Türk kripto borsası Thodex'te neler oluyor?

22 Nisan 2021

Güncelleme: 12 Ekim 2021

A
A

2017 yılından bu yana Türkiye’de faaliyet gösteren Thodex kripto para borsası yaptığı açıklama ile işlemlerini durdurdu.

ZgotmplZ

Türkiye'de kripto para alım satımı yapılan Thodex, işlemlere kapatıldı. Hakkında vurgun iddiaları bulunuyor. Olay yargıya taşındı. Kullanıcılar yatırımları nedeniyle endişeli.

NASIL BAŞLADI?

Türkiye’nin ilk global lisanslı kripto para borsası olan Thodex'in internet sitesine 20 Nisan Salı akşamı, 6 saat sürecek bakıma alındığı gerekçesiyle işlemlere kapatıldı.

21 Nisan Çarşamba sabahı ise sitede bu kez “yeni ortaklık nedeniyle devir işlemi yapılacağı” gerekçesiyle yaklaşık dört-beş iş günü işlemlerin durdurulacağını bildiren yeni bir açıklama yayınlandı. Açıklamada ayrıca, “internette yer alan olumsuz haberlerin gerçeği yansıtmadığı, kullanıcıların varlıkları konusunda endişeye kapılacak herhangi bir durum olmadığı” belirtildi ve şirketin faaliyetlerine daha güçlü olarak devam edeceği ifade edildi.

YATIRIMCILAR NE DİYOR?

Thodex’e giremeyen ve varlıklarına erişemeyen yatırımcılar ise yapılan açıklamaları inandırıcı bulmadı.

Şikayetvar.com sitesinde birçok kullanıcı şirketi suçlayan paylaşımlar yaptı. Kullanıcılardan bazıları “Param nerede” diye sordu.

Şirketin kurucusu Faruk Fatih Özer'in Twitter ve Instagram hesaplarını kapatması da endişeleri artırdı.

THODEX’İN İŞLEM HACMİ NE?

Faruk Fatih Özer tarafından 20 Eylül 2017'de kurulan Koineks Teknoloji A.Ş.’nin sahibi olduğu Thodex, geçen şubat ayında 400 bin kullanıcıya ulaştı. Bunların 391 bini ise fiilen alım-satım yapıyordu.

Thodex Türkiye'de en çok kullanılan 3’üncü kripto para borsası. Cripto Gecko'ya göre 16 Nisan itibarıyla Thodex'te günlük işlem hacmi 1,2 milyar dolara ulaşmıştı.

Coin Market Cap’e göre de, işlemler aksamaya başlamadan önceki son gün borsanın günlük işlem hacmi yaklaşık 540 milyon dolardı.

Borsanın aylık işlem hacminin 8 ila 13 milyar dolar arasında değiştiğini belirtiliyor.

Diğer yandan DHA, Thodex'teki cüzdanlarda yaklaşık 2 milyar dolarlık kripto para bulunduğu iddiasını aktardı.

SUÇ DUYURULARI YAĞDI

Yatırımları Thodex’te kalan ve tatmin edici açıklama alamayan kullanıcılar birbiri ardından bireysel ya da grup olarak avukatlar aracılığıyla farklı cumhuriyet savcılıklarına Faruk Fatih Özer hakkında "nitelikli dolandırıcılık" suçundan suç duyurusunda bulundu.

ÖZER YURT DIŞINA ÇIKTI MI?

Türkiye basınında çıkan haberlere göre, Faruk Fatih Özer’in 20 Nisan Salı günü saat 19.50’de Arnavutluk Tiran’a gittiği belirlendi. DHA, Özer’in İstanbul Havalimanı’ndan ayrılırken çekildiğini belirttiği bir fotoğraf da yayımlandı.

Özer'in 2 milyar dolarlık kripto parayla Arnavutluk'a kaçtığı belirtiliyor.

Borsanın kapanması ile mağdur olan binlerce yatırımcı adına açıklama yapan Ankara Barosu Sermaye Piyasası ve Finans Hukuku Kurulu Başkanı Avukat Oğuz Evren Kılıç ise, Özer’in dün saat 17.57’de İstanbul’dan yurt dışına kaçtığını öne sürdü. Kılıç, “Artık bundan sonra çok zorlu ve uzun bir süreç başlıyor. Allah herkese sabır versin” ifadelerini kullandı. Kılıç, Özer'in Tayland'a gitmiş olabileceğini öne sürdü.

SORUŞTURMA BAŞLATILDI

Çok sayıda kişinin mağdur edildiği iddiası üzerine harekete geçen İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığınca Thodex hakkında resen soruşturma başlatıldı.

İncelemelerde bulunmak üzere Thodex'in İstanbul Kadıköy'deki merkezine polis ekipleri sevk edildi. Bu kapsamda, borsa çalışanlarının ifadelerine başvurulduğu öğrenildi.

MANKENLİ KAMPANYA

Thodex, kullanıcı çekmek için Şubat ayında Porsche marka otomobil de dahil olmak üzere çeşitli hediyeler dağıtacağı çekilişler düzenlemişti.

Şirket ayrıca ünlü isimleri de reklamlarında oynatmıştı. Pınar Deniz, Mine Tugay, Bahar Şahin, Simge, Zeynep Sever Demirel, Özge Ulusoy, Deren Talu ve Ebru Şallı gibi 8 ünlü isim, geçtiğimiz yılın Aralık ayında Thodex'in tanıtımı için kırmızı elbiselerle poz vermişti. Thodex'in reklam yüzü olan ünlüler, bu kareleri de sosyal medya hesaplarından da paylaşmıştı.

DOGECOIN CENNETİ

Geçtiğimiz Mart ayında ise 2 milyon Dogecoin dağıtacağını açıklayarak dikkatleri üzerine çekmişti. Bazı sosyal medya kullanıcıları, 17 Nisan'da Thodex'in Dogecoin'i piyasa fiyatından yüzde 30 ucuza sattığını ve son 24 saatte 500 milyon dolar civarında Dogecoin sattığını gösteren görseller paylaştı. Thodex 19 Nisan'da bir açıklama yaparak Dogecoin satışlarını durdurduklarını duyurmuştu.

Kripto paraları ve borsalarını inceleyen Coin Market Cap'e göre Thodex'teki işlemlerin yüzde 52'sini Dogecoin alım satımı oluşturuyordu.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar