Tescilli hellimde büyük başarı: 11 çiftliğin tamamı denetimden geçti, 4'üne sertifikaları teslim edildi

6 Temmuz 2023

A
A

Tescilli hellimin üretiminde kullanılacak çiğ sütü üreten, hayvan sağlığı ile hayvan refahı ve gıda hijyeni konularında denetimi başarıyla geçen 5 küçükbaş ve 6 büyükbaş çiftlikten 4'ü sertifikalarını aldı.

ZgotmplZ

Yeşil Hat Tüzüğü kapsamında Avrupa Birliği’ne ticaretine imkân sağlayacak ve Avrupa Birliği tarafından tescil edilen hellim çalışmaları Veteriner Dairesi tarafından yürütülüyor.

Veteriner Mevzuatı tahtında yürütülen denetimler sonucunda, tescilli hellimin üretiminde kullanılacak çiğ sütü üreten ve hayvan sağlığı ile hayvan refahı ve gıda hijyeni konularında denetimi başarıyla geçen 5 küçükbaş ve 6 büyükbaş çiftlik, Avrupa Birliği’nin bağımsız denetim firması Bureau Veritas tarafından yapılan denetimler sonucu sertifika almaya hak kazandı.

“Güvenli Birincil Üretim Sertifikası” almaya hak kazananlardan 2 büyükbaş ve 2 küçükbaş çiftlik sahibine sertifikaları, Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı Emirali Deveci tarafından takdim edildi.

Sertifika alan çiftliklerin listesi şöyle:

  • Bahar Alibaba (Büyükbaş - NC 131376)
  • Hasan Yahya (Büyükbaş – NC177605)
  • Sultan Nurel Hayv. ve Süt Ürünleri Ltd. (Küçükbaş - NC 272431)
  • Melyos Hayvancılık Ltd. (Küçükbaş NC389209)

Bureau Veritas, Kıbrıs genelinde ilgili resmi denetlemeleri yapmak üzere Avrupa Komisyonu tarafından yetkilendirilmiş uluslararası akredite kuruluşu.

Menşe İsmi Korumalı Ürün (MİK-PDO) uyumu kapsamında 11 çiftlik, Bureau Veritas’a denetim için başvuruda bulunmuştu.

Çifliklerin yanı sıra imalathanelerin de denetimden geçmesi gerekiyor.

Gülgün Süt Mamülleri Limited ve Arden Gıda, Avrupa Birliği kalite programı kapsamında Menşe İsmi Korumalı Ürün (MİK-PDO) sertifikası almıştı. Hellim böylece Avrupa Birliği standartlarına uygun hale getirilerek, Rum toprakları üzerinden AB’ye satılabilecek. 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar