Seçim başlıyor: Zorlu Töre tek aday...

6 Mart 2022

Güncelleme: 6 Mart 2022

A
A

Meclis Genel Kurulu yarınki oturumunda Başkanlık Divanı üyelerini seçiyor. Şu ana kadar Meclis Başkanlığı için adaylığını açıklayan tek isim UBP'li Zorlu Töre. Başkan Yardımcılığı için ise CTP'li Armağan Candan'ın ismi öne çıkıyor. İşte ayrıntılar...

ZgotmplZ

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu yarın toplanacak.

Genel Kurul’un saat 10.00’da başlayacak yarınki toplantısının gündeminde Başkanlık Divanı seçimleri var.

UBP-DP-YDP hükümetinin güvenoyu aldığı geçen perşembe günkü toplantıda, Başkanlık Divanı seçimleri sonraki birleşime ertelenmişti.

7 üyeden oluşan Başkanlık Divanı, 1 Meclis Başkanı, 1 Meclis Başkan Yardımcısı, 1 İdare Amiri ve 4 Divan Katibi şeklinde oluşuyor. Buna göre Siyasal Parti Grupları'na düşen üyeliklerin oranı ise UBP'ye 4, CTP'ye 3 olarak hesaplandı.

İZLEM GÜRÇAĞ ALTUĞRA ADAY DEĞİL

UBP Milletvekili İzlem Gürçağ Altuğra Meclis Başkanlığı'na aday olmuyor.

Bir canlı yayın programında ''Meclis Başkanlığı'na kesinlikle aday olmadığını, bu konudaki açıklamaların doğru olmadığını aktardı ve bir teklif gelmesi halinde cevabının 'hayır' olacağını'' açıkladı. Altuğra, partisi UBP'nin Başkan Adayı olarak kimi göstereceğini ise bilmediğini de belirtmişti.

TÖRE TEK ADAY...

UBP Milletvekili Zorlu Töre Meclis Başkanlığı'na daha önce adaylığını açıklamıştı. Töre aynı zamanda şu ana kadar UBP içerisinde adaylığını açıklayan tek isim.

MYK Haber, bazı STÖ'lerin Zorlu Töre'nin aday gösterilmesi için UBP Genel Başkanı Faiz Sucuoğlu ile görüştüğünü duyurmuştu.

Aralarında vakıf, dernek gibi STÖ'lerin de olduğu UBP içerisinde etkili yapılar, Töre'nin adaylığı için parti içerisinde kulis çalışmalarını da yoğunlaştırmıştı.

Zorlu Töre, bir önceki Meclis Başkanlığı seçiminde adaylık konusunda ısrar etmiş ve bunun sonucunda bazı UBP'li vekiller yine UBP'nin adayı Resmi Canaltay'a ise oy vermemişti. Canaltay ise Meclis Başkanı seçilememişti. UBP Canaltay'ın adaylığını geri çekmek zorunda kalmıştı. Daha sonra yapılan seçimde ise UBP, Önder Sennaroğlu'nu aday göstererek Meclis Başkanlığı'nı kazanmıştı.

MECLİS BAŞKAN YARDIMCILIĞI MUHALEFETİN...

Meclis Başkanlığı için grubu bulunan her parti aday gösterebiliyor.

Fakat Başkan Yardımcılığı için grubu bulunan partinin hükümet ortağı olmaması, yani muhalefet partisi olması gerekiyor.

BAŞKAN YARDIMCISI ADAYI CTP'Lİ CANDAN...

Başkan Yardımcısı ise yasa gereği grubu bulunan muhalefet partisinden seçilmesi gerekiyor. Bu makam için ise CTP'li Armağan Candan'ın aday olacağı öğrenildi. Candan geçtiğimiz dönemde yine Meclis Başkan Yardımıcısı olarak görev yapmıştı.

MECLİS İÇ TÜZÜĞÜ NE DİYOR?

Cumhuriyet Meclisi İçtüzüğü’nün 10’uncu maddenin 4’üncü fıkrası gereğince Meclis Başkanı seçimi, aday göstermeye hak kazanan grup veya grupların öngördüğü adaylar arasından yapılır. Meclis Başkan Yardımcısı için hükümette görev almayan ve grubu bulunan Siyasal Partilerden, en fazla Milletvekiline sahip olan aday gösterebilir. Milletvekili sayısı eşit olan Siyasal Partilerin seçimde aldıkları oy oranı dikkate alınır. Hükümette görev almayan ve grubu bulunan bir Siyasal Parti bulunmaması halinde, konu Siyasal Parti gruplarının Başkanlık Divanında temsiline ilişkin kurallar çerçevesinde, Danışma Kurulunca karara bağlanır.

GİZLİ OYLAMA VE EN FAZLA 5 TUR...

Başkan ve Başkan Yardımcısı seçimi, ayrı ayrı, eş zamanlı seçimle ve gizli oyla yapılır. İlk dört oylamada, üye tamsayısının salt çoğunluğu aranır. Çekimser oylar oylamada dikkate alınmaz. Dördüncü oylamada da salt çoğunluk sağlanmazsa bu oylamada en çok oy alan iki Meclis Başkanı için beşinci kez oylama yapılır. Beşinci oylamada en fazla oy alan Meclis Başkanı olarak seçilmiş olur.

Bu kurallar 1 veya 2 Meclis Başkan Yardımcısı seçiminde de aynen uygulanır. 

*23 Ocak'ta gerçekleştirilen erken genel seçimi UBP,  yüzde 39,54 ile ilk sırada bitirmişti. CTP yüzde 32,4, Demokrat Parti (DP) yüzde 7,41, Yeniden Doğuş Partisi (YDP) yüzde 6,39, Halkın Partisi (HP) yüzde 6,68 oy almıştı. 50 kişilik Cumhuriyet Meclisinde UBP 24, CTP 18, DP 3, HP 3, YDP 2 sandalye elde etti.

 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar