
Sulak alanlarda su kuşu sayımı yapıldı: Flamingoların sayısında üst üste üç yıllık düşüş
8 Şubat 2025
Güncelleme: 8 Şubat 2025
KUŞKOR ve BirdLife Cyprus, kış ortası kuş sayımı yaptı. Buna göre 72 türde 21 bin 592 su kuşu sayılırken, flamingoların sayısı üst üste üç yıldır çok düşük seviyelerde olduğu saptandı.

Kuşları Doğayı Koruma Derneği (KUŞKOR) ile BirdLife Cyprus iş birliğiyle Kıbrıs genelinde 72 sulak alanda eş zamanlı Kış Ortası Su Kuşu Sayımı (KOSKS) yapıldı. Kış ortası yapılan sayımda, 72 farklı tür kaydedildi ve 21 bin 592 su kuşu sayıldı.
İki örgüt, son iki yılda ortalamanın altında seyreden su kuşu sayılarında bir artış gözlemlendiğini açıkladı.
36 gönüllünün yer aldığı ekip, 72 sulak alanda eşzamanlı sayımlar yaptı.
Örgütlerden çalışmayla ilgili yapılan açıklamada, “Sevinerek bildirebiliriz ki, son iki yılda ortalamanın altında seyreden su kuşu sayılarında bir artış gözlemlendi.” denildi.
FLAMİNGO SAYISI SON ÜÇ YILDIR DÜŞÜŞTE
En yüksek sayıda gözlenen su kuşu türü 6 bin 217 bireyle Kaşıkgaga olurken, bunu 3 bin 35 bireyle Çamurcu takip etti.
Açıklamanın devamında ise şu ifadeler kullanıldı:
“Suna ve Altın yağmurcun sayıları uzun süredir yapılan sayımlarda düşük sayılarda seyrediyordu. Bu sene popülasyonlarında önemli artışlar gözlenmesi sevindiricidir.
Ne yazık ki, Flamingo sayıları üst üste üç yıldır çok düşük seviyelerde seyrediyor. Son on yıldır, Kıbrıs’ta kışlayan flamingo sayılarında gözle görülür bir düşüş yaşanıyor.
Paralimni Gölü, 4 bin 97 birey ile en fazla su kuşuna ev sahipliği yapan alan oldu. Onu 3421 bireyle Larnaka Tuz Gölleri ve 3141 bireyle Haspolat Atık Su Arıtma Tesisi Lagünleri izledi.
‘HASPOLAT’TA TEHLİKE ALTINDAKİ TÜRLER SAPTANDI’
Haspolat'ta yapılan gözlemlerde 580 Kızkuşu ve 134 Elmabaş Patka kaydedildi. Her iki tür de IUCN Kırmızı Listesi’nde yer alıyor. Yani her ikisi de dünya çapında tehlike altındaki türler arasında.
Yıllık ve aylık su kuşu sayımlarımız, iklim değişikliği, tarımın yoğunlaşması, sürdürülemez avcılık ve kentleşme gibi küresel sorunların su kuşu popülasyonları üzerindeki etkilerini anlamamız açısından kritik öneme sahiptir.
‘SULAK ALANLARDA CİDDİ KORUMA ÖNLEMLERİNİ ALINMASI ŞART'
Ada çapında toplana bu veriler sayesinde Haspolat ve Gazimağusa Sulak Alanları gibi öncelikli alanlar belirlenebiliyor. Bu sayede hem karar vericilerin kısa zamanda etkin kararlar almasına hem de kısıtlı kaynakların doğru yönetilmesine olanak sağlanıyor. Eğer küresel biyolojik çeşitlilik ve iklim hedeflerine katkı sağlamak, ekoturizmi geliştirmek ve doğal mirasımızı gelecek nesillere koruyarak aktarmak istiyorsak, bu alanlarda en kısa zamanda ciddi koruma önlemlerinin alınması şarttır.”
KUŞKOR açıklamasında, sulak alan izleme programının gelişmesine destek sağlayan Kıbrıs Çevre Vakfı’na (Cyprus Environment Foundation) teşekkür edildi.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Bizi Facebook'ta takip edin!
mykibris.com'u Facebook üzerinden takip edin, son paylaşımlardan haberdar olun.
Yorum Yap
Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.
Tüm Yorumlar