Öztürkler'den "Ülkeye girişlerde 2 hafta içerisinde yeni adım" müjdesi

25 Temmuz 2022

Güncelleme: 25 Temmuz 2022

A
A

İçişleri Bakanı Öztürkler, ülkede kayıtlılığın sağlanması ve yasa dışı girişlerin önlenmesi amacıyla iki hafta içerisinde yeni bir adım atacaklarının müjdesini verdi.

ZgotmplZ Türk Ajans Kıbrıs

Göreve gelmesinin ardından yabancıların ülkedeki durumları ve yasa dışı girişler ilgili çalışmalara hız veren İçişleri Bakanı Ziya Öztürkler, yeni bir uygulamayı hayata geçirmeye hazırlandıklarını söyledi.

BRT’de "Haber Kritik" programında konuşan Öztürkler,  kendi ülkelerinde suça karışmış, mafyalaşmış, çeteleşmiş sakıncalı kişilerin ülkeye girişlerinin engellenmesinin önemine değinerek, “Esas olması gereken suça karışmış, mafyalaşmış kişilerin ülkeye girişlerine izin vermeyecek yapıları, mekanizmaları kurmak ve bu gibi sakıncalı kişileri yasaklı göçmen ilan etmektir. Bu konuda iki hafta içerisinde yeni bir adım atacağız.” dedi. 

 Öztürkler, geçtiğimiz ay yaptığı açıklamada, 2 ayda suça karışan, ülkede yasal olarak bulunmayan 400’e yakın kişinin ülkeden ihraç edildiğini bildirmişti.

İçişleri Bakanı Ziya Öztürkler, katıldığı programda özetle şunları dile getirdi:

YABANCILARIN ÜLKEDEKİ DURUMLARI VE YASA DIŞI GİRİŞLER 
  • Ülke güvenliği ve huzuru için göreve geldiğim ilk günden itibaren ifade ettiğim gibi, bu konuda adım attım ve atmaya devam edeceğim
  • Halkımızın huzuru ve ülkede kayıtlılığın sağlanması adına üzerimize düşen sorumluluğu yerine getireceğiz. Bu konuda gereğini yapmaya, adım atmaya devam edeceğim, geri durmayacağım.
  • Ülke içerisinde suça karışmış, kamu huzurunu, güvenliğini tehdit eden ve kaçak şekilde kayıt dışı yaşayan kişilere yönelik yasal işlemler devam edecek.
  • Bunun yanı sıra kendi ülkelerinde suça karışmış, mafyalaşmış, çeteleşmiş sakıncalı kişilerin ülkeye girişlerinin engellenmesi de çok önemli. Esas olması gereken suça karışmış, mafyalaşmış kişilerin ülkeye girişlerine izin vermeyecek yapıları, mekanizmaları kurmak ve bu gibi sakıncalı kişileri yasaklı göçmen ilan etmektir. Bu konuda iki hafta içerisinde yeni bir adım atacağız.
YENİ CEZAEVİNE GEÇİŞ
  • Yeni cezaevine temmuz ayı itibariyle kademeli geçişler başladı. Şu anda yeni cezaevinde yaklaşık 100 civarı tutuklu bulunuyor. Taşınma işlemleri sırasında eksikliklerin de görülerek giderilmesiyle, taşınma işleminin devam edecek.
  • 22 kişilik gardiyan kadrolarının tamamlanması ile taşınma işlemleri sonlandırılacak.
  • Esas olarak üzerinde önemle durduğumuz mahkumların topluma kazandırılması yönünde yapacağımız, bu hedefle ortaya koyacağımız projelerin hayat bulmasıdır. Mesleğim Hazır, Aynı Dili Konuşuyoruz, Şiddetsiz İletişim Mümkün, Sağlıklı Yaşam-Güçlü Toplum, Kadınlar Başarır, Çevre Bilinci Ve İklim Değişikliliği İle Mücadele, Cezaevi Kütüphanesi, Eğitim Amaçlı Panel Ve Seminerler, El Emeği Haftası gibi belli başlıklarda yıllık müfredatlarda yer alacak projeleri hayata geçireceğiz.
  • Yeni cezaevine geçilmesi ile birlikte, daha önce de defaatle dile getirdiğim, en çok önem verdiğim konulardan biri olan 'Mahkumların Topluma Kazandırılması' çalışmalarını artık yıllık plan ve süreklilik arz edecek bir sistemle yürüteceğiz.
E-VİZE 
  • İçişleri Bakanlığı, Dış İşleri Bakanlığı ve Eğitim Bakanlığı’nın iş birliğinde çalışılan ülkeye girişlerde 'E-Vize' uygulaması projesinde teknik çalışmalar tamamlandı. Projenin bütçelendirilmesi konusunda da destek bulduk.
  • Bu ülkenin geleceği adına çok önemli bir projeyi hayata geçirmek istiyoruz. Gelinen aşamada bütçesi tamamlandığı anda 1-1,5 ay içerisinde 'E-Vize' uygulamasına geçebileceğiz. Televizyonlarda, radyolarda hep konuşuyor, anlatıyoruz. Benim için esas önemli olan projelerin, çağdaş sistemlerin hayat bulmasıdır. Konuştuğunuz kadar değil, ürettiğiniz kadar varsınız.
MAKS PROJESİ
  • Mekansal Adres Kayıt Sistemi (MAKS) Projesi de belli bir aşamaya geldi. Bu hususta da belediyeler ile Yerel Yönetimler Müdürlüğü koordineli çalışıyor. İki aşamadan oluşan projeyle; cadde, sokak, yol isimleri, yapı numaratajları, hane halkı verilerinin sisteme işlenmesi ve nüfus kayıt sistemleri ile eşleştirilmesi sonucunda devlet olarak çok önemli bir dijital veri tabanına sahip olunacak.
  • MAKS Projesini tamamlamak istiyoruz. Projenin tamamlanması ile çağdışı nüfus sayımlarına da gerek kalmayacaktır. Çağdaş dünyanın gereği olan planlama ve doğru analiz yapma imkanlarımız artacak, ülkedeki, iş yeri, binalar, çalışan, öğrenci ve vatandaşlara ait güncel verilere daha sağlıklı şekilde ulaşabileceğiz.

Ziya Öztürkler, 12 Mayıs'ta UBP Girne Milletvekili Ünal Üstel başkanlığında kurulan UBP-DP-YDP koalisyon hükümetinde İçişleri Bakanlığı görevine getirilmişti.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar