Araştırmaya göre iki burun deliği farklı şekilde koku alıyor

13 Kasım 2023

A
A

Yapılan bir araştırmada, burun deliklerinin tepki sürelerinde ayrışma görüldüğü, her birinin kendine özgü koku alma duyularına sahip olduğu açıklandı.

ZgotmplZ

ABD'de gerçekleştirilen bir araştırmada, burun deliklerinin farklı şekilde çalıştığı ve her birinin kendine özgü koku alma duyularına sahip olduğu belirlendi.

Current Biology adlı hakemli dergide 3 Kasım'da yayımlanan makaleye göre, beyin, her bir burun deliğinden gelen kokuları ayrı ayrı işleyerek bunları bir bütün halinde sentezleme kapasitesine sahiptir.

Pensilvanya Üniversitesi, Barrow Nöroloji Enstitüsü ve Ohio State Üniversitesi'nden araştırmacılar, beyinlerine elektrot yerleştirilen 10 epilepsi hastasını incelediler. Deneylerde, her seferinde katılımcılara üç farklı koku ve temiz hava verildi, ardından hangi burun deliğinden hangi kokuyu aldıklarını söylemeleri istendi.

Araştırmacılar, elektrotlar aracılığıyla beyin aktivitelerini kaydederek her iki burun deliğinin farklı çalıştığını gözlemledi. Her iki deliğe aynı koku peş peşe verildiğinde bile beyin aktivitelerinin benzer ama aynı olmadığı anlaşıldı. Bu durum, burun deliklerinin birbirinden bağımsız hareket ettiğini gösteriyor.

Ayrıca, her iki burun deliğinden aynı anda koku alındığında beyinde farklı aktivitelerin görüldüğü tespit edildi. Araştırmacılar, bu durumun burun derinliklerinin her zaman uyumlu olmadığını gösterdiğini belirtti. İki burun deliğine sahip olmanın, kokuları tanıma ve daha hızlı tespit etme konusunda daha iyi performans sağladığı sonucuna varıldı.

Çalışmanın sonuçlarına göre, "İki burun deliğinden gelen koku bilgisi, insanın piriform korteksinde geçici olarak ayrılıyor." Bilim insanları, koku algılama süreçlerini daha iyi anlamanın, nöroloji ve sinir bilim alanındaki çalışmalara önemli katkılar sağlayabileceğini belirtiyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar