"12 Demokrasi Şehidi" unutulmadı

17 Şubat 2024

A
A

Demokrasi Şehitleri, Lefkoşa Mezarlığı'ndaki kabirleri başında anıldı.

ZgotmplZ

Kıbrıs’ta 1958 ile 1996 yılları arasında öldürülen gazeteciler ve sendikacılarla, 1976-79 yılları arasında Türkiye’de öldürülen Kıbrıslı Türk öğrencilerden oluşan Demokrasi Şehitleri, Lefkoşa Mezarlığı’ndaki kabirleri başında düzenlenen törenle anıldı.

Anma törenine, Ana Muhalefet Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkanı Tufan Erhürman, CTP eski başbakanlardan Özkan Yorgancıoğlu ve Ömer Kalyoncu ile bazı CTP’li milletvekilleri, siyasi parti, sendika, dernek temsilcileri ve aileler katıldı.

Anma töreninde, Demokrasi Şehitleri anısına iki dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. Konuşmaların ardından Lefkoşa Mezarlığı’ndaki kabirlere karanfiller bırakıldı.

ERHÜRMAN: EN AĞIR BEDELLERİ ÖDEDİLER

CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman, konuşmasında, barış, demokrasi, insan hakları ve özgürlük mücadelesinin dünyanın hiçbir yerinde gül bahçeleri içerisinde verilmediğini ifade ederek, hem dünyada, hem de ülkede çok ağır bedeller ödendiğini söyledi.

“Elbette en ağır bedelleri Demokrasi Şehitleri dediğimiz yoldaşlarımız, arkadaşlarımız, dostlarımız ve onların aileleri ödedi” diyen Erhürman, Demokrasi Şehitleri ve ailelerinin yaşadıklarını gelecek kuşaklara anlatma yükümlülükleri olduğunu belirtti ve “Bu adımları, onların anıları yolumuza ışık tutarken atacağız ve atmaya devam edeceğiz” dedi.

ERASLAN: MÜCADELELERİ IŞIK TUTMAYA DEVAM EDECEK

Demokrasi Şehitlerini Yaşatma Derneği Başkanı Burhan Eraslan da, Kıbrıs’ta toplumlararası barışı savunan ve bu uğurda mücadele veren, demokrasinin yerleşmesini, düşünce, ifade ve basın özgürlüğü ile insan hak ve özgürlüklerinin yaşam bulmasını isteyen, emeğin hakkını alma mücadelesinde aktif görev alan aydın ve mücadeleci insanların, en temel insan hakkı olan yaşama haklarının, gerici, faşist, karanlık güçler tarafından ellerinden alındığını belirtti.

Eraslan, “Anıları yaşatılacak, mücadeleleri yeni kuşaklara ışık tutmaya devam edecektir” dedi.

"12 DEMOKRASİ ŞEHİDİ"
  • 1958 yılında Lefkoşa’da katledilen İnkılâpçı gazetesi yazarı ve sendikacı Fazıl Önder ve Türk Eğitim Kulübü (TEK) üyesi, sporcu ve sendikacı Ahmet Yahya
  • 1962 yılında Lefkoşa’da katledilen Cumhuriyet gazetesi yazar ve sahipleri avukat Ayhan Hikmet ve avukat Ahmet Muzaffer Gürkan
  • 1965 yılında Lefkoşa-Larnaka yolu üzerinde cinayete kurban giden İnkılâpçı ve Cumhuriyet gazeteleri yazarı ve sendikacı Derviş Ali Kavazoğlu
  • 1976-1979 yılları arasında Türkiye’deki yüksek öğrenimleri sırasında İstanbul, Adana ve Ankara’da cinayetlere kurban giden, dönemin yüksek öğrenim gençliği örgütü Kıbrıslılar Öğrenim ve Gençlik Federasyonu (KÖGEF) üyeleri Özer Elmas, Mehmet Ömer, Muharrem Özdemir, Mustafa Ertan, Ercan Turgut ve Sadık Cemil
  • 1996 yılında Lefkoşa’da evinin önünde kurşunlanarak cinayete kurban giden Yenidüzen gazetesi yazarı ve Kıbrıs Türk Barış Derneği yöneticilerinden Kutlu Adalı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar