TÜRKSOY, 2025'i KKTC'nin ünlü ozanı Aşık Kenzi'yi anma yılı ilan etti

14 Ekim 2023

A
A

TÜRKSOY, 2025 yılına ilişkin kararlar aldı. 2025 yılı, doğumunun 230'uncu yılı dolayısıyla KKTC'nin ünlü ozanı Aşık Kenzi'yi anma yılı ilan edildi

ZgotmplZ

Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY) Üyesi Ülkeler Kültür Bakanları Daimi Konseyi 40'ncı Dönem Toplantısı'nda, Kazakistan'ın Aktau şehri 2025 yılı için Türk Dünyası Kültür Başkenti ilan edildi, Nobel ödüllü Türk bilim insanı Aziz Sancar'a, TÜRKSOY Kültür Elçisi unvanı verildi.

Azerbaycan'ın Karabağ bÇlgesinin sembol şehri, 2023 Türk Dünyası Kültür Başkenti Şuşa'da, Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY) Üyesi Ülkeler Kültür Bakanları Daimi Konseyi 40'ncı Dönem Toplantısı yapıldı.

Azerbaycan Kültür Bakanı Adil Kerimli'nin ev sahipliğindeki etkinliğe Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Türkmenistan ve Moldova'ya bağlı Gagavuz Yeri'nden yetkililer katıldı.

Başbakan Yardımcısı, Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu ile Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Serdar Çam'ın da katıldığı toplantıda TÜRKSOY Genel Sekreteri Sultan Raev, Türk Devletleri Teşkilatı Genel Sekreteri Kubanıçbek Ömüraliyev, TÜRKPA Genel Sekreteri Mehmet Süreyya Er ve Uluslararası Türk Akademisi Başkanı Şahin Mustafayev de yer aldı.

AKTAU 2025 YILI TÜRK DÜNYASI KÜLTÜR BAŞKENTİ İLAN EDİLDİ

Toplantıda, Kazakistan'ın Aktau şehrinin 2025 yılı için Türk Dünyası Kültür Başkenti ilan edilmesi yönünde karar alındı.

Türk dünyasında sinema alanında ortak yapımların çoğalması amacıyla bir çalışma grubunun kurulmasının kararlaştırıldığı toplantıda, "Nasrettin Hoca" konulu ortak filmin yapımı hususunda mutabakat sağlandı.

AŞIK KENZİ'Yİ ANMA YILI

Toplantıda, Azerbaycan'ın ünlü şairi Bahtiyar Vahapzade ile Kazak halk kahramanı, besteci ve orkestra şefi Nurgisa Atabayoğlu Tilendiyev'in doğumlarının 100. yılı, Kırgızistan halk sanatçısı Atay Ogonbaev ile ünlü Türk besteci Münir Nurettin Selçuk'un doğumlarının 125'inci yılı ve KKTC'nin ünlü ozanı Aşık Kenzi'nin doğumunun 230'uncu yılı dolayısıyla 2025'in bu şahısların anma yılı ilan edilmesi kararlaştırıldı.

AZİZ SANCAR'A TÜRKSOY KÜLTÜR ELÇİSİ UNVANI

Katılımcılar toplantıda Nobel ödüllü Türk bilim insanı Aziz Sancar'a, TÜRKSOY Kültür Elçisi unvanı verilmesini oy birliğiyle kabul etti.

Daimi Konseyin 41'inci Dönem Toplantısı'nın 2024 Türk Dünyası Kültür Başkenti Anev'de (Türkmenistan) yapılması kararlaştırıldı.

AŞIK KENZİ KİMDİR?

Şair (D. 1795, Kıbrıs – Ö. 1840, Edirne). Asıl adının Kasım olduğu şiirlerinden anlaşılmaktadır. Küçük yaşta Kıbrıs’tan ayrılarak Anadolu’ya geçti, Osmanlı İmparatorluğunun birçok yerini dolaştı, evlenerek Edirne’ye yerleşti. Bektaşi tekkelerinde yetişti. Geçimini kahvehanelerde saz çalarak sağladı. Kıbrıs’la ilgisini kesmeyen Âşık Kenzi, 1833 yılında Rumların isyan çıkarması üzerine Kıbrıs’a gitti. Adada olup bitenler onu duygulandırdı ve meşhur Kıbrıs Destanı’nı orada yazdı. 1826’da patlak veren Reşid Mehmed Paşa komutasındaki Türk - Yunan savaşlarına da katıldığı anlaşılan Kenzi, Mesolongi ve Atina çarpışmaları üzerine üç destan yazdı. Bir divan oluşturacak kadar şiir bıraktı. Şiirlerinin çoğu aruz vezniyledir. Harid Fedai tarafından düzenlenmiş Divan’ında kasideler, tarihler, gazeller ve destanlar bulunmaktadır. Kabri Edirne’de Musalla Bakkalı önündeki mezarlığındadır.

Harid Fedai'nin “Kıbrıslı Âşık Kenzi Divânı” adlı eseri bulunmaktadı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar