Tatar'dan yetkiyi alan Üstel, "Kısa zamanda hükümeti kuracağız" dedi

9 Mayıs 2022

Güncelleme: 11 Mayıs 2022

A
A

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, hükümeti kurma görevini UBP milletvekili Ünal Üstel’e vermesinin ardından diğer liderler de açıklama yaptı. Kim ne dedi, neler yaşandı? İşte tüm ayrıntılar...

ZgotmplZ

Haber Merkezi: M. İrşad Esen

29 Nisan'dan buyana ülkede yaşanan hükümet kriziyle ilgili yeni bir gelişme yaşandı.

Saat 17.30’da UBP Genel Başkanı ve Başbakan Faiz Sucuoğlu’nu Cumhurbaşkanlığı’nda kabul ederek görüştü.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar UBP Parti Meclisi'nin kararını beklemeden hükümeti kurma görevini İçişleri Bakanı, UBP milletvekili Ünal Üstel'e verdi.

Hükümeti kurma görevini alan Ünal Üstel Cumhurbaşkanlığından çıkışta “UBP organlarından alacağım yetki doğrultusunda kısa zamanda hükümeti kuracağız diye düşünüyorum” açıklamasını yaptı.

Anayasa uyarınca Üstel’in kabinesini 15 gün içinde Cumhurbaşkanı’na sunması veya görevi iade etmesi gerekiyor.

SUCUOĞLU, PM KARAR ALACAK DEMİŞTİ

Bugün Meclis’teki grup toplantısı sonrası açıkalama yapan UBP Genel Başkanı Başbakan Faiz Sucuoğlu, hükümet kurma görevinin verilmesiyle ilgili bazı isimler üzerinde durulduğunu çarşamba günü Parti Meclisi toplantısında veya ertesi gün ismin belirleneceğini açıklamıştı.

Sucuoğlu, hükümeti kurma görevinin verilmesiyle ilgili 2-3 ismin adının konuşulduğunu ve daha da fazla olabileceğini belirtmişti.

TATAR UBP'NİN KARARINI NEDEN BEKLEMEDİ?

UBP'den beklediği ismin belirlenmemesi üzerine Cumhurbaşkanı Ersin Tatar tepki olarak Ünal Üstel'e bu görevi verdiği öğrenildi.

UBP Milletvekilleri ve yöneticileri Üstel ismi üzerinde daha önce uzlaştı, fakat başta Hasan Taçoy olmak üzere bazı kişiler seçimi şart koşunca Ünal Üstel ismi Cumhurbaşkanı Ersin Tatar'a sunulamadı.

İLK TEPKİLER...

Ünal Üstel'in hükümeti kurmakla görevlendirmesine tepkilerde gelmeye başladı.

CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman,  bu yöntemin meşru olmadığını savundu.

YDP Genel Başkanı Erhan Arıklı,  "DP ve YDP bu süreci birlikte yürütme konusunda kararlıdır. Biz icraat istiyoruz, Sayın Ünal Üstel ile kaldığımız yerden devam edeceğiz" dedi.

DP Genel Başkanı Fikri Ataoğlu, "Bu kadar hızlı gelişeceğini düşünmedim,  kapımız eğer çalınırsa yine bu maddeleri ortaya koyup görüşmelerimize devam edeceğiz” dedi.

HP Genel Başkanı Kudret Özersay da, boşa kürek çekilecek, ülkeye zaman kaybettirilecek açıklamasını yaptı.

UBP Milletvekili Hasan Taçoy ise ''Fikrim alınmadı ben de herkes gibi basından öğrenmiş bulunuyorum'' dedi.

UBP Genel Başkanı Faiz Sucuoğlu, "Üstel ile Taçoy arasında bir karar verecektik, Üstel'e bugün verilmesi sürpriz oldu. Yetki Cumhurbaşkanı Tatar'da" ifadelerini kullandı.

NELER OLDU?

21 Şubat’ta kurulan, 3 Mart'ta güvenoyu alan 20 Nisan’da da Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’a istifası sunulan ikinci UBP-DP-YDP hükümeti 59 gün görev yapmıştı. Başbakan Faiz Sucuoğlu önce Maliye Bakanı Sunat Atun’un görevden alma yazısını, daha sonra da hükümetin istifasını Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’a sunmuş, Tatar da hükümetin istifasını kabul etmişti.

YENİ HÜKÜMET 5 GÜN SÜRDÜ

25 Nisan Pazartesi günü kurulan Ulusal Birlik Partisi (UBP), Demokrat Parti (DP) ve Yeniden Doğuş Partisi (YDP) koalisyon hükümetinin hükümet programı yine aynı gün Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda okunarak, perşembe günü de tartışılması için Meclis Genel Kurulu'nun gündemine getirildi. Fakat muhalefet partilerinin oturuma katılmamasından dolayı buna gerek kalmadı.

Kurulan yeni hükümetin 30 Nisan Cumartesi günü güven oyu almasına kesin gözüyle bakılıyordu. Cuma gecesi hükümeti oluşturan iki parti olan Demokrat Parti ile Yeniden Doğuş Partisi hükümette yer alamayacaklarını açıklamasıyla hükümet tekrar bozuldu. 

Cumartesi günü ise Başbakan Faiz Sucuoğlu hükümetin istifasını vererek süreci resmen sona erdirmek zorunda kaldı.

SEÇİM SONUÇLARI

KKTC'de 23 Ocak'ta yapılan erken genel seçimleri UBP yüzde 39,54 ile ilk sırada bitirmişti.

Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) yüzde 32,4, Demokrat Parti (DP) yüzde 7,41, Yeniden Doğuş Partisi (YDP) yüzde 6,39, Halkın Partisi (HP) yüzde 6,68 oy almıştı. Bu sonuçlara göre 50 kişilik Cumhuriyet Meclisinde UBP 24, CTP 18, DP 3, HP 3, YDP 2 sandalye elde etti.

 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar