Yeni asgari ücrete itiraz edildi: Neler yaşandı?

14 Temmuz 2022

Güncelleme: 14 Temmuz 2022

A
A

Yeni asgari ücrete itiraz edildi. İtirazı yapan Türk-Sen, yeni asgari ücretin 10 bin 973 TL olması ve her iki ayda bir bu ücrete hayat pahalılığı uygulanmasını talep etti. İşte tüm ayrıntılar...

ZgotmplZ

Haziran ayı hayat pahalılığı (enflasyon) oranlarının açıklanmasının ardından, Asgari Ücret Saptama Komisyonu 7 Temmuz tarihinde yılın ikinci asgari ücretini belirledi.

6 aylık Enflasyon yüzde 56.76 olduğu ülkede asgari ücrete yüzde 41.21 oranında artış yapılarak brüt 9 bin 885 TL, net ise 8 bin 600 TL olarak belirlendi.

İŞÇİ TEMSİLCİLERİ İMZALAMADI

Komisyon'un tavsiye kararını işçi temsilcileri olan Ahmet Serdaroğlu, Ali Yeltekin ve Derviş Delikurt imzalamadı.

Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası (KTAMS), mayıs ayında 4 kişilik ailenin açlık sınırının 8 bin 676 TL'ye yükseldiğini duyurmuştu.

YÜRÜRLÜĞE GİRDİ, İTİRAZ SÜRESİ BAŞLADI

Yeni asgari ücret 8 Temmuz'da Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Ayrıca 10 günlük itiraz süresi de başlamış oldu.

Asgari ücret 1 Temmuz itibariyle geçerli olduğu da belirtildi. 

İTİRAZ EDİLDİ

Kıbrıs Türk İşçi Sendikaları Federasyonu (TÜRK-SEN), yeni belirlenen asgari ücrete resmi olarak itirazını yaptı.

TÜRK-SEN’den yapılan yazılı açıklamaya göre, Temmuz 2022 tarihinde devlet ve işveren temsilcilerinin oyları ile yeni belirlenen asgari ücretin açlık sınırın altına kaldığı belirtildi.

Açıklamada, “Bu kararı veren ve 40 bin TL maaş alan siyasiler kendi maaşlarına altı aylık hayat pahalılığı olan yüzde 56,76 artışı uygularken altı bin TL maaş alan asgari ücretlilere altı aylık hayat pahalılığını bile vermeyerek, asgari ücretlileri ve ailelerini açlığa mahkum ettiler” ifadelerine yer verildi.

Bu gerekçelerden dolayı yeni belirlenen asgari ücrete resmi olarak itiraz edildiği belirtilen açıklamada, “Yeni asgari ücretin 10 bin 973 TL olması ve her iki ayda bir bu ücrete hayat pahalılığı uygulanmasını talep ettik” denildi.

SÜREÇ NASIL İLERLEYECEK

Türk-Sen'in itirazı sonrası Asgari Ücret Komisyonu yapılan itirazı değerlendirecek ve gerekirse yeni asgari üvreti belirleyecek. Komisyon itirazı uygun bulmazsa itiraz kabul edilmemiş olacak.

ASGARİ ÜCRET NE KADARDI?

KKTC’de asgari ücret, 1 Ocak 2022 tarihinden bu yana saatlik 40.38 TL; günlük 323.07 TL, haftalık 1615.38 TL  brüt 7 bin TL, net 6 bin 90 TL olarak uygulanıyor. 

6 AYLIK ENFLASYON YÜZDE 56.76

İstatistik Kurumu'nun açıklamasına göre, haziran ayı enflasyonu (Tüketici Fiyatları Endeksi)  yüzde 9.54 oldu. 6 aylık enflasyon yüzde 56.76, yıllık enflasyon ise yüzde 110.42'ye yükseldi.

Kamu çalışanlarına enflasyon rakamları kadar maaşlarına otomatik yansıtılırken, özel sektör çalışanlarına bu oran yansıtılmıyor.

 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar