Protokol imzalandı, Oktay açıkladı: 4 milyar 250 milyon TL kaynak, 2 mobil elektrik santrali

14 Nisan 2022

Güncelleme: 14 Nisan 2022

A
A

Başbakan Sucuoğlu ile birlikte 2022 TC-KKTC İktisadi ve Mali İşbirliği Protokolü'ne imza atan Türkiye Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, ağırlıkla hibe ve bir kısmı da kredi olarak KKTC’ye 4 milyar 250 milyon TL kaynak ayrıldığını açıkladı.

ZgotmplZ

KKTC-TC 2022 Yılı İktisadi ve Mali İş Birliği Protokolü imzalandı.

Protokolle, Türkiye'den KKTC'ye ağırlıkla hibe ve bir kısmı da kredi olarak 2022 yılı için KKTC’ye 4 milyar 250 milyon TL kaynak aktarılması öngörülüyor. 

Protokole, Ankara’da Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde bir araya gelen Başbakan Faiz Sucuoğlu ile Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay imza koydu.

İkili, imzaların atılmasının ardından basının karşısına çıktı.

İlk sözü alan Oktay, "Önceliğimiz bir kez daha KKTC'nin ihtiyaçları doğrultusunda oluşturulmuş, katma değer üreten, iş ve aş odaklı, istihdamı, sürdürülebilir büyümeyi ve rekabetçi üretim yapısını güçlendirecek alanlara ağırlık vermek oldu." diye konuştu.

Oktay, bu kapsamda, anlaşmanın "Kamu Yönetimi ve Kamu Maliyesi Politikaları, Ekonomi ve Finans Politikaları, Sosyal Politikalar, Savunma, Güvenlik ve Adalet" olmak üzere dört ana eksen üzerine odaklanmış politikaları içerdiğini dile getirdi.

4 MİLYAR 250 MİLYON TL KAYNAK

Bu politikalar ve bileşenleri olan eylemlerin, KKTC kamu kurum ve kuruluşlarının kurumsal kapasitelerinin geliştirilmesi, bütçe açığının önemli ölçüde giderilmesi, verimlilik çerçevesinde gelir artırıcı ve gider azaltıcı önlemlerin alınması ve savunma sektörünün ihtiyaçlarının karşılanması ile sanayi ve ticaretin geliştirilmesi imzalanan mali protokolün önemli hedeflerinden bazıları olduğunu belirten Oktay, önümüzdeki süreçte ağırlıkla hibe ve bir kısmı da kredi olarak 2022 yılı için KKTC’ye 4 milyar 250 milyon TL kaynak ayrıldığını açıkladı.

Fuat Oktay, KKTC makamları ile eş güdüm halinde hayata geçireceklerini belirttiği projeleri ise şöyle sıraladı:

  • Cumhurbaşkanlığı ve Cumhuriyet Meclisi Hizmet Binaları,
  • İhale aşamasının ve yer tesliminin ardından 750 günde tamamlanması planladığımız Lefkoşa 500 Yataklı Devlet Hastanesi,
  • Tıbbi donanımı ve tedavi birimleriyle önde gelen sağlık merkezlerinden birisi olması için temeli atılan 100 yataklı Girne Askeri Hastanesi,
  • İçme suyu, Güzelyurt ve Mesarya Ovaları sulamaları ve atık su arıtma kapsamında DSİ projeleri,
  • Karayolları Master Plan Uygulama Projesi kapsamında çevre yolu, bölünmüş yol ve köy yolları bakım ve onarım projeleri,
  • 4 yıllık enerji ihtiyacının karşılanmasına yönelik 2 Mobil Treyler Elektrik Santralinin Kurulması Projesi,
  • Belediye ve Köylerin Altyapı Yatırımlarına Katkı Projesi ve Organize Sanayi Bölgeleri Altyapı Katkı Projesi 

Türkiye Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, KKTC hükümetinden beklentilerinin popülist yaklaşımlardan uzak, yapısal ve sürdürülebilir politikaları hayata geçirmeleri olduğunu da ekledi.

Diğer yandan Fuat Oktay, KKTC'ye 2021 yılında 2 milyar 623 milyon Türk lirası aktarıldığını, bu kaynağın 1 milyar 833 milyon lirasının harcamaya dönüştüğünü kaydetti.

KİMLER ANKARA'DA?

Başbakan Faiz Sucuoğlu, 2022 İktisadi ve Mali İşbirliği Protokolü'nde son detayları ele almak üzere dün Ankara’ya gitmişti.

UBP Genel Başkanı, Başbakan Sucuoğlu'na, hükümet ortakları DP Genel Başkanı Başbakan Yardımcısı, Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu ile YDP Genel Başkanı, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı ve Maliye Bakanı Sunat Atun eşlik ediyor.

Başbakanlık, Maliye Bakanlığı ve Turizm Bakanlığı müsteşarları da heyette yer alıyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar