Siber aşıların etkinliğini sorguladı: Son veriler ne diyor?

23 Şubat 2021

Güncelleme: 23 Şubat 2021

A
A

Siber, Kovid-19 aşıları ile ilgili bilinen ve bilinmeyenleri derledi.

ZgotmplZ

Kovid-19 salgınını bitirmek amacıyla dünyanın dört bir yanında aşı çalışmaları hız kesmezken, aşıların virüse karşı etkinliği de sorgulanmaya devam ediyor.

Eski başbakan ve Cumhuriyet Meclisi başkanlarından Dr. Sibel Siber de yaptığı paylaşımla, bu duruma dikkat çekti.

Siber, kişisel Facebook hesabından saat 06.55’te yaptığı paylaşımında, şöyle dedi:

“Covid 19 aşıları ile ilgili bildiklerimiz:

1- Hasta olmamızı önlüyor ( Yüksek bir oran).

2- İkinci dozdan sonra koruyuculuk artıyor.

Aşılar hakkında henüz  bilmediklerimiz:

1- Bulaşmayı önleyip önlemediği...

2- Bulaştırmayı önleyip önlemediği...

3- Koruyuculuğun ne kadar süreceği...”

AŞILARIN ETKİNLİĞİ İLE İLGİLİ SON DURUM NE?

Dünya üzerinde sürdürülen çalışmalarda şu ana kadar Amerikan-Alman Pfizer/BioNTech ve Moderna, Çinli Sinovac, Rus Gamaleya (Sputnik) ve İngiliz Oxford/AstraZeneca  aşıları gerekli onayları alarak, kullanılmaya başlandı.

KKTC’de Sinovac ve Pfizer/BioNTech aşıları bulunuyor. Ada'ya şu ana Türkiye'den 80 bin doz Sinovac ve Avrupa Birliği (AB) üzerinden 4 bin 500 doz Pfizer/BioNTech aşısı ulaştı.

Yapılan bilimsel çalışmalara göre, Sinovac’ın etkinlik oranı yüzde 91,25, Pfizer /Biontech’in ise yüzde 95.8 olarak açıklandı.

Ayrıca, Sinovac’ın tıp dergisi Lancet'te yayınlanan üçüncü faz sonuçlarına göre, aşıda, 60 yaş üzeri kişilerin antikor düzeylerine bakılarak yüzde 98 koruyuculuk tespit edildi.

Açıklanan sonuçlar iki doza ait. Henüz hiçbir yerde Sinovac’ın tek doz etkinliği açıklanmadı.

Pfizer/BioNTech'in Aralık 2020'de açıkladığı veriye göre ise Pfizer-BioNTech aşısı ilk dozdan sonra yaklaşık yüzde 52 etkili. İkinci doz alındıktan sonra hastalığa karşı koruma oranı bir haftanın ardından yüzde 95'e çıkıyor.

Covid-19 aşılarının koruyuculuk süresi henüz bilinmiyor, öngörüler ise yaklaşık 6 ay ila 1 yıl olduğu yönünde. Bunun için daha çok araştırmaya ihtiyaç duyuluyor.

Aşı sonrası yeniden virüs kapma ya da bulaştırmaya ilişkin veriler de henüz yetersiz.

Sadece İngiliz Oxford-AstraZeneca aşısının elde ettiği sonuçlar umut verici. Tıp dergisi Lancet'te yayınlanan sonuçlara göre, aşının tek dozu hastalığın bulaş hızını üçte iki oranında (yüzde 67 oranında) düşürüyor.  Ancak bu aşı KKTC’de uygulanmıyor.

AŞILAR MUTASYONLU VİRÜSLERE KARŞI NE KADAR ETKİLİ?

Mutasyon geçiren ve yeni varyantları ortaya çıkan virüse karşı, mevcut aşıların etkinliğinin ne kadar azaldığı da araştırılıyor.

Yapılan ilk çalışmalar, Wuhan virüsüne özel üretilen aşıların İngiltere, Brezilya ve Güney Afrika  varyantlarına karşı etkinliğinin sürdüğünü, varyantlı virüsü durdurmak için ihtiyaç olandan çok daha fazla seviyede antikora ihtiyaç olduğunu ortaya çıkardı.

HASTALIĞI GEÇİRMEK DOĞAL BAĞIŞIKLIK KAZANDIRMIYOR

Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı, yürütülen bazı çalışmaların, hastalık geçirenlerde, Covid-19'a karşı gelişen doğal bağışıklığın uzun süreli olmadığını gösterdiğini açıkladı.

Uzmanlar, ağır hastalanma riskine karşı yüksek oranda koruyucu olduğu ispatlanan aşıları yaptırmayı tavsiye ediyor.

SİBEL SİBER HAKKINDA

 1960 yılında Lefkoşa'da doğdu.  İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'ni bitirdi. Şişli Eftal Hastanesi'nde, İç Hastalıkları alanında uzmanlık eğitimini tamamlayıp 1987 yılında İç Hastalıkları uzmanı oldu.

 Eğitiminin ardından KKTC'ye dönen Siber, aynı yıl özel muayenehane açarak meslek hayatına başladı.

1989 yılında burslu olarak ABD’de Virginia Üniversitesi'nde diyabet ve endokrinoloji alanında eğitim gördü. 2000 yılında Fullbright burslusu olarak ABD'de Chicago Rush Üniversitesi'nde romatizmal hastalıklar alanında eğitim aldı.

 19 Nisan 2009 Erken Genel Seçimleri’nde Cumhuriyetçi Türk Partisi- Birleşik Güçler’den (CTP-BG) Lefkoşa Milletvekili seçildi.

13 Haziran 2013 tarihinde kurulan geçici hükümette başbakan olarak göreve başladı. Dr. Siber, bu görevle KKTC’nin ‘ilk kadın başbakanı’ ünvanını aldı.

28 Temmuz 2013 Erken Genel Seçimleri’nde yeniden milletvekili seçilen Siber, 4 Eylül 2013 tarihinde KKTC Cumhuriyet Meclisi Başkanı olarak seçilerek göreve başladı. 9 Ekim 2015 tarihinde yeniden Cumhuriyet Meclisi Başkanlığı’na seçildi. 22 Ocak 2018 tarihine kadar Meclis Başkanlığı görevini sürdüren Sibel Siber, son seçimlerde milletvekili adayı olmadı.

İki yıl süreyle bir gazetede köşe yazarlığı da yapan Siber, genellikle insanı temel alan sosyal, politik, psikolojik ve çevre içerikli yazılar yazdı.

56 deneme yazısından oluşan “Düşlerim ve  Düşüncelerim” isimli bir kitabı bulunan Siber’in, Kıbrıslı Türklerin, 1974 öncesi acı hikayelerini konu alan “Bekleyiş” isimli öyküsüise  kısa film olarak çekildi.

İngilizce bilen Siber, evli ve iki çocuk annesidir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar