Mehmet Dalman kimdir?

4 Haziran 2021

Güncelleme: 18 Haziran 2021

A
A

ZgotmplZ

Kıbrıs Baf’ta 1958 yılında dünyaya gelen Mehmet Dalman, dünya çapında tanınan bir yatırım bankacısıdır. Galler futbol kulübü Cardiff City’nin 2013 yılından bu yana başkanlığını yapan Mehmet Dalman, dünya çapında şirketlerin yönetim kurullarında da bulunmuş bir iş adamıdır.

Ailesiyle 1968 yılında Kıbrıs’ta ayrılıp, Londra’ya gelen Mehmet Dalman 22 yaşına kadar Türkçe ile tanışmadı. Londra’da LSE’de (London School of Economics) tarih PhD’si yapan ilk Türk olan, ODTÜ Öğretim görevlilerinden Profesör Yuluğ Tekin Kurat’ın etkisiyle, lisans üstü eğitimini Osmanlı tarihinde Tanzimat Dönem ve Mustafa Reşit Paşa üzerine yapan Dalman, daha sonra Osmanlıca öğrenmek için Oxford Üniversitesine gitti. Prof. Menarge eğitiminde Osmanlıca öğrendi. Daha sonra ODTÜ’de supervizör’lığını “Benim idolüm” dediği Prof. Yuluğ Tekin Kurat yaptı. İstanbul Sirkeci’de Hariciye arşivlerinde bildiği Osmanlıca ile Tanzimat dönemi arşivlerinde çalışır, kataloglarını hazırladı. Tarih öğrenmenin insana geçmişini öğretip, disiplin verdiğini kaydeden Mehmet Dalman, kronolojik çalışmayı da tarih eğitimin sağladığını savunuyor.

Mehmet Dalman’ın ilklerle dolu iş hayatı, ünlü Alman Bankası Commerzbank’ın yönetimine girmesiyle başladı. Yönetim Kurulu başkanlığına kadar yükselen Alman olmayan ilk ve tek yönetici oldu. Girdiğinde ufak çaplı bir bankayken, çalıştığı 6 yıl içinde Commerzbank’I dünyanın sayılı bankaları arasına sokmayı başaran Dalman, daha sonra şoke edici bir kararla bu görevinden istifa etti.

Wealth Management Group adıyla, Londra’da kendi yatırım şirketini kurdu. Kendisinden uzun süre “Harika Türk” olarak bahsedilen Mehmet Dalman, Alman Banka devi Deutsche Bank’de ile Credit Lyonnais’de de üst düzey yönetici olarak çalıştı. Daha sona Financial Times Stock Exchange’in (FTSE) en başarılı 100 şirketi arasında ilk 40 içinde bulunan Kazakistan’da maden, doğal kaynaklar işleten, uluslararası ENSC şirketinin Yönetim Kurulu üyeliğiyle, son 30 yılıdır FTSE listesine giren ilk Türk oldu.

Mehmet Dalman, oldukça geniş bir ilgi alanına sahip. Ninja Turtles filminin yapımcısı şirket ‘O’nun olduğu gibi, Marilyn Monroe’ya ait dünyadaki tüm fotoğrafların copyright hakkı da şirketine ait. Bunların dışında bilinmeyen bir başka merakı ise, bugüne kadar hiçbir yerde sergilenmemiş, görülmemiş yüzlerce Atatürk fotoğrafı koleksiyonuna sahip olması. Dalman, adını açıklamadığı bir kaynaktan yüzlerce Atatürk fotoğrafı sahibi. Marilyn Monroe koleksiyonu ise dünyaca ünlü kadın fotoğraf sanatçısı Eve Arnold’un çektiği resimlerden oluşuyor. Ayrıca Winston Churchill, Ralp Richardson, Lawrence Olivier fotoğraflarından da oluşan geniş bir foto koleksiyonu bulunuyor.

Dünyanın en ünlü ve zengin kulüplerinden Manchester United’ın Amerikalı milyarder Glazer ailesine satışında ise Mehmet Dalman başrol oynayan kişi. Man. Utd’nin satışında Libya devlet Başkanı Muammer Kaddafi’nin de son ana kadar ilgili olduğunu açıklayan Dalman, satışı bir Van kedisinin değiştirdiğini bir röportajında açıkladı. Glazer ailesinin babası Malcolm Glazer ile Palm Beach’deki evinde görüştüğünü bir çıkış noktası aradığını kaydeden Mehmet Dalman, Van kedisinin koca Manchester United’ın kaderini nasıl değiştirdiğini şu sözlerle anlattı:”- Tam görüşmeye başlayacakken odaya bir Van kedisi girdi. Ben de görüşmemizde bir çıkış noktası arıyordum. Odaya bir Van kedisi girdi. Malcolm Glazer’a dönüp “Bir Türk Van kedinizin bulunduğunu görmekten büyük mutluluk duydum” deyince, bana dönüp “Nereden Van kedisi olduğunu bildiniz” diye sordu. Ben de “Ben Türküm, benim de kedilerim var” dedim. Bunda sonraki 45 dakika boyunca Van kedisi ve kedileri konuştuk. Ayrılırken bana “Yarım gel de satışı konuşalım” dedi. İşte bir Van kedisi koskoca Manchester United’ın kaderini çizdi. Glazer 1,5 milyar dolara Manchester United’ın hisselerinin tamamına yakınını aldı. 2005 Haziran ayında da kulübün tamamı onların oldu. “

Mehmet Dalman, 2013 yılında Galler Futbol Kulübü Cardiff City’nin Yönetim Kurulu başkanı oldu. Başkan olur olmaz da kulübü bir şirket disipliniyle ve hazırladığı kalkınma planlarıyla yönetmeye başladı.

Mehmet Dalman, ana dili İngilizce yanı sıra iyi derecede Almanca, Arapça, biraz Japonca, Yunanca ve Osmanlıca biliyor.

Evli ve biri kız 2 çocuk sahibi olan Mehmet Dalman, Monako’da yaşıyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar