Peru'da "darbe" ile suçlanan cumhurbaşkanı azledilip, cezaevine gönderildi

AA - BBC, 8 Aralık 2022

Güncelleme: 8 Aralık 2022

A
A

Peru'da Kongre'yi feshetme ve ulusal acil durum hükümeti kurulması kararı alan Cumhurbaşkanı Pedro Castillo gözaltına alındı, ardından cezaevine gönderildi. Görevinden azledilen Castillo'nun yerine Dina Boluarte cumhurbaşkanı oldu.

ZgotmplZ
Görevinden azledilen Cumhurbaşkanı Pedro Castillo (ortada), gözaltına alındı.

Peru'da Kongre'yi feshetme kararı alan Cumhurbaşkanı Pedro Castillo, görevinde azledildi.

Castillo, dün ulusa sesleniş konuşmasında, hükümeti devirmeye çalışmakla suçladığı Kongre'nin feshedildiğini ve acil durum hükümetinin kurulduğunu duyurdu.  Pedro Castillo, olağanüstü hal ilan ettiğini de açıkladı.

Cumhurbaşkanı Castillo'nun Kongre'yi feshetme kararı almasının ardından çeşitli siyasi bloklara mensup Kongre üyeleri, bu adımı "darbe" olarak niteledi.

Kararın ardından Peru Dışişleri Bakanı Cesar Landa,  Ekonomi ve Maliye Bakanı Kurt Burneo, Adalet ve İnsan Hakları Bakanı Felix Chero Medina, Çalışma Bakanı Alejandro Salas, Eğitim Bakanı Rosendo Serna Roman, İletişim ve Ulaştırma Bakanı Richard Tineo Quispe görevlerinden istifa etti.

Bakanların yanı sıra Castillo'nun avukatı Benji Espinoza da Pedro Castillo'nun savunmasından vazgeçtiğini duyurdu.

Pedro Castillo hakkında yolsuzluk suçlamaları nedeniyle 17 ay içinde 3 kez gensoru önergesi sunulmuştu.

Kongre'nin fesih kararı sonrası toplanan parlamento ise, Castillo'yu azletme kararı aldı.

101 milletvekili azil yönünde oy kullanırken sadece 6 milletvekili "hayır" oyu verdi; 10 vekil de oylamaya katılmadı.

Anayasa Mahkemesi de Castillo'yu "darbe girişimiyle" suçladı. Ülkenin polis ve diğer güvenlik birimleri de arka arkaya açıklamalar yayımlayarak anayasal düzene sadık olduklarını açıkladı.

Bu kararın ardından Castillo, saatler içinde "meşru hükümete karşı ayaklanma başlatmak" suçlamasıyla gözaltına alındı. Castillo, polisler eşliğinde arabaya bindirilerek, başkent Lima'ya bağlı Ate semtindeki Barbadillo Hapishanesi'ne götürüldü.

Castillo'nun ardından yerine eski başkan yardımcısı olan Dina Boluarte cumhurbaşkanlığı görevine getirildi.

Yeni Cumhurbaşkanı Dina Boluarte, Temmuz 2026'ya kadar görevde kalacak.

Peru'nun ilk kadın cumhurbaşkanı olan 60 yaşındaki avukat Dina Boluarte, Castillo'nun görev süresinin normal şartlar altındaki bitiş tarihi olan Temmuz 2026'ya kadar görevde kalacağını açıkladı.

Peru son yıllarda art arda siyasi krizler yaşıyor. 2020'de beş gün içinde üç devlet başkanı gören ülkede sol görüşlü Castillo, son derece kutuplaştırıcı bir seçim sürecinin ardından 2021'de göreve geldi.

O günden bu yana hakkında birçok kez yolsuzluk iddiaları ortaya atılan Castillo, bunların "kendisini devirmek için yapılan girişimler olduğunu" savundu.

Castillo hakkında ikisi "suç örgütünün parçası olup olmadığına yönelik" 5 cezai soruşturma yürütülüyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar