Orman Mühendisi Demir'den durum tespiti: Orman Dairesi yangın riskini azaltacak faaliyetleri yapmadı

24 Haziran 2022

Güncelleme: 24 Haziran 2022

A
A

KEMA Vakfı Başkanı Demir, bugün 4’üncü gününe girilen ve büyüyen yangınla ilgili tespitlerini şöyle açıkladı: Orman Dairesi’nde yeterli teknik personeli kalmamış, yangın riskini azaltacak idari faaliyetlerin yapılmamış.

ZgotmplZ

Orman Mühendisleri Odası eski Başkanı İrfan Tansel Demir, Mersinlik bölgesindeki yangının zamanında müdahale edilmediği için büyüdüğünü ve söndürmede de yetersiz kalındığını savundu.

Demir bu açıklamayı başkanlığını yürüttüğü, Kıbrıs Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı (KEMA) adına yaptı.

Demir yangınla ilgili yaptığı yazılı açıklamada, Mersinlik yangının “zamanında müdahale edilemediği için büyüyen” bir yangın olduğunu ve şu ana kadar 2 bin hektar arazinin tamamen yandığını belirtti.

Yangınların önlenmesinde ve söndürmesinde idari eksikliklerin bulunduğunu iddia eden Demir, şunları kaydetti:

“Ülkemizde son zamanlarda çıkan ve büyüyen yangınlara baktığımızda maalesef ciddi idari sorunların olduğu ortadadır.  Yangınlara hassas coğrafyada bulunan ülkemizde yangın riski yüksek derecede ve mutlaka bu yangınlar çıkacaktır. Ancak çıkan bu bu yangınlara erken müdahale ve söndürmede yetersiz kalınmaktadır. 

“İTFAİYE ARAÇLARINI KULLANABİLECEK PERSONEL YOK”

Bu yangında da gördük ki Orman Dairesi’nde yeterli teknik personeli kalmamış, itfaiye araçlarını dahi kullanabilecek personelin olmadığını üzüntüyle öğrendik. Yeterli yangın söndürme ekipleri ve itfaiyeniz olmazsa yangın söndürme çalışmalarını sadece helikopter ve uçak yardımıyla söndürme beklentisi içinde olmak maalesef hüsranla sonuçlanmaktadır.

“YANGIN ŞERİTLERİ VE ORMAN YOLLARININ YAPILMADIĞINI GÖRDÜK”

Şu anda olası büyük ve büyüme eğilimde olan yangınlar için Orman Dairesi'nin hareket kabiliyetinin çok az olduğunu gördük. Her yıl yapılması gereken yangın riskini azaltacak idari faaliyetlerin yapılmadığını, yangın yolları, yangın şeritleri ve orman yollarının yapılmadığını gördük. Özellikle ana yol kenarları ve yangın riskinin yüksek olduğu yerlerde (piknik alanları, orman içi ve kenarı yerleşim yerleri) ot temizliğinin yapılmadığını gördük.”

Demir ayrıca son yıllarda yanan orman alanlarının ağaçlandırma çalışmaları yapılmadığını, ormancılık politikalarında zafiyetlerin bulunduğunu, siyasi otoritelerin ilgisiz olduğunu, ormanların sürdürülebilir olması için yeterli bütçe ayrılmadığını da ileri sürdü.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar