Tabipler'den havadan biyolojik ilaçlama için eylem kartı

4 Nisan 2024

Güncelleme: 5 Nisan 2024

A
A

KTTB, çam kese böceğiyle entegre mücadelede gerekli adımlar yerinde ve zamanında atılmazsa eylem dâhil her türlü girişimi yapmada kararlı olduğunu duyurdu.

ZgotmplZ Samet Karakoç

Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği (KTTB), yeni atanan Orman Dairesi Müdürü Ercan Poyraz’ı ziyaret ederek 2024’te çam kese böceğiyle mücadelenin aksatılmaması konusunda görüş alışverişinde bulunduğunu açıkladı.

"HAVADAN BİYOLOJİK İLAÇLAMA İÇİN ULUSLARARASI İHALEYE ÇIKILMALI"

Entegre mücadelenin başlatılması, havadan biyolojik ilaçlama için ek bütçeyle kaynak ayrılarak kısa zamanda uluslararası ihaleye çıkılması ve tüm paydaşların temsil edileceği bir komite kurulmasıyla 10 yıllık mücadele programının saptanması konularında anlayış birliği sağlandığı belirtilen açıklamada şunlar paylaşıldı:

“2020 yılından bu yana ihmal edilen başta havadan biyolojik ilaçlama olmak üzere tüm bileşenleriyle entegre mücadelenin 2024 yılında yeniden başlatılması amacıyla Çevre Platformu olarak Tarım Bakanlığı önünde eylem dâhil her türlü girişimde bulunmuştuk. Tarım Bakanı Sayın Hüseyin Çavuş ile eylem sonrası yaptığımız toplantıda iş birliğine açık olduğunun sözünü almıştık. Bu amaçla tüm paydaşların temsil edileceği bir komite kurulması dâhil birçok konu gündeme gelmişti. Bu süre zarfında Orman Dairesi Müdürü değiştirildi ve yeni Müdür atandı. Bakanlık içinde yapılan bu değişikliğin bizim mücadelemizde bir değişikliğe yol açmayacağını ve tüm boyutlarıyla entegre çam kese böceği mücadelesini her platformda savunmaya devam edeceğimizi duyururuz. Sayın Tarım Bakanı eğer müdür değişikliğini kamuoyunu yatıştırmak amacıyla yaptıysa ve çam kese böceği ile entegre mücadelede gerekli adımları yerinde ve zamanında atmazsa eylem dâhil her türlü girişimi sürdürme konusunda kararlıyız.”

ÇAM KESE BÖCEĞİ

Çam ağaçları üzerindeki beyaz pamuksu tırtıl keseleriyle kendini belli eden çam kese böcekleri, aslında bir kelebek türüdür ve bu kelebeklerin tırtılları orman zararlısı böcekler açısından önemli bir yer işgal etmektedirler. Üst üste birkaç yıl bu zararlının tahribatına uğrayan ağaçlarda boy büyümesi gerilemekte ve hacim kaybı olmaktadır... Çam kese böceğinin tahribatı kış aylarında, yani ağacın gelişme dönemi dışında olduğu için herhangi bir ölüm söz konusu değildir. Ancak yoğun ve arka arkaya birkaç sene devam eden tahribat ağacı zayıf düşürerek kabuk böcekleri ve diğer sekonder zararlıların gelmesine zemin hazırlamış olur.

İNSAN VE HAYVANLARA ZARARI VAR MI?

Temas edilmesi halinde kalıcı deri hastalıklarına neden olan çam kese böceği, özellikle alerjik bünyeli bireylerde tehlikeli sonuçlar yaratabiliyor. Nisan ve mayıs aylarında ormanlık alanlarda yuvalanıp çoğalan çam kese böcekleri (tırtılları), insanlar ile hayvanlara temas ettiği anda yaydığı zehir nedeniyle deri hastalıklarına neden oluyor. Tüylü yapısı ve salgıladığı sıvıyla ciltte kızarıklık, deri döküntüsü, kabarıklık oluşmasına neden olan çam kese böceklerine karşı uzmanlar, dikkatli olunması gerektiğini belirtiyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar