Tatar "ata yurdu" Karaman'da adadaki varoluş mücadelesini anlattı

10 Ağustos 2022

Güncelleme: 11 Ağustos 2022

A
A

Cumhurbaşkanı Tatar, hedefinin Türkiye’nin de desteğiyle KKTC’yi tanınmış bir devlet olarak dünya sahnesine taşımak olduğunu vurguladı.

ZgotmplZ

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Karaman temasları çerçevesinde Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi’nde “Kıbrıs Türkü’nün Adada Varoluş Mücadelesi” konulu konferans verdi.

Karamanlılara gösterdikleri yakınlıktan dolayı teşekkür ederek sözlerine başlayan Tatar, ata yurdunda olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Konya’da İslami Dayanışma Oyunları Açılış Töreni’ne katıldığını anımsatan Tatar, “Orada sporcularımız yer alamadı, çünkü biz İslam İşbirliği Teşkilatı’nda gözlemci üyeyiz ama hiçbir zaman yılmadık, yılmayacağız.” dedi. 

Hedefinin Türkiye’nin de desteğiyle KKTC’yi tanınmış bir devlet olarak dünya sahnesine taşımak olduğunu vurgulayan Tatar, “Benim siyasetim egemenliktir, devlettir, Anavatan ile bağların hiçbir güç tarafından kopartılamayacağı milli bir siyasettir.” diyerek, KKTC’nin Türkiye Cumhuriyeti ile yoluna devam edeceğini kaydetti.

Cumhurbaşkanı Tatar konuşmasında, özetle şunları söyledi:

  • Kıbrıs meselesi çok bilindiği sanılan ancak aslında detayları pek bilinmeyen bir meseledir. Kıbrıs Türk halkının yüz yıllardır verdiği onurlu mücadelesi sadece bir var olma mücadelesi değildir. İçinde pek çok küresel ve yerel mücadeleyi de barındırır. Bu mücadele sadece bir Türk-Rum mücadelesi değil, aynı zamanda Ada’daki Türklüğün varlığı mücadelesi, sayısal olarak azınlık olan mazlum bir halkın saldırgan çoğunluğa karşı verdiği onurlu bir mücadele, kültürümüzü, dinimizi, kimliğimizi koruma mücadelesi ve aynı zamanda bir medeniyet çatışması mücadelesidir.
  • Halkımız, 11 yıl boyunca en zor ve en ağır koşullar altında göçmen çadırlarında yaşadı, utanç barikatlarında işkencelere tabi tutuldu, açlığa ve yoksulluğa itildi, ama tüm bunlara rağmen Anavatan Türkiye’nin büyük desteğiyle yine direndi, boyun eğmedi, esir olmadı, Türklüğün onur ve şerefini ayaklar altında çiğnetmedi. Can ve kan pahasına bayraklarımız gönderden inmedi, ezan sesi susmadı.
  • Düşmanlık gütmüyoruz ama yaşananları da unutmamız mümkün değildir. Eğer 20 Temmuz Barış Harekâtı gerçekleşmemiş olsaydı, Kıbrıs’ta ikinci bir Girit faciası yaşanacak ve Ada bir Elen adasına dönüşmüş olacaktı.
  • Halkımız silah zoruyla eşit kurucu ortağı olduğu Kıbrıs Cumhuriyeti’nden silah zoruyla atılıp azınlık bir duruma getirilmek istenmesine ve uğradıkları her türlü zulme rağmen hiçbir zaman Rum egemenliği altına girmemiştir. 
  • Tüm baskılara, izolasyon ve ambargolara rağmen Kıbrıs Türk halkının iradesini temsil eden Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti bir gerçektir.  KKTC egemen, özgür ve tüm demokratik kurumlarıyla çağdaş bir devlettir.
  • Yarım asrı aşkın bir süredir devam eden müzakere sürecinde denenmedik metot, tartışılmadık konu kalmamıştır.
  • Federal çözüm çabaları Rumların kendilerini Ada’nın tek yasal varisi olarak görmesi ve 1963 yılında zorla ele geçirdikleri ortaklık devletine Kıbrıslı Türkleri yama etmeye çalışması nedeniyle çöktü.
  • Uluslararası camia resmi olarak tanımasa da karada, denizde ve havada KKTC gerçeği vardır ve Anavatanımız Türkiye ile Doğu Akdeniz’deki ulusal menfaatlerimizin daha iyi korunması için elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz
  • Bizim varlık mücadelemiz Kıbrıs adasındaki Türk varlığını unutturmak isteyenlere, onu yok sayanlara karşıdır. Kıbrıs Türk tarafı bu Ada’nın ortak sahibidir ve doğuştan gelen egemen eşitlik ve eşit statü hakkı vardır. Bu yeni veya talep edilen bir hak değil, Rum tarafının yıllardır gasp edip unutturmaya çalıştığı temel bir haktır.
  • Tüm demokratik kurumlarıyla uluslararası tanınmışlık dışında bir devlet olan KKTC, en az anayasasının yarı maddeleri askıda olan ve bir Rum devletine dönüşen sözde Kıbrıs Cumhuriyeti kadar meşrudur. Kıbrıs Türk tarafını hiçbir zaman egemen eşitlik ve eşit uluslararası statüsünden vazgeçmeyecektir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar