Narenciyeciler, Cypfruvex Müdürü'nün görevden alınmasını istedi

20 Şubat 2024

Güncelleme: 21 Şubat 2024

A
A

Nareciyecilerin bugün yaptığı ve CTP'nin de destek verdiği eylemde, Cypfruvex müdürünün istifası istenerek, hükümet sektör için gereğini yapmaya davet edildi.

ZgotmplZ

Kıbrıs Türk Narenciye İhracatçılar Birliği ile Narenciye İhracatçı Birlikleri, Güzelyurt terminal çemberinde davullu, zurnalı eylem yaptı.

“Cemal Redif (Cypfruvex Müdürü) istifa” sloganlarının atıldığı ve Redif’in görevden alınmasının talep edildiği eylemde, iki birlik başkanı ile CTP Milletvekili Erkut Şahali konuşma yaptı.

İlk konuşmayı yapan Narenciye İhracatçı Birlikleri Başkanı Ahmet Hastürk, narenciyenin Güzelyurt'ta başta gelen ihracat kalemi olduğunu vurgulayarak, sektörde bu yıl yaşanan olumsuzlukları anlattı.

Geçen yıl üreticinin mandora mandarinde altın yılını yaşadığını kaydeden Hastürk, bu yıl Türkiye’deki ürünlerde düşük fiyatlarla başlayan olumsuz havanın Kuzey Kıbrıs’a da yansıdığını ve ülke ürünlerine talep oluşmadığını anlattı.

HASTÜRK: "BEKLENEN FİYAT OLUŞMADI"

Hastürk, açıklanan taban fiyat rakamı ve Tarım Bakanlığı’nın açıkladığı narenciye teşvik priminin ihracatı desteklemekten uzak olduğunu belirterek, 
"üreticinin beklediği fiyatı oluşturamamıştır” diye konuştu.

Sektörde yaşanan "sancılı" süreç devam ederken yeşilleme hastalığına neden olan Asya psillidi böceğinin ülkede görülmesi sonrasındaki inceleme sürecinde de ihracatın sık sık sekteye uğradığını anlatan Hastürk, bu sorunun fumigasyon işlemi ile yok olduğunun görüldüğünü ifade ederek, sektörde iş yapan her kesimin mağdur olduğunu vurguladı ve hükümeti sadece üreticileri tazmin edeceğini söylediği gerekçesiyle eleştirdi.

"15 BİN TONLUK KOTA GELDİ, İKİ FİRMAYA PAYLAŞTIRILDI"

Hastürk, ayrıca Tarım Bakanı ile Cypfruvex Müdürünün Ankara’ya gittiğini belirterek, "bu toplantıda hangi taraftan geldiğini bilmediğimiz sadece iki firmamıza paylaştırılan bütün narenciye ürünlerini kapsayan 15 bin tonluk bir kota karşımıza çıkmış, diğer ihracatçı firmalarımız devre dışı bırakılmıştır” ifadelerini kullandı.

Bölgede krize yol açtığını belirttiği narenciyedeki sıkıntıları “afet” olarak niteleyen ve üreticilerin büyük endişe içinde olduğunu aktaran Hastürk, “Çözüm olarak konuşulan, ürünlerin Cypfruvex tarafından sıkılacağıdır. Ancak bu uygulama üreticiyi gelecek yıllarda üretimden kopararak bölgeyi inşaat alanına çevirecektir” dedi.

BARDAKÇI: “CYPFRUVEX MÜDÜRÜ'NÜ DERHAL GÖREVDEN ALMANIZI İSTİYORUZ”

Kıbrıs Türk Narenciye İhracatçılar Birliği Başkanı Fethi Bardakçı ise konuşmasında, Cypfruvex Müdürü Cemal Redif’in, Türkiye Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ve TC ile KKTC’nin tarım bakanlarına “tüm ihracatçıları aradığını, toplamda 15 bin ton ürünü iki ihracatçı firmanın satın aldığını ve tüm üreticilere aldıkları ürün paralarını ödediklerini söyleyerek yalan ve yanlış bilgiler verdiğini" savundu.

Dünyanın neresinde böyle bir olay yaşansa bakanın istifasını sunacağını kaydeden Bardakçı, Tarım Bakanı'nın doğruları öğrendikten sonra Cypfruvex Müdürü Cemal Redif’i görevden almasını beklerken, Cemla Redif’in üreticilerdensadece özür dileyerek geçirilmesinin kabul edilemez olduğunu belirtti.

Bardakçı, "Biz ihracatçılar olarak geç olmasına rağmen Cypfruvex Müdürü Cemal Redif’i derhal görevden almanızı talep ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Avukatları ile birlikte Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanına gittiklerini yapılanın yasal olmadığını, eşitlik ilkesine aykırı olduğunu ilettiklerini anlatan Bardakçı, “Ya hep beraber ürün ihraç edeceğiz ya da hiçbirimiz etmeyeceğiz” dedi.

ŞAHALİ: “BİRİLERİNE ÇIKAR SAĞLAYARAK SEKTÖRÜ BATIRMALARINA İZİN VERMEYECEĞİZ”

Eyleme destek için bir gurup vekille eyleme giden CTP Milletvekili ve eski Tarım Bakanı Erkut Şahali de bir konuşma yaptı. Şahali konuşmasında, Cypfruvex ve Tarım Bakanlığına ürün satışına ilişkin adım atmadıkları gerekçesiyle eleştirilerde bulunarak, hükümeti felaket anında bile birilerine çıkar sağlamakla suçladı.

Hükümeti üreticilere kulak vermeye çağırarak, “Bu konuda geç kalındı ancak hala umut vardır” diyen Şahali, “Niyet birilerine çıkar sağlayarak sektörü batırmaksa buna izin vermeyeceğiz” ifadelerini kullandı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar