Özersay: Arıklı'nın hissedar olduğu 8 şirket vergi vermiyor

12 Şubat 2024

Güncelleme: 13 Şubat 2024

A
A

HP Genel Başkanı Kudret Özersay, YDP Genel Başkanı ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı ile ilgili çarpıcı iddialarda bulundu. Araştırma yapan Özersay, Arıklı'nın 8 şirkete hissedar olduğunu, şirketlerin vergi vermediğini öne sürdü.

ZgotmplZ

Haber Merkezi: M. İrşad Esen

Halkın Partisi Genel Başkanı Kudret Özersay, Yeniden Doğuş Partisi Genel Başkanı Erhan Arıklı ile ilgili çarpıcı iddialarda bulundu.

Özersay, Maliye Bakanlığı'na yaptıkları başvuru ve ihbara paralel olarak Erhan Arıklı'nın vergi durumuyla ilgili olarak detaylı bir araştırma yaptıklarını açıkladı.

Bu araştırma sonucunda, Arıklı'nın Mal Bildiriminde Bulunulması Yasası'na göre kendisinin ve servetini bildirmekle yükümlü olduğu kişilerin üzerine kayıtlı olan şirketlerde hissedar olduğu belirlendi. Arıklı'nın hissedar olduğu 8 şirketin bulunduğunu ve bunların üç tanesinde bir süre hissesi olduğu ancak şu anda beş farklı şirkette hissesi bulunduğu ortaya çıktı.

Ancak, bu şirketlerin son üç yılda hiç kurumlar vergisi beyanı vermediği ve kar elde etmediği, dolayısıyla hiç vergi ödemediği belirtildi. Bazı şirketlerin halen vergi dairelerine borcu olduğu ve ödenmemiş durumda olduğu da ifade edildi.

Özersay ayrıca, Arıklı'nın Mal Bildiriminde Bulunulması Yasası'na göre servetini bildirmekle yükümlü olduğu bir diğer kişinin iki ayrı şirketin direktörü olarak vergi durumunu da incelediklerini belirtti. Bu şirketlerde de vergi beyanının en son 2008 yılında yapıldığı ve Arıklı'nın yaklaşık 10 yıldır vergi ödemediği ortaya çıktı.

Özersay'ın açıklamalarına göre, Arıklı'nın ve servetini bildirmekle yükümlü olduğu kişilerin şahsen beyan ettikleri ve ödedikleri gelir vergisinin toplamı son yedi yılda birkaç bin TL'yi geçmedi. Dolayısıyla, Arıklı'nın milletvekili maaşı dışında başka bir gelir beyan etmediği ve başka bir vergi ödemediği belirtildi.

Arıklı'nın servetinin kaynağı olarak gösterdiği Kırgızistan'daki şirketinin vergi durumu da incelendi. Ancak, bu şirketin kazancının vergiye tabi olmasına rağmen vergi beyanının yapılmadığı ve vergi ödenmediği ifade edildi.

Arıklı, Kırgızistan'da kurduğu şirketin 3 milyon Dolar karlılık sağladığını açıklamıştı.

Arıklı'nın geçmişte basında kendisiyle "kar ortaklığı" olduğu beyan edilen kişilerle ilgili vergi ödemelerinin yapılmadığını ve bu durumun vergi yasalarına aykırı olduğunu belirtti.

Özersay ayrıca, Maliye Bakanlığı'na yaptıkları başvurunun kabul edildiğini ve Arıklı ile bağlantılı şirketlerle ilgili vergi incelemesi başlatıldığını, ayrıca Başsavcılığa yaptıkları şikayet üzerine Mali Polis'in Arıklı'nın Mal Bildirimi Yasası'nı ihlal ettiği iddiasıyla soruşturma başlattığını belirtti.

Bu iddiaların doğru olup olmadığını netleştirmek için başlatılan süreçlerin sonucunun beklenmesi gerektiğini ifade eden Özersay, Arıklı'nın servet kaynağıyla ilgili doğru söylemediği veya vergi kaçırdığı sonucunun çıkabileceğini dile getirdi.

 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar