Yeni kabine ilk kez bugün toplanıyor: Gündem elektrik ve alkolde indirim

26 Nisan 2022

Güncelleme: 26 Nisan 2022

A
A

Dün kurulan üçüncü UBP-DP-YDP koalisyon hükümeti, bugün ilk Bakanlar Kurulu'nu toplayacak.

ZgotmplZ

Bakanlar Kurulu, Başbakan Faiz Sucuoğlu başkanlığında bugün toplanacak.

Toplantı saati 13.00 olarak duyuruldu.

Yeni kabinenin gündeminde ise elektrik ve alkollü içeceklerde uygulanacak indirimler olacak.

Sunat Atun'dan Maliye Bakanlığı'nı devralan Olgun Amcaoğlu, indirimlerin Bakanlar Kurulu'nda görüşüleceğini açıklamıştı.

Amcaoğlu'nun açıklamasına göre, sadece mart ayı için geçerli olacak elektriğin kilovatsaatinde 1 TL'lik indirim, Resmi Gazete'de yayımlanarak aynı gün yürürlüğe girecek.  

Alkollü içkilere uygulanan fonlarının indirilmesi ile ilgili çalışmalar da Bakanlar Kurulu’nun gündemine getirildikten sonra 27 Nisan Çarşamba günü Resmi Gazete’de yayımlanacak. 

ELEKTRİKTE MARTLA SINIRLI 1 TL İNDİRİM YAPILMIŞTI

Mart başında üçlü tarife yerine geçilen tekli tarifede 0-250 kilowat/saat arasına kadar tüketim 98 kuruş olarak sabitlenirken, 251-500 kilowat/saat arası 2,70 TL'ye çıkarılmıştı. Tarife kapsamında her +250 kilowat/saat tüketimde ücret kademeli olarak artıyor.

Mart başında geçilen yeni tarife ile birlikte katlanan faturalar tepkilere neden olmuş, 5 Nisan'da toplanan Bakanlar Kurulu, elektrik birim fiyatında indirim kararı almıştı. Alınan kararı duyuran Başbakan Faiz Sucuoğlu, uygulamanın geriye dönük mart faturaları için de geçerli olacağını açıklamıştı. Ancak iki hafta geçmeden bu kararın sadece mart ayını kapsadığı ortaya çıkmıştı.

ALKOLDE FON YÜZDE 65 DÜŞÜRÜLMÜŞTÜ

Alkollü içkiler ve tütün ürünlerinde “yerli üretime destek” amacıyla uygulanan Fiyat İstikrar Fonu'na (FİF) aktarılacak vergiler de 22 Mart'ta artırılmıştı. İthal içkilerde vergi oranları, iki sene sonra bira ve şaraplarda yüzde 400, rakı, viski, v.b. alkol oranı yüzde 10'un üzerindeki içki türlerinde ise yüzde 285 olarak yükseltilmişti.

5 Nisan'daki Bakanlar Kurulu'nda ise alkollü içki fiyatlarındaki ilave vergilerin yüzde 65'i geri çekilmişti. İthal içki litre başı 50 TL’den 25 TL’ye, yerli içki 40 TL’den 15 TL’ye, şarap 20 TL’den 7 TL’ye, bira 15 TL’den 5 TL’ye, fıçı bira 17,5 TL’den 6 TL’ye düşürülmüştü.

İNDİRİMLER ATUN'A TAKILMIŞTI

Bakanlar Kurulu'nda hem elektrik hem de alkollü içkilerde indirime ilişkin alınan karar, dönemin Maliye Bakanı Sunat Atun'un imza atmaması nedeniyle yürürlüğe sokulamamıştı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar