63 yılda 25 kadın vekil

5 Aralık 2023

Güncelleme: 5 Aralık 2023

A
A

Kıbrıs Türk siyasetine yön veren kadın sayısı 1960'dan bu yana 25'te kaldı. Kadınlar, bu dönem Meclis'te, bugüne kadarki en yüksek temsiliyet oranını elde etti. 22 yıl aradan sonra ikinci kez bir kadın da, belediye başkanlığı görevine seçildi.

ZgotmplZ
(Soldan sağa) Yasemi Öztürk, Doğuş Derya, Jale Refik Rogers ve Resmiye Canaltay,

Bugün 5 Aralık Dünya Kadın Hakları Günü. 

89 yıl önce bugün (5 Aralık 1934) Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk öncülüğünde Türk kadınlarına seçme ve seçilme hakkı verildi. O günden bu yana 5 Aralık tarihi “Kadın Hakları Günü” olarak kutlanıyor.

Kadınların siyasal ve sosyal alana katılım ve temsiliyetine yaptığı katkı nedeniyle, gün, Kıbrıs Türk kadınları açısından da büyük önem taşıyor.

Kıbrıslı Türk kadınlar seçme ve seçilme hakkını, 1960 yılında kurulan ortaklık devleti ile kazandı.

Geçen 63 yılda 25 kadın vekil temsiliyet hakkı elde etti.

Bugün Cumhuriyet Meclisi'nde 49 sandalyenin 11 kadınların (yüzde 22.4). Bu aynı zamanda bugüne kadarki en yüksek temsiliyet oranı. Daha önce en fazla 9 kadın vekil, aynı anda Meclis'e girebilmişti.

Diğer yandan 25 Aralık 2022 tarihinde gerçekleşen yerel seçimde Büyükkonuk-Mehmetçik Belediye Başkanlığı'na seçilen Fatma Çimen Tuğlu, KKTC tarihinin ikinci kadın belediye başkanı oldu.

İşte Kıbrıs Türk Cemaat (KTC) Meclisi, Kıbrıs Türk Federe Devleti (KTFD) Kurucu Meclisi ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhuriyet Meclisi ile siyasal yaşamdaki Kıbrıs Türk kadınlarının temsiliyetleri:

İki Meclis Başkanı: Fatma Ekenoğlu, Sibel Siber

Tek Kadın Başbakan: Sibel Siber

İlk Kadın Bakan: Onur Borman

İlk Kadın Belediye Başkanı: Sevim Akbaş (Akıncılar)

KTC Meclisi Kadın Milletvekilleri: Ayla Halit Kazım, Kadriye Ahmet Hacıbulgur

KTFD Kurucu Meclisi Kadın Milletvekili: Fatma Raşit Sezer (Fatma Azgın)

KKTC Meclisi Kadın Milletvekilleri: Gülin Sayıner, Ruhsan Tuğyan

Cumhuriyet Meclisi Kadın Milletvekilleri: Gülin Sayıner, Ruhsan Tuğyan, Onur Borman, Gülsen Bozkurt, Fatma Ekenoğlu, Hatice Faydalı, Nurten Hüdaverdioğlu (Nurten Al), Afet Özcafer, Şerife Ünverdi, Sibel Siber, Gülşah Sanver Manavoğlu, Fazilet Özdenefe, İzlem Gürçağ Altuğra, Doğuş Derya, Yasemi Öztürk, Sıla Usar İncirli, Jale Refik Rogers, Ayşegül Baybars, Resmiye Canaltay, Filiz Besim, Fide Kürşat, Şifa Çolakoğlu

Faal Kadın Belediye Başkanı: Fatma Çimen Tuğlu

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar