
Rumlar sığınmacı akınında Türkiye’yi suçluyor
19 Şubat 2021
Güncelleme: 19 Şubat 2021
Rumlar, Türkiye'nin yeni bir göç yolu oluşturarak, sığınmacıların kendilerine gelmelerine neden olduğunu iddia etti.

Sığınmacı akınıyla baş etmeye çalışan Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, Türkiye’yi suçladı.
Rumlar, dört yıldan beri Avrupa Birliği (AB) üyeleri arasında nüfusuna oranla iltica başvurusu sayılarının en yüksek ülke olduklarını belirtiyor.
Rumlara göre, Türkiye yeni bir göç yolu oluşturarak, ülkelerinin AB’deki en yüksek sığınmacı oranına sahip olmasına neden oluyor.
Bugün konuyla ilgili ortak bir açıklama yapan Rum Yönetimi Dışişleri ve İçişleri Bakanlığı, "Kıbrıs'a yönelik göç akınının büyük kısmı göçle ilgili anlaşmaları uygulamayan Türkiye’den kaynaklandı” iddiasını dile getirdi.
Rum Yönetimi İçişleri Bakanı Nikos Nouris, ülkenin 2019 yılında toplam 17 bine yakın sığınmacı başvurusu aldığını ve bu rakamın 2015 yılına göre yüzde 500’lük bir artışa tekabül ettiğini söyledi.
Rumların iddiasına göre, sığınmacılar Birleşmiş Milletler (BM) denetimindeki tampon bölgeden yasa dışı olarak Güney’e geçiyor.
Konunun 15 Mart’ta yapılacak AB dışişleri ve içişleri bakanları toplantısının gündemine alınmasını sağlayan Rumlar, Türkiye'nin gündeme geleceği AB zirvesine de taşımaya çalışıyor.
AB-TÜRKİYE MÜLTECİ ANLAŞMASI
AB ile Türkiye ile 2016'da mülteci anlaşması imzaladı.
İki taraf arasında yapılan anlaşma, Avrupa Birliği ülkelerine kaçak yollarla varan göçmenlerin Türkiye’ye geri gönderilmesini, bunun karşılığında da Türkiye’de yasal olarak kalan Suriyelilerin Avrupa’da mülteci olarak kabul edilmesini içeriyor. Avrupa'ya sığınmacı akışını engelleyecek önlemler alması da istenen anlaşma karşılığında Türkiye’ye 6 milyar euroluk finansal yardım, Türkiye vatandaşlarına AB ülkeleri için vize kolaylığı ve Türkiye’nin AB’ye girme sürecinin hızlandırılması öngörülüyordu.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Bizi Facebook'ta takip edin!
mykibris.com'u Facebook üzerinden takip edin, son paylaşımlardan haberdar olun.
Yorum Yap
Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.
Tüm Yorumlar