Stoltenberg PKK ile İsveç'in bağlantısını kabul etti

27 Kasım 2023

Güncelleme: 27 Kasım 2023

A
A

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, İsveç'in terörle mücadele Türkiye'ye verdiği sözleri tuttuğunu belirterek NATO'ya üyelik sürecinin tamamlanmasını istedi. Fakat Stoltenberg, PKK'nın İsveç'te organize suçlarla bağlantılı olduğunu da kabul etti.

ZgotmplZ

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Türkiye'nin PKK gibi terör örgütlerine karşı kendini koruması için NATO ülkeleriyle işbirliği yapılması gerektiğini belirterek, "NATO şu anda bunu yapmaktadır." açıklamasında bulundu.

Stoltenberg, 28-29 Kasım'da Brüksel'deki NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı öncesinde gazetecilere brifing verdi.

Aşırı sağcı İsveç Demokratlar Partisi (SD) lideri Jimmie Akesson'un ülkede yeni cami inşaatlarına izin verilmemesi ve mevcutların yıkılmasına yönelik talebiyle ilgili bir soruya cevap verirken, iç siyasi tartışmalara girmeyeceğini belirten Stoltenberg, din ve ifade özgürlüklerine inandığını ifade etti. Din ve ifade özgürlüğünün NATO'nun ana değerleri olduğunu vurgulayan Stoltenberg, özgürlük ve demokrasinin İttifak genelinde korunması gereken temel haklar olduğunu belirtti.

Stoltenberg, İsveç'in NATO üyeliğiyle ilgili olarak, İsveç, Madrid ve sonra Vilnius'taki zirvelerde terörle mücadelesini, Türkiye ile işbirliğini artıracağının ve silah ihraç kısıtlamalarını kaldıracağının sözünü vermişti ve bunları yaptı. Şimdi Türkiye'nin katılım sürecini tamamlamasının zamanı geldi. Türkiye'nin meşru güvenlik endişelerine vurgu yaparak, terör saldırılarına maruz kalma konusunda Türkiye'nin diğer NATO müttefiklerinden daha fazla etkilendiğini ifade etti. NATO'nun terörle mücadele çabaları kapsamında özel koordinatör atadığını ve terörle mücadeledeki ana esasları güncelleme sürecinde olduklarını belirtti.

 PKK sadece Türkiye değil, İsveç ve NATO müttefikleri tarafından da terör örgütü olarak kabul ediliyor. Ayrıca PKK, İsveç'te organize suçla da bağlantılı."

Stoltenberg, Türkiye'nin terörle mücadele çabalarını destekleme ve güvenlik endişelerini paylaşma konusundaki işbirliğini vurgulayarak, İsveç'in NATO üyeliğinin Türkiye ve Macaristan tarafından kısa sürede onaylanmasını beklediklerini ifade etti.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar