Astımın takip ve tedavi süreci önemli

7 Mayıs 2024

A
A

2019 verilerine göre dünya çapında yaklaşık 262 milyon insanın astımdan etkilendiğini belirten Alerji Uzmanı Dr. Musa Topel, çocuklarda 9,1, adolesanlarda (10-19 yaş) yüzde 11, erişkinlerde ise yüzde 6,6 oranında görüldüğünü açıkladı.

ZgotmplZ

Erişkin İmmünoloji ve Alerji Uzmanı Dr. Musa Topel, astımın dünya genelinde artan bir sıklıkla görüldüğüne dikkat çekerek, 2019 verilerine göre dünya çapında yaklaşık 262 milyon insanın astımdan etkilendiğini belirtti. Astımın çocuklarda %9,1, adolesanlarda (10-19 yaş) %11, erişkinlerde ise %6,6 oranında görüldüğünü açıkladı.

 

Erişkin İmmünoloji ve Alerji Uzmanı Dr. Musa Topel, 7 Mayıs Dünya Astım Günü nedeniyle açıklama yaptı.

Astımın genellikle ataklar halinde seyrettiğini ve çeşitli tetikleyiciler sonucunda ortaya çıktığını vurgulayan Topel, astım hastalarının belirtilerini ve tedavi sürecini şu şekilde açıkladı:

''Astım genellikle hava yollarında tetikleyici faktörlere bağlı olarak ortaya çıkan ve ataklar halinde seyreden bir hastalıktır. Ataklar stres, viral-bakteriyel enfeksiyonlar, egzersiz, soğuk-sıcak hava, hava kirliliği, duman-toz, sigara dumanı, alerjik maddeler gibi birçok etkenle tetiklenebilir. Hastalığın belirtileri arasında nefes darlığı, öksürük krizleri, hışıltılı-hırıltılı solunum bulunur. Tanı için solunum fonksiyon testleri önemlidir ve alerjik duyarlanma varsa uygun tedavi planlanmalıdır.''

Tedavi sürecinde hasta-doktor iş birliğinin önemine değinen Topel, astım hastalarının ilaçları düzenli kullanması gerektiğini ve yaşam tarzı değişiklikleriyle tetikleyicilerden uzak durmalarının önemli olduğunu belirtti. Ayrıca, astım hastalarının grip ve pnömokok aşılarını yaptırmaları önerildi. Astımın takip ve tedavi sürecinin önemine vurgu yaparak, hastaların uzun yıllar sorunsuz yaşayabileceklerini belirtti.

Astımın toplum sağlığı açısından da önemli olduğunu vurgulayan Topel, hastalığın önlenmesi ve tedavi edilmesinin sağlık harcamalarını azaltacağını ve iş gücü kaybını önleyeceğini ifade etti.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar