Nijeryalı öğrenciler hükümetlerine KKTC'yi şikayet etti: Kötü muamele görüyoruz

13 Temmuz 2022

Güncelleme: 13 Temmuz 2022

A
A

KKTC'de yüksek öğrenim için bulunan Nijeryalı öğrenciler, "insanlık dışı muamele" gördükleri iddiasıyla hükümetlerinden yardım talebinde bulundu.

ZgotmplZ

KKTC'de eğitim gören Nijeryalı öğrenciler, "kötü muamele" iddiasıyla ülkelerinden yardım istedi.

Öğrenciler adına çağrıyı yapan Nijerya Diasporası Gençlik Elçileri Başkanı David Alozie, Nijeryalı öğrencilerin KKTC'de kendilerine uygulandığını iddia ettiği "insanlık dışı muamele" sonucu yoğun bir depresyona girdiğini ve bunun sonucunda intihar oranının yüksek olduğunu ileri sürdü. 

Alozie, şikayetlerini dört kişilik bir heyetle birlikte başkent Abuja'da Diaspora Komisyonu Nijeryalılar Başkanı (NIDCOM) Abike Dabiri-Erewa'yı ziyaretlerinde dile getirdi.

"NİJERYA HÜKÜMETİ SORUNLARA MÜDAHALE ETSİN"

NIDCOM'un Medya, Halkla İlişkiler ve Protokoller Birimi'nden Gabriel Odu tarafından yapılan açıklamada, komisyona yapılan ziyaretin amacının, Kuzey Kıbrıs'taki Nijeryalı öğrencilerin içinde bulunduğu kötü duruma Federal Hükümet'ten hızlı müdahale çağrısında bulunmak olduğu belirtildi.

Açıklamada, Nijeryalı öğrencilerin Güney Kıbrıs'taki herhangi bir kişiyle temas kurmak için KKTC'deki havaalanına vardıklarında ırkçı muameleye maruz kaldıkları ve sınır dışı edildiği iddiasına da yer verildi.

STERLİN TEPKİSİ

Alozie'ye göre, diğer yabancı öğrenciler eğitim ücretini Türk Lirası olarak öderken, Nijeryalı öğrenciler İngiliz Sterlini ödemek zorunda kalıyor.

Alozie görüşmede, Nijeryalı gençlerin Kuzey Kıbrıs'ta karşılaştıkları zorluklar hakkında daha fazla farkındalık yaratmak için Diaspora Komisyonu ve diğer ilgili kurumlardaki Nijeryalılar ile iş birliği yapma isteğini dile getirdi.

TANINMAMIŞLIK SORUNU

Nijerya Diasporası Gençlik Elçileri Başkanı David Alozie ayrıca, "Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin, çoğu kurumunun Avrupa Birliği (AB) veya dünyanın herhangi bir ülkesi tarafından tanınmadığı için eğitim almak için en iyi yer olmadığı" görüşünü de aktardı.

NIDCOM Başkanı Abike Dabiri-Erewa ise görüşmede, KKTC'nin Türkiye dışında dünyada hiçbir ülke tarafından tanınmadığına dikkat çekerken, göçmenler için tehlikeli bir geçiş yolu haline geldiği uyarısı yaptı.

Abike, ülkelerini daha iyi eğitim umuduyla terk eden Nijeryalı gençleri duyarlı hale getirmek için daha fazla farkındalığa ihtiyaç olduğunu vurguladı.

Dabiri-Erewa, NIDCOM'ın Uluslararası Göç Örgütü (IOM), Nijerya Göçmenlik Servisi (NIS) ve Dışişleri Bakanlığı gibi ilgili kurumlarla Kuzey Kıbrıs tarafından tekrarlanan sorunlar konusunda çalışmaya devam edeceğine dair güvence verdi.

Milli Eğitim Bakanlığı, Yüksek Öğrenim ve Dış İlişkiler Dairesi verilerine göre, 2021-2022 eğitim yılında yüksek öğrenime kayıtlı toplam 107 bin 936 öğrencinin 50 bin 375'i üçüncü ülkelerden. Resmi veri olmasa da, bu öğrencilerin yarısını Nijeryalı öğrencilerin oluşturduğu tahmin ediliyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar