Rahvancıoğlu'ndan sağlıkta iş birliğine eleştiriler

26 Nisan 2023

A
A

Rahvancıoğlu, TC-KKTC arasında imzalanan "Sağlıkta İşbirliği Anlaşması"nın, sağlık sisteminin ticarileşmesi ve hastaların "müşteri" muamelesi görmesi gibi tehlikeler içerdiğini savundu.

ZgotmplZ Bağımsızlık Yolu / Facebook

Bağımsızlık Yolu Genel Sekreter Yardımcısı Münür Rahvancıoğlu, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) ile Türkiye Cumhuriyeti (TC) arasında imzalanan "Sağlık Alanında İşbirliği Anlaşması"nı eleştirdi.

Sağlık ve tıp bilimleri alanlarında iş birliğini içeren anlaşma 20 Aralık 2022 tarihinde Sağlık Bakanı İzlem Gürçağ Altuğra ile Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından Ankara'da imzalanmıştı.

Bağımsızlık Yolu Genel Sekreter Yardımcısı Münür Rahvancıoğlu, anlaşmanın sağlık sisteminin ticarileşmesi ve hastaların "müşteri" muamelesi görmesi gibi tehlikeler içerdiğini savundu.

Anlaşma ile USHAŞ* isimli şirkete geniş yetkiler verildiğini belirten Rahvancıoğlu, ülkenin Türkiye'deki hastanelerin piyasası haline getirildiğini iddia etti.

Münür Rahvancıoğlu, tüm hizmetlerde olduğu gibi sağlıkta da, kamusal olanın yıpratıldığını ve özel sermayeye alan açıldığını ifade etti.

Rahvancıoğlu, özellikle yüksek yatırım ve sermaye girdisi gerektiren alanlarda, Türkiye’deki büyük şirketlere özel kıyaklar yapıldığını, AKSA ve T&T gibi örneklere şimdi USHAŞ’ın eklendiğini iddia ederek, “Piyasalaştırma ve özelleştirmeden rant elde eden yerli kompradorların yerini, Türkiye'nin büyük şirketleri alıyor.” ifadelerini kullandı.

Bağımsızlık Yolu Genel Sekreter Yardımcısı Rahvancıoğlu, gelişmelerden şikayet etmenin ötesine geçip, “temel haklar alanından kâr elde eden özel şirketlerin kamulaştırılması, sahiplerinin ekonomik ve siyasi gücünün servet vergisi ile budanması, kamuya teknik ve insani yatırımların yapılması, dinsel gericilik ile sosyal alanda polemiğe giren aydınlanmacı bir yıpratma mücadelesi verilmesi gerektiğini” ifade etti.

* Anlaşma ile Türkiye Sağlık Bakanlığı altında kurulan ve temel görevi Türkiye’nin sağlık turizmi ve ihracatını geliştirmek olan USHAŞ şirketine KKTC sınırları içerisinde kapsamlı yetkiler verilmesinin önü açılıyor. Şirkete, KKTC Sağlık Bakanlığı'nın ihtiyaç duyduğu ilaç, tıbbi cihaz, tıbbi sarf, kozmetik vb. ürünlerin temininde öncelik tanınıyor. KKTC'de temsilcilik açması da anlaşmada yer alıyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar