10 yaşına kadar 20 tane aşı vuruluyor

21 Mart 2024

Güncelleme: 22 Mart 2024

A
A

Ülkede saptanan kızamık vakası olmadığını açıklayan Sağlık Bakanı Dinçyürek, tüm çocukların aşılarının zamanında yapılmasını istedi. Bakanlığın paylaştığı tabloya göre her çocuğa 10 yaşına kadar 20 aşı yapılıyor.

ZgotmplZ

Sağlık Bakanı Hakan Dinçyürek, bugün itibariyle ülkede saptanan kızamık vakası olmadığını açıkladı. Çocukların ve toplumun sağlığını korumak için Sağlık Bakanlığı'nın önerdiği zamanlarda tüm çocukların aşılarının uygulanmasının önemine vurgu yaptı.

Her yıl Temel Sağlık Hizmetleri Dairesi'nin ilköğretim 1. ve 5. sınıf öğrencilerinde eksik aşıların saptanması ve yapılması için okullara gittiğini belirten Dinçyürek, son 1 yıldır dijitalizasyon çalışmaları kapsamında Aşı Takip Sistemi'nin kurulması yönünde çalışmalar yapıldığını ve yakın bir tarihte devreye girmesi planlandığını açıkladı. Ayrıca Milli Eğitim Bakanlığı ile iş birliği çerçevesinde tüm okullardaki öğrencilerin aşı kartlarının istendiğini ifade etti.

Dinçyürek, çocukların ve toplumun sağlığını korumak için Sağlık Bakanlığı'nın önerdiği zamanlarda tüm çocukların aşılarının uygulanmasının önemli olduğunu vurgulayarak, aşıların ertelenmesi veya geciktirilmesinin sadece bir çocuğun değil, tüm toplumun sağlığını riske atabileceğini belirtti.

Kızamıkta; yüksek ateş, burun akıntısı, gözlerde kızarıklık ve sulanma, öksürük gibi belirtiler görüldüğünü ifade eden Dinçyürek, bu bulgulardan birkaç gün sonra tipik olarak yüzde başlayıp tüm vücuda yayılan kırmızı, kahverengi döküntü geliştiğini belirtti.

Dinçyürek, kızamığın normalde 7-10 günde iyileştiğini ancak zatürre, menenjit, nöbet ve körlüğe neden olabileceğini, nadir de olsa öldürücü olabileceğini dile getirdi. Hastalığın önlenebilir bir bulaşıcı hastalık olduğunu ve tek önleme yolunun aşı olduğunu vurguladı.

Dünya genelinde Covid pandemisi, aşı karşıtlığı ve savaşlar nedeniyle kızamık aşılanma oranlarındaki düşüşün hastalığın eski yıllara göre artmasına neden olduğunu belirten Dinçyürek, KKTC Sağlık Bakanlığı'nın kızamık aşısını KKK olarak 1 ve 4 yaşta tüm çocuklara 2 doz halinde uygulanmasını önerdiğini aktardı. Ayrıca aşının (kontrendike bir durum olmadığı taktirde) eksik aşılı veya aşısız kişilere uygulanmasının da önerildiğini ifade etti.

Bakanlığın paylaştığı tabloya göre her çocuğa 10 yaşına kadar 20 aşı yapılıyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar