Üstel Sunat Atun'u yeniden bakan yaptı: Sucuoğlu ile Atun arasında neler yaşandı?

12 Mayıs 2022

Güncelleme: 13 Mayıs 2022

A
A

Hükümetin yıkılması pahasına görevden alınan Sunat Atun yeniden Maliye Bakanı oldu. Fakat Genel Başkan Sucuoğlu ise kabinede yer almadı. Sucuoğlu ile Atun arasında neler yaşandı, bugüne nasıl gelindi? İşte tüm detaylar...

ZgotmplZ

23 Ocak'ta yapılan erken genel seçimlerinin ardından 21 Şubat’ta kurulan, 3 Mart'ta güvenoyu alan UBP-DP-YDP koalisyon hükümetinde Sunat Atun Maliye Bakanı olmuştu.

Fakat kısa bir süre sonra Atun ile ters düşen Başbakan Sucuoğlu,  Maliye Bakanı Sunat Atun’u görevden alma yazısını, daha sonra da hükümetin istifasını Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’a sunmuş, Tatar da 20 Nisan'da Atun yerine hükümetin istifasını kabul etmişti. Böylelikle hükümetin ömrü 59 gün ancak sürebildi.

Sunat Atun bugün kurulan UBP-DP-YDP koalisyon hükümetinde yeniden Maliye Bakanı oldu.

Peki bu güne nasıl gelindi? Sucuoğlu ile Atun arasında neler yaşandı?

Başbakan Sucuoğlu ile Sunat Atun arasında yaşanan başlıca 3 sorun bulunuyor.

ELEKTRİK ZAMMI...

Mart başında üçlü tarife yerine geçilen tekli tarifede 0-250 kilowat/saat arasına kadar tüketim 98 kuruş olarak sabitlenirken, 251-500 kilowat/saat arası 2,70 TL'ye çıkarılmıştı. Bu yüzde 300 zam anlamını taşıyordu. Ayrıca tarife kapsamında her +250 kilowat/saat tüketimde ücret kademeli olarak artıyor.

Mart başında geçilen yeni tarife ile birlikte katlanan faturalar tepkilere ve eylemlere neden olmuş, 5 Nisan'da toplanan Bakanlar Kurulu, elektrik birim fiyatında indirim kararı almıştı. Alınan kararı duyuran Başbakan Faiz Sucuoğlu, uygulamanın geriye dönük mart faturaları için de geçerli olacağını açıklamıştı. Ancak iki hafta geçmeden bu kararın sadece mart ayını kapsadığı ortaya çıkmıştı.

ALKOL ZAMMI...

Alkollü içkiler ve tütün ürünlerinde “yerli üretime destek” amacıyla uygulanan Fiyat İstikrar Fonu'na (FİF) aktarılacak vergiler de 22 Mart'ta artırılmıştı. İthal içkilerde vergi oranları, iki sene sonra bira ve şaraplarda yüzde 400, rakı, viski, v.b. alkol oranı yüzde 10'un üzerindeki içki türlerinde ise yüzde 285 olarak yükseltilmişti.

5 Nisan'daki Bakanlar Kurulu'nda ise alkollü içki fiyatlarındaki ilave vergilerin yüzde 65'i geri çekilmişti. 

Bakanlar Kurulu'nda hem elektrik hem de alkollü içkilerde indirime ilişkin alınan karar, dönemin Maliye Bakanı Sunat Atun'un imza atmaması nedeniyle yürürlüğe sokulamamıştı.

EL-SEN BARDAĞI TAŞIRDI

Bu olayların üzerine Ankara'ya Mali İş birliği Protokolü'nü imzalamak için gidildi. 

Liderler Ankara'da iken ülkede ise Kıb-Tek'te çalışanların oluşturduğu El-Sen ülke genelinde ''elektriğe yapılan zammın bir kısmının geri alınması nedeniyle kurumun zarar edeceği ve kuruma yatırım yapılmadığı'' gerekçeleriyle ülke genelinde eyleme gitti. Bazı üyeler, Cumhurbaşkanlığı, Cumhuriyet Meclisi, BRT gibi kamu binalarının gece yarısı duvarlardan atlayarak elektriklerini kesti.  Polis bir çalışan tutuklayarak mahkemeye çıkardı. Çalışan teminatla serbest kaldı.

Ülkeye dönen başbakan Sucuoğlu ise El-Sen ile bir anlaşmaya imza attı. Anlaşma maddeleri tartışma yratırken Atun ile Sucuoğlu arasında yeni bir kriz daha çıktı. Bakan Atun anlaşmayı uygun bulmadığım için imzalamadım dedi. Oysa Sucuoğlu, Meclis kürsüsünde Atun'a ulaşılamadığını açıklamıştı. 

YA ATUN, YA DA HÜKÜMET RESTİ...

Maliye Bakanı Sunat Atun'un bu davranışı Başbakan Sucuoğlu ile arasındaki iplerin tamamen kopmasına neden oldu. 

Başbakan Sucuoğlu, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar'a  Atun'u görevden almak için yazı gönderdi. Aradan bir kaç saat geçmesine rağmen Tatar görevden alma yazısını imzalamayınca bu defa da hükümetin istifasının olduğu başka bir yazı gönderdi. Cumhurbaşkanı Tatar ise bir gün sonra hükümetin istifasını kabul ederek 21 Şubat'ta kurulmuş 3 Mart'ta da güven oyu almış 26. UBP-DP-YDP koalisyon hükümetini sona erdirdi.

GÖREV YENİDEN SUCUOĞLU'NDA...

20 Nisan'da hükümetin istifasının ardından hükümeti kurma görevi yeniden UBP Genel Başkanı Faiz Sucuoğlu'na verildi.

25 Nisan Pazartesi günü kurulan Ulusal Birlik Partisi (UBP), Demokrat Parti (DP) ve Yeniden Doğuş Partisi (YDP) koalisyon hükümetinin hükümet programı yine aynı gün Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda okunarak, perşembe günü de tartışılması için Meclis Genel Kurulu'nun gündemine getirildi. Fakat muhalefet partilerinin oturuma katılmamasından dolayı buna gerek kalmadı.

ATUN'SUZ SADECE 5 GÜN SÜRDÜ

Kurulan yeni hükümetin 30 Nisan Cumartesi günü güven oyu almasına kesin gözüyle bakılıyordu. Cuma gecesi hükümeti oluşturan iki parti olan Demokrat Parti ile Yeniden Doğuş Partisi ''Sucuoğu'nun 100 günlük eylem planını imzalamamasını önesürerek'' hükümette yer alamayacaklarını açıkladı.

Böylelikle bu hükümetin ömrü 5 gün sürdü.

30 Nisan Cumartesi günü ise Başbakan Faiz Sucuoğlu hükümetin istifasını vererek süreci resmen sona erdirmek zorunda kaldı.

Bu hükümette Sunat Atun yerine Olgun Amcaoğlu getirilmişti.

ÜSTEL, ATUN'U TEKRAR BAKAN YAPTI

Cumhurbaşkanı Erisn Tatar, 9 Mayıs'ta UBP Milletvekili Ünal Üstel'e hükümeti kurma görevini verdi. Ünal Üstel ise DP ve YDP ile bugün hükümeti kurduğunu açıkladı.

Üstel'in açıkladığı Bakanlar Kurulu'nda en dikkat çeken isim ise hükümetin yıkılmasına neden olan Sunat Atun ismi oldu. Atun'u görevden alabilmek için hükümeti yıkarak yeni bir hükümet kurmaya çalışan Sucuoğlu ise sadece parti başkanı olarak görev yapıyor. 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar