirlemiştir. 

1 Haziran tarihi, 21 ülkede olmak üzere, en yaygın Çocuk Günü’dür. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 14 Aralık 1954'te aldığı kararla, Dünya Çocuk Günü'nü BM'nin İlan Ettiği Uluslararası Günler listesine eklemiştir. 

Her çocuğun eğitime, sağlık hizmetlerine ve güvenli bir çevreye erişiminin sağlanmasına yönelik evrensel ihtiyacı hatırlatan Dünya Çocuk Günü, çocuk işçiliği, sömürü ve istismar gibi acil sorunlara dikkat çekmesi, çocukların temel insan haklarını savunur ve toplumları çocukların refahına ve gelişimine öncelik vermeye teşvik etmesi açısından da önem taşıyor.

KKTC'DE DE KUTLANIYOR

Dünya Çocuk Günü nedeniyle bugün KKTC’de de çocuklara yönelik etkinlikler düzenleniyor. 

Bazı belediyeler ve sivil toplum kuruluşlarının gün nedeniyle organize ettiği şenlik, festival, konser ve etkinliklerle çocukların gün boyunca eğlenceli zaman geçirmesi sağlanacak.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar