Yeni asgari ücret tartışmaların odağında

8 Temmuz 2022

Güncelleme: 8 Temmuz 2022

A
A

Altı aylık hayat pahalılığı uygulanmayan ve açlık sınırının altında kalan yeni asgari ücrete sendikalar ve siyasi partilerden tepkiler sürüyor.

ZgotmplZ

Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nda devlet ve işveren temsilcilerinin oyları ile belirlenen yeni asgari ücret, tartışmaların odağında...

Dün akşam toplanan ve işçi tarafının masayı terk ettiği Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantısında, işveren ile devletin onay verdiği yeni asgari ücret, yüzde 41.21 artışla, brüt 9 bin 885 TL, net ise 8 bin 600 TL'ye yükseltilmişti.

1 Ocak 2022 tarihinden bu yana brüt 7 bin TL, net 6 bin 90 TL olarak uygulanıyordu. 

Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası (KTAMS), haziran ayında 4 kişilik ailenin açlık sınırının 9 bin 46 TL'ye yükseldiğini duyurmuştu.

Belirlenen yeni asgari ücret, henüz Resmi Gazete'de yayımlanmadı. 

İtiraz için asgari ücretin Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından 10 günlük süre bulunuyor.

İstatistik Kurumu verilerine göre yüzde 56.76 çıkan 6 aylık enflasyona rağmen asgari ücrete yüzde 41.21 artış yapılması, sendikalar ve siyasi partilerin tepkisini çekti.

BASS GENEL SEKRETERİ YELTEKİN: YÜZDE 41,21 ORANINDA ARTIŞI LÜTUF OLARAK GÖSTERDİLER

Kıbrıs Türk Ofis, Banka, Sigorta ve Ticaret Çalışanları Sendikası (BASS) Genel Sekreteri Ali Yeltekin, hükümetin, asgari ücretli emekçilere yüzde 41,21 oranında artış vermeyi “lütuf” olarak gösterdiğini belirterek, bunu eleştirdi.

Yeltekin, “Kendileri 24,400 TL brüt artış almayı hak görmüşlerdir.” dedi.

Hür-İş Federasyonu adına Asgari Ücret Saptama Komisyonu üyesi de olan Yeltekin yaptığı yazılı açıklamada, “Bizi yönetenlerin kendilerinden başka kimseyi düşünmediğini, siyasetin sermayenin elinde oyuncak olduğunu gözlerimizle bir kez daha görmüş olduk.” dedi.

MEMUR-SEN BAŞKANI MANGA: İŞVERENLER DE ARTIK FEDAKARLIK YAPMAK ZORUNDA

Kıbrıs Türk Memur Sendikası (Memur-Sen) Başkanı Akın Manga, yeni belirlenen asgari ücretin açlık sınırının altında kaldığını ifade ederek, “Bu ülkede var olmamız ve insanca yaşayabilmemiz için işverenler de artık fedakarlık yapmak zorundadır.” dedi.

7 bin TL olan aylık brüt ücrete, yüzde 56,76 oranındaki 6 aylık enflasyon oranının eklenmesi ve aylık brüt yeni asgari ücretin 10 bin 973 TL olması gerektiğini belirten Manga, “Bu yapılmadığı için asgari ücrete çalışanın aylık asgari ücretinden 988 TL gasp edilmiş oldu.” dedi.

KAMU-SEN: AÇLIK SINIRININ ÜZERİNE ÇIKARILMALI…

Kıbrıs Türk Kamu Görevlileri Sendikası (Kamu-Sen), yeni  asgari ücretin açlık sınırının altında kaldığını, bunun kabul edilemez olduğunu belirtti.

Kamu-Sen, itiraz süreci içinde asgari ücretin yeniden değerlendirilerek açlık sınırının üzerine çıkarılmasını talep etti.

Sendika, “Esas olan asgari ücretin artırılması değil, hayatın ucuzlatılması ve vatandaşın alım gücünün arttırılması.” açıklamasında bulundu.

HP GENEL SEKRETERİ TOKATLIOĞLU: HAYAT PAHALILIĞININ ÖNÜNE GEÇİLMEDİĞİ SÜRECE ASGARİ ÜCRET ARTIŞININ BİR ANLAMI OLMAYACAKTIR

Halkın Partisi (HP) Genel Sekreteri Ahmet Tokatlıoğlu, “Bulunduğumuz ekonomik şartlarda tek başına asgari ücreti artırmanın hiçbir anlamı yoktur. Hatta beklenenin üzerinde işsizlik oranı ve kayıt dışılık doğurur.” ifadesini kullandı.

Partiden yapılan açıklamaya göre, “Hayat pahalılığının önüne geçilmediği sürece, asgari ücreti üç kat artırsanız da bir anlam ifade etmeyecektir.” diyen Tokatlıoğlu, önemli olanın asgari ücretteki artış değil, asgari ücretle gerçekte ne kadar mal ve hizmet alınabildiği olduğunu söyledi.

Tokatlıoğlu, “İnsanımızın eline geçen paranın alım gücünü artırmadıkça enflasyonu ve hayat pahalılığını körüklemek dışında bir şey yapmazsınız.” dedi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar