70 yaşındaki Ugandalı kadın tüp bebek tedavisiyle ikiz doğurdu

1 Aralık 2023

Güncelleme: 1 Aralık 2023

A
A

70 yaşındaki Safina Namukwaya, çarşamba günü bir kız ve bir erkek bebek dünyaya getirerek, Afrika'da doğum yapan en yaşlı kadın oldu.

ZgotmplZ

Tedavi gördüğü hastanede, 70 yaşındaki Ugandalı Safina Namukwaya'nın tüp bebek tedavisiyle (IVF) hamile kaldıktan sonra ikiz doğurduğu belirtildi.

Daily Mail'in haberine göre, Uganda'nın başkenti Kampala'daki Uluslararası Kadın Hastanesi ve Doğurganlık Merkezi, Namukwaya'nın, çarşamba (29 Kasım) öğleden sonra bir kız ve bir erkek bebek doğurmasının ardından Afrika'da doğum yapan en yaşlı kadın olduğunu açıkladı.

Hastanedeki doktorlar, sezaryenle dünyaya gelen anne ve iki bebeğinin durumunun iyi olduğunu söyledi. Hastane, "Bu hikaye sadece tıbbi başarıyla ilgili değil, insan ruhunun gücü ve dayanıklılığıyla da ilgili." dedi.

IVF olarak bilinen in vitro fertilizasyon, bir kadının hamile kalması için önceden döllenmiş bir yumurtanın rahmine yerleştirildiği tıbbi bir prosedürdür.

ÜÇ YIL İÇİNDE İKİNCİ DOĞUMU

Namukwaya, NTV kanalına, 2020'de Sarah adında bir kız çocuğu doğurmasının ardından bunun üç yıl içinde ikinci doğumu olduğunu söyledi.

BABA, TERK ETTİ

Anne, hamileliği sırasında çocuklarının babasının onu terk etmesi de dahil olmak üzere bazı komplikasyon ve zorluklar yaşadığını anlattı. Safina Namukwaya, "Erkekler birden fazla çocuğunuz olacağını duymaktan hoşlanmıyor. Kabul edildikten sonra bile erkeğim bir daha gelmedi." dedi.

Geçmişte düşük yaptığını, 1990'larda kocasını kaybettiğini ve çocuğu olmadığı için kendi toplumu tarafından damgalandığını söyleyen Namukwaya, "Bir keresinde çok küçük bir çocuk bana annem tarafından çocuksuz ölmem için lanetlendiğimi söyleyerek saldırdı." sözleriyle yaşadıklarını anlattı.

Namukwaya, ilk çocuğunun doğumundan sonra 40 yıl süren çabanın ardından doğum yapmadığı için yargılandığını açıklamıştı. İlk kızının doğumundan kısa bir süre sonra, "Birçok kişi beni kısır olduğum için yargıladı ve istismar etti ama ben her şeyi sonunda dualarıma cevap veren Yüce Tanrı'ya bırakmaya karar verdim." dedi. 

EN YAŞLI ANNE HİNDİSTANLI MANGAYAMMA

Safina Namukwaya'nın durumu nadir olsa da, bu bir kadının ileri yaşta doğum yaptığı ilk durum değil.

2019 yılında Hindistanlı Erramatti Mangayamma, 74 yaşında tüp bebek yöntemiyle ikiz çocuk doğurarak dünyanın en yaşlı annesi oldu. Andhra Pradesh eyaletinden Mangayamma, 57 yıllık kocası Sitarama Rajarao ile birlikte iki sağlıklı kız çocuğu dünyaya getirdi.

Mangayamma'nın başka çocuğu yok ve 30 yıl önce menopoza girdi. Kocası Rajarao, 2020 yılında 84 yaşında kalp krizinden öldü. 

2019 yılında Erramatti Mangayamma, 74 yaşında tüp bebek yoluyla ikiz çocuk doğurdu ve dünyanın en yaşlı annesi oldu. 

Dünyanın en yaşlı annesi rekorunun bir önceki sahibi, Aralık 2006'da Christian ve Pau adında ikiz erkek bebeklerini doğurduğunda 66 yaşında olan Bousada de Lara'ydı. De Lara, Los Angeles'taki özel bir klinikte doğurganlık tedavisi görmek için yaşı hakkında yalan söylediğini itiraf etti ve bunun için 30.000 £ ödediği bildirildi. Bebekler sezaryenle erken dünyaya getirildi ve her biri 3,5 lbs (1,6 kg) ağırlığındaydı.

Hindistan'ın Uttar Pradesh eyaletinden Omkari Panwar, 2008 yılında ikiz doğurduğunda dünyanın en yaşlı annesi olduğunu iddia etmişti. Ancak 70 yaşında olduğu iddiası kanıtlanamadı. 

Britanya'nın en yaşlı annesi, Suffolk'taki Lindgate'ten Elizabeth Adeney, Mayıs 2009'da 66 yaşında bir erkek çocuk dünyaya getirdi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar