YDP yeni hükümeti desteklemeye hazır

5 Mayıs 2022

Güncelleme: 7 Mayıs 2022

A
A

YDP Genel Sekreteri Talip Atalay başkanlık sistemine vurgu yaparak, olası bir geniş tabanlı mutabakat hükümetini destekleyeceklerini açıkladı.

ZgotmplZ

Haber Merkezi: M. İrşad Esen

25 Nisan Pazartesi günü kurulan Ulusal Birlik Partisi (UBP), Demokrat Parti (DP) ve Yeniden Doğuş Partisi (YDP) koalisyon hükümetinin hükümet programı yine aynı gün Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda okunarak, perşembe günü de tartışılması için Meclis Genel Kurulu'nun gündemine getirildi fakat muhalefet partilerinin oturuma katılmamasından dolayı buna gerek kalmadı.

Kurulan yeni hükümetin cumartesi günü güven oyu almasına kesin gözüyle bakılıyordu. Cuma gecesi hükümeti oluşturan iki parti olan Demokrat Parti ile Yeniden Doğuş Partisi hükümette yer alamayacaklarını açıklamasıyla hükümet tekrar bozuldu. 

Cumartesi günü ise Başbakan Faiz Sucuoğlu hükümetin istifasını vererek süreci resmen sona erdirmek zorunda kaldı.

TATAR GÖRÜŞMELERE BAŞLADI

Araya giren bayram tatilinin ardından Cumhurbaşkanı Ersin Tatar bugün yeni hükümetin oluşumuna yönelik Meclis’te temsil edilen siyasi partilerle istişare toplantılarına başladı. 

İLK GÖRÜŞME YDP İLE

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ilk görüşmesine Yeniden Doğuş Partisi (YDP) ile başladı.

Görüşme sonrasında açıklama yapan YDP Genel Sekreteri Talip Atalay başkanlık sistemine vurgu yaparak, olası bir geniş tabanlı mütabakat hükümetini destekleyeceklerini açıkladı.

Atalay'ın açıklamasından öne çıkanlar şöyle:

  • YDP olarak bizim yaklaşımımız, ilkesel davranan, kendi hükümet programını ve protokollerin gereğini yerine getirebilecek, sözünde duracak bir yapının oluşması. Ülkenin sorunlarını çözecek bir mutabakat hükümetine varız, içeride ya da dışarıda olalım.
  • İstikrarlı, güvenilir, sözünde durabilecek, risk alabilecek, elini taşın altına sokabilecek güçte yapı ve iradeye acil ihtiyaç var.
  • Yönetim sisteminin değişmesini istemiyorsak, sistemin yaşaması için gereğini yapmalıyız. Kendimizi sistem içinde işlevsiz hale getirirsek o zaman sistemi savunacak gücümüz kalmaz. Sayın Arıklı da denenebileceğini söylüyor. İtiraz eden arkadaşlar için Rum tarafının 1960 cumhuriyetinin genel yapısı ortada. Örnek alabileceğimiz farklı başkanlık sistemleri var. Daha sonrası için konuşulmalı. Sistem değişimini konuşmak istemiyorsak bu sistemi işletmek zorundayız. Bu sistemi işletelim. İşletilemiyorsa bu konuya gelinecek. Öncelikli sorumlu seçilmiş 50 milletvekili. Herkes kendi sorumluluğunu alırsa bir yere varırız. Biz kendi adımıza sorumluluğu alıyoruz. Bize düşen bir eksik, kusur varsa bunup görüp üzerine gitmeye hazırız, bunu açık yüreklilikle söylüyoruz.
3,5 AYDA NELER YAŞANDI

23 Ocak seçimlerinin ardından Ulusal Birlik Partisi 24, Demokrat Parti (DP) 3, Yeniden Doğuş Partisi (YDP) 2 milletvekili çıkardı.

21 Şubat’ta kurulan, 3 Mart'ta güvenoyu alan 20 Nisan’da da Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’a istifası sunulan ikinci UBP-DP-YDP hükümeti 59 gün görev yapmış, Başbakan Faiz Sucuoğlu önce Maliye Bakanı Sunat Atun’un görevden alma yazısını, daha sonra da hükümetin istifasını Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’a sunmuş, Tatar hükümetin istifasını kabul etmişti.

29 milletvekiline sahip koalisyon hükümetinde Ulusal Birlik Partisi (UBP) 7, Demokrat Parti (DP) 1, Yeniden Doğuş Partisi ise (YDP) 1 bakanlığa sahipti. 

25 Nisan Pazartesi günü kurulan yeni hükümette sadece Maliye Bakanı değişmişti.

Maliye Bakanlığı görevine Sunat Atun yerine UBP Lefkoşa milletvekili Olgun Amcaoğlu getirildi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar