Belediyeler çam kese böceği ile mücadele ettiklerini duyurdu

27 Şubat 2024

Güncelleme: 27 Şubat 2024

A
A

Beyarmudu ve Lapta-Alsancak-Çamlıbel Belediyeleri, çam ağaçlarına yerleşerek ağaçların kurumasına neden olan çam kese böceği ile mücadeleye devam ettiklerini belirtti.

ZgotmplZ

Çam ağaçlarını kurutan ve ülkenin orman varlığını tehdit eden çam kese böcekleri ile mücadele devam ediyor.

Beyarmudu Belediyesi'ndeki mücadelede biyolojik ve mekanik yöntemler kullanılıyor.

Belediyeden yapılan açıklamada, Beyarmudu Belediye Başkanı Bülent Bebek’in direktifleriyle uygulanan mücadele programının, çevreye zararı olmayan biyolojik larvasitlerle hayata geçirildiği ve başarıyla sonuçlandığı kaydedildi.

Beyarmudu Belediye Başkanı Bülent Bebek, hem Beyarmudu Belediyesi'nin önemli yeşil alanlarının korunması, hem de halkın ve evcil hayvanların korunması amacıyla gerçekleştirilen biyolojik mücadele programının başarı ile tamamlandığını açıkladı.

ÇEVREYE ZARARSIZ İLAÇLAR

Çam kese böceğine karşı kullanılan ilaçlama yönteminde hiçbir kimyasal içermeyen, yüzde yüz biyolojik ilaçlar kullanıldığı böylece insanlara ve ormanda yaşayan canlılara hiçbir zarar verilmeyerek ekolojik dengenin korunduğu belirtildi.

Zararlı ile Lapta - Alsancak - Çamlıbel Belediyesi (LAÇ) de mücadelesini sürdürüyor.

LAÇ Belediyesi'nin açıklamasında, son yıllarda ormanlık alanları tehdit eden Çam Kese Böcekleri ile mücadelenin belediye ekipleri tarafından yapılmaya başlandığı kaydedildi.

ÖZEL MÜLKLER DE İSTEK ÜZERİNE İLAÇLANIYOR

Belediye sınırları dahilindeki cami, park alanları, okullar ve kaldırım gibi kamusal alanlardaki ağaçları biyolojik yöntemlerle ilaçlandığının belirtildiği açıklamada, ekiplerin, özel mülklerdeki çam ağaçlarını da ilaçlamaya başladığı duyuruldu.

Açıklamada, "evinin veya iş yerinin bahçesindeki çam ağaçlarının ilaçlanmasını isteyen vatandaşlarımız 0392/ 8218327 -8218613, 05488291877 ve whatsapp 05338787070 bilgi alınabilir." denildi.

ÇAM KESE BÖCEĞİ

Çam ağaçları üzerindeki beyaz pamuksu tırtıl keseleriyle kendini belli eden çam kese böcekleri, aslında bir kelebek türüdür ve bu kelebeklerin tırtılları orman zararlısı böcekler açısından önemli bir yer işgal etmektedirler. Üst üste birkaç yıl bu zararlının tahribatına uğrayan ağaçlarda boy büyümesi gerilemekte ve hacim kaybı olmaktadır... Çam kese böceğinin tahribatı kış aylarında, yani ağacın gelişme dönemi dışında olduğu için herhangi bir ölüm söz konusu değildir. Ancak yoğun ve arka arkaya birkaç sene devam eden tahribat ağacı zayıf düşürerek kabuk böcekleri ve diğer sekonder zararlıların gelmesine zemin hazırlamış olur.

İNSAN VE HAYVANLARA ZARARI VAR MI?

Temas edilmesi halinde kalıcı deri hastalıklarına neden olan çam kese böceği, özellikle alerjik bünyeli bireylerde tehlikeli sonuçlar yaratabiliyor. Nisan ve mayıs aylarında ormanlık alanlarda yuvalanıp çoğalan çam kese böcekleri (tırtılları), insanlar ile hayvanlara temas ettiği anda yaydığı zehir nedeniyle deri hastalıklarına neden oluyor. Tüylü yapısı ve salgıladığı sıvıyla ciltte kızarıklık, deri döküntüsü, kabarıklık oluşmasına neden olan çam kese böceklerine karşı uzmanlar, dikkatli olunması gerektiğini belirtiyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar